top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het opstarten van kernfusie heeft tot doel schone energie te leveren


NT-Tao Lab, foto met dank aan NT-Tau via ISRAEL21C


In een wereld die op zoek is naar hernieuwbare energiebronnen, veroorzaakte de aankondiging van een mogelijke doorbraak in kernfusie eind 2022 door onderzoekers van de Amerikaanse National Ignition Facility in Californië veel opwinding.


De technologie is nog lang niet klaar om om te zetten in levensvatbare energiecentrales, maar na een eeuw van grotendeels nutteloze wetenschappelijke verkenning, lieten de Californische experimenten meer energie vrij dan erin werd gepompt en maakten ze de weg vrij voor de huidige goudkoorts op het gebied van kernfusie.


Het Israëlische Ministerie van Energie heeft 11,5 miljoen dollar toegezegd om een ​​nationaal instituut voor kernfusie op te richten. Het initiatief omvat grote Israëlische universiteiten – de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, het Weizmann Institute of Science, de Ben-Gurion Universiteit van de Negev, de Technion en de Universiteit van Tel Aviv – evenals NT-Tao, een lokale start-up die een compact systeem voor kernenergie ontwikkelt.


NT-Tao, het eerste kernfusie-energiebedrijf in de Startup Nation, heeft onlangs $ 22 miljoen opgehaald in een serie A-ronde onder leiding van Delek US, Next Gear Ventures, Honda, OurCrowd en de Grantham Foundation, die de startronde van het bedrijf van $ 6 miljoen leidde.


"NT-Tao is snel op weg naar de ontwikkeling van een compacte fusiereactor met hoge dichtheid om de schoonste vorm van duurzame energie te leveren om de dreigende klimaatcrisis te verzachten", aldus Oded Gour-Lavie, CEO van NT-Tao tegen ISRAEL21C.

NT-Tao is opgericht door Gour-Lavie, Doron Weinfeld en Boaz Weinfeld met een missie om de wereld weg te leiden van olie, aardgas en kolen. Het bedrijf is pas vorig jaar uit stealth tevoorschijn gekomen.


Fusie repliceert in wezen de reacties op de zon, maar dan thuis op aarde. Het vervuilt niet en leidt niet tot klimaatverandering zoals fossiele brandstoffen dat doen. In dat opzicht is het vergelijkbaar met kernsplijting – de belangrijkste vorm van kernenergie die tegenwoordig wordt gebruikt – maar zonder het probleem van radioactief afval op de lange termijn.


De technologie van NT-Tao zou werken met een dichtheid die 1000 keer hoger is dan die van andere toonaangevende oplossingen en levert een fusiereactie op die een miljoen keer sterker is, wat resulteert in een aanzienlijk efficiëntere energieproductie.


Fusie wordt volwassen in een tijd waarin geopolitieke turbulentie (als het ware aangewakkerd door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne) een wereldwijde urgentie heeft doen ontstaan ​​om energieonzekerheid te verminderen, stijgende temperaturen onder controle te houden en een duurzame energietoekomst te creëren.


De fusie-energiesector wordt geschat op een geschatte waarde van $ 40 biljoen.


NT-Tao zal samenwerken met andere bedrijven die hun eigen baanbrekende fusietechnologieën ontwikkelen om "een significante impact op de wereld te hebben", aldus Tal Cohen, algemeen directeur van Next Gear Ventures.


"De compacte, modulaire aanpak ontwikkeld door NT-Tao valt op in een competitieve markt en vertegenwoordigt een gamechanger, niet alleen voor de mobiliteitssector, maar ook in hoe de mensheid energie zal benutten en democratiseren en de wereld voor toekomstige generaties zal revolutioneren."


Zullen we kernfusie-krachtbronnen in toekomstige personenauto's zien? Nee, zegt Shinji Aoyama, directeur en senior managing executive officer van Honda, een van de investeerders van de nieuwe ronde. Integendeel, het gaat allemaal om elektriciteitsopwekking.


"We stellen ons voor dat deze technologie steeds belangrijker zal worden naarmate geëlektrificeerde voertuigen populairder worden."
56 weergaven0 opmerkingen
bottom of page