top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het ministerie van Defensie en IAI hebben met succes de "Ofek 13"-satelliet de ruimte in gelanceerd


Woordvoerder van het Israëlische ministerie van Defensie


De IMoD Space and Satellite Administration in het Directorate of Defense Research & Development (DDR&D), de Israel Defense Forces (IDF) en Israel Aerospace Industries (IAI) hebben vandaag om 02:10 uur met succes de "Ofek 13" -satelliet de ruimte in gelanceerd (woensdag 29 maart 2023). De lancering vond plaats op een testlocatie in centraal Israël met behulp van een "Shavit" -draagraket.


De satelliet is met succes in een baan om de aarde gekomen, is begonnen met het verzenden van gegevens en heeft een eerste reeks inspecties voltooid in overeenstemming met de oorspronkelijke lanceringsplannen.


IMoD- en IAI-ingenieurs zullen de vooraf geplande inspecties voortzetten voordat het in de nabije toekomst met volledige operationele activiteiten begint.


De "Ofek 13"-satelliet is ontwikkeld op basis van de ervaring van het leger en IAI bij de productie van eerdere satellieten in de "Ofek"-serie, die sinds 1988 zijn gelanceerd.


De Space and Satellite Administration van het IMoD heeft de ontwikkeling en productie van de satelliet en de draagraket geleid. Het ontwikkelingsproces omvat ook de 9900 Intelligence Unit van de IDF en de Israëlische luchtmacht. IAI is de hoofdaannemer voor de ontwikkeling van het satelliet-, draagraket- en grondstation bewakingssysteem. De System Missiles and Space Group onder leiding van de Space-divisie beheert het project samen met ELTA, een dochteronderneming van IAI, en de MLM-divisie. De lanceermotoren zijn ontwikkeld door Rafael Advanced Systems en Tomer, een overheidsbedrijf.


Woordvoerder van het Israëlische ministerie van Defensie


Zodra de satelliet volledig operationeel wordt geacht, zal het Ministerie van Defensie hem voor operationeel gebruik aan de IDF's 9900 Intelligence Unit overhandigen.


Minister van Defensie Yoav Galant, die aanwezig was bij de lancering: “De succesvolle lancering van de satelliet is opnieuw een belangrijk voorbeeld van de baanbrekende innovatie van het Israëlische defensie-instituut. Israël heeft zijn diverse ruimtecapaciteiten al vele malen bewezen en is een van de weinige landen die over dergelijke capaciteiten beschikt - capaciteiten die we blijven ontwikkelen en versterken. Onze trotse prestatie vandaag is in de eerste plaats te danken aan de creativiteit, het talent en de consistentie van onze ingenieurs, naast het harde werk van uitstekende professionals die aan deze operatie hebben deelgenomen. We zullen blijven bewijzen dat zelfs de hemel niet de limiet is voor het Israëlische defensie-establishment en dat we zijn capaciteiten in elke dimensie blijven verbeteren in het licht van verschillende uitdagingen.”


Hoofd van de DDR&D, Brig. Gen. (Res.) Dr. Daniel Gold: We hebben een SAR-satelliet de ruimte in gelanceerd die is uitgerust met de meest geavanceerde mogelijkheden op het hoogtepunt van de wereldwijde technologie. De lancering van "Ofek 13" heeft Israëls superioriteit op het gebied van ruimte nog maar eens bewezen. Het vormt ook een sprong voorwaarts in operationele en technologische capaciteiten voor het behoud en de verbetering van Israëls positie in de ruimte voor de komende decennia.”


Commandant van eenheid 9900, Brig. Generaal Erez Askal: “Deze succesvolle lancering is een belangrijke stap voor het Israëlische leger en specifiek voor Unit 9900, en positioneert ons als een regionale en internationale ruimtemacht. Ik wil onze partners in de ruimtevaartgemeenschap bedanken; ons werk is nog maar net begonnen. De soldaten en commandanten van onze eenheid zullen de klok rond blijven werken om de succesvolle werking van de satelliet te verzekeren en om een ​​volledig operationeel inlichtingenbeeld te geven."


President en CEO van IAI, Boaz Levy: “De 'Ofek 13'-satelliet die vandaag werd gelanceerd, is een extra bewijs van de macht van IAI als Israëls ruimtethuis en zijn belangrijke bijdrage aan het Israëlische defensie-establishment. Vanaf nu krijgt Israël baanbrekende inlichtingencapaciteiten. De 'Ofek 13' is de meest geavanceerde in zijn soort met unieke radarobservatiemogelijkheden en maakt het verzamelen van inlichtingen mogelijk onder alle weersomstandigheden en zichtbaarheid, waardoor de strategische intelligentie wordt verbeterd. De satelliet bestaat uit baanbrekende technologieën van Israëlische makelij en zal deel uitmaken van de 'Ofek'-serie van de IAI in de ruimte, die werkt om de intelligentie-superioriteit van de defensie-instelling te versterken.


Avi Berger, hoofd van de ruimte- en satellietadministratie van het IMOD: “'Ofek 13' is een SAR-satelliet met de meest geavanceerde mogelijkheden in zijn soort, volledig ontwikkeld in Israël. De lancering is volgens plan succesvol verlopen. De eerste indicaties van de satelliet zijn ook erg goed. In de komende weken zullen we technische tests voltooien en de eerste foto's ontvangen voordat we de satelliet afleveren voor operationeel gebruik door de IDF. 'Ofek 13' voegt zich bij de extra Ofek-satellieten die het Ministerie van Defensie en de IDF al vele jaren in de ruimte gebruiken. Een SAR-satelliet zal onder andere beeldvormingsmogelijkheden voor dag en nacht mogelijk maken, en zal de inlichtingencapaciteiten van Israël vanuit de ruimte de komende jaren drastisch verbeteren.”1.137 weergaven0 opmerkingen

Σχόλια


bottom of page