top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het kan niet op, opnieuw twee keer goud en zilver voor Israëlische Paralympiërs

De Israëlische Paralympische zwemmer Mark Malyar beëindigt zijn gouden medaille-evenement, 27 augustus 2021. Foto door Lilach Weiss/IPC

Mark Malyar, Ami Dadaon en Moran Samuel gingen naar de Paralympische Spelen in Tokio in de hoop op een medaille, en ze stelden niet teleur. Malyar, 21, won vrijdag een gouden medaille in een 200 meter gemengd zwemmen en eindigde in een recordtijd van 2.29:01 minuten voor zijn handicapklasse.

Malyar - die net als zijn tweelingbroer, paralympische zwemmer Ariel, werd geboren met hersenverlamming - is al Europees kampioen en wereldkampioen.

Gisteren, zondag, brak hij nog een record door de klok stil te zetten op 4.41:82 bij de 400 meter kwalificatie. En toen won hij nog een keer goud door de 400 meter vrije slag voor mannen te winnen.

Dit is tot nu toe de derde gouden medaille voor Israël in Tokio. Op 25 augustus eindigde zwemmer Iyad Shalabi als eerste op de 100 meter rugslag bij de mannen en werd daarmee de eerste moslim Israëliër die een Paralympische of Olympische medaille won.

De 20-jarige Dadaon pakte zaterdag de zilveren medaille op de 150 meter wisselslag. Hoewel dit Dadaon's eerste Paralympische Spelen zijn, heeft hij twee wereldrecords en won hij een gouden en een zilveren medaille op de Europese kampioenschappen van 2021. Net als de Malyars is hij van een tweeling die te vroeg is geboren met hersenverlamming.

Alle drie deze zwemmedaillewinnaars trainen in het Ilan Rehabilitation and Sports Centre in Haifa onder coach Yaacov Beininson, weet ISRAEL21C te melden.

Ami Dadaon met zijn zilveren medaille, 28 augustus 2021. Foto door Lilach Weiss/IPC

Roeier Moran Samuel, 39, won zondag een zilveren medaille in de finale van de 2000 meter dames. Dit is haar derde Paralympische Spelen; ze won in 2016 een bronzen medaille in Rio.

Samuel, die traint met Paula Grizetti in het Daniel Rowing Center in Tel Aviv, was lid van het Israëlische nationale basketbalteam voor vrouwen voordat ze op 24-jarige leeftijd plotseling een beroerte kreeg die gedeeltelijke verlamming veroorzaakte. Daarnaast is zij kinderfysiotherapeut.

Moran Samuel in haar zilveren medaille-winnende race op de Paralympische Spelen van Tokio. Foto door Keren Isaacson/IPC