top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het lijkt erop dat Netanyahu de komende dagen een pleidooiovereenkomst gaat tekenen


Benjamin Netanyahu. Screenshot YouTube


Er komen steeds meer aanwijzingen dat ex-premier en huidig oppositieleider Netanyahu, de komende dagen een pleidooiovereenkomst met de openbare aanklager zal gaan tekenen. Althans dat is de inschattingen van bij de onderhandelingen betrokkenen, melde Channel 12 News op vrijdagavond.


Volgens Channel 12 News is het openbaar ministerie van mening dat voormalig premier Benjamin Netanyahu heeft besloten voor een pleidooiovereenkomst te gaan, zo werd vrijdagavond gemeld in "Ulpan Shishi". Het zelfs heel goed mogelijk dat de deal volgende week al zal worden getekend.


Volgens bronnen blijkt ook dat de voormalige president van het Hooggerechtshof, Aharon Barak, procureur-generaal Avichai Menaldblit heeft aanbevolen om te streven naar een pleidooiovereenkomst met Netanyahu.


Dagen voordat hij zijn termijn beëindigt, overlegt Mandelblit met de voormalige president van het Hooggerechtshof, Aharon Barak, die ook procureur-generaal was.


Volgens Channel 12 is Barak van mening dat het publieke belang om Netanyahu's rechtszaken te zien eindigen in een pleidooiovereenkomst, zwaarder weegt dan het publieke belang dat ze in de rechtbank worden opgehelderd. Toch maakt de voormalige president van het Hooggerechtshof Mandelblit duidelijk dat een pleidooiovereenkomst moet worden nagestreefd in de zaken en aanklachten.


Geschat wordt dat een dergelijke aanbeveling van Barak het Hooggerechtshof zal helpen, dat de transactie moet goedkeuren.


Mandelblit verwierp Netanyahu's verdedigingsverzoeken om concepten uit te wisselen, omdat hij hem sterk wantrouwt, werd op Channel 12 News gemeld. Hij zou er, volgens de nieuwzender, bij Netanyahu op aandringen vooral akkoord gaat met de risico's in de overeenkomst. Een daarvan is het feit dat hij zal worden veroordeeld voor fraude en vertrouwensbreuk, en dat hij lid van de Knesset zal blijven totdat de rechtbank hem veroordeelt tot een taakstraf, waarna het Hooggerechtshof hem waarschijnlijk als "morele schande" zal aanmerken, waardoor hij gedurende 7 jaar geen politieke functie mag bekleden.


De kwestie van morele schande wordt momenteel gezien als het belangrijkste knelpunt tussen de partijen, maar naar verluidt is Mandelbit standvastig in zijn afwijzing van elke andere optie.


Zonder een bron te noemen, zei Channel 12 ook 'dat de familie van Netanyahu, zijn vrouw en twee zoons, niet tegen een dergelijke deal is, na eerdere gesprekken over een overeenkomst te hebben afgewezen.'


De Times of Israel meldt dat Netanyahu – die al lang publiekelijk heeft verkondigd dat zijn onschuld in de rechtbank zou worden bewezen, en eerder heeft gezworen geen pleidooiovereenkomst te accepteren – is naar verluidt in overleg met assistenten om verder te gaan met een deal. Uit rapporten blijkt dat Mandelblit de zaken graag wil afronden voordat zijn termijn aan het einde van de maand afloopt.


Volgens Channel 13 News begon Netanyahu een pleidooiovereenkomst te overwegen nadat hij een juridische beoordeling had ontvangen dat de recente getuigenis van de belangrijkste staatsgetuige Nir Hefetz effectief was geweest voor de zaak van de aanklager, en te midden van de bezorgdheid dat de aanstaande getuigenis van een andere staatsgetuige, Shlomo Filber, nog meer schade aan hem zou berokkenen en een gevangenisstraf niet langer zou kunnen worden uitgesloten.


De komende dagen zullen meer duidelijkheid brengen.
161 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page