top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het technologiesectorrapport over het derde kwartaal vertoont welkome tekenen van stabilisatie


Foto Wikipedia


Het is geen geheim dat de hightechfinanciering in Israël, net als in andere landen, het afgelopen jaar is gedaald. Maar voorlopige gegevens uit een rapport van het IVC Research Center en LeumiTech over het aantrekken van kapitaal in het derde kwartaal van 2023 duiden op welkome tekenen van stabilisatie.


Volgens het rapport hebben Israëlische hightechbedrijven in het derde kwartaal van 2023 1,676 miljard dollar opgehaald in 85 deals.


Dit bedrag weerspiegelt een daling van 38% over het jaar en vergeleken met het opgehaalde bedrag in het derde kwartaal van 2022, evenals een daling van 41% in het aantal transacties vergeleken met het overeenkomstige kwartaal vorig jaar.


Het volume van de kapitaalverhoging in het derde kwartaal daalde echter slechts 14% vergeleken met het tweede kwartaal van het jaar, en was vrijwel hetzelfde als in het eerste kwartaal.


“Er is ook een positieve trend zichtbaar in de fondsenwervingsrondes, die wijzen op het sentiment van investeerders om risico’s te nemen in startende bedrijven, en op het vermogen van nieuwe bedrijven om te groeien”, aldus de auteurs van het rapport.


“De hoeveelheid kapitaal die in deze rondes werd opgehaald, steeg voor het eerst in het derde kwartaal, na vijf opeenvolgende kwartalen van daling.”


Ook het volume aan buitenlandse investeerders is gestabiliseerd. Hoewel dit aantal licht daalde ten opzichte van het tweede kwartaal, was het volume van buitenlandse investeerders in het derde kwartaal hoger dan in het eerste kwartaal van dit jaar.


“We blijven in de gegevens van het derde kwartaal de eerste tekenen van stabilisatie zien in de hoeveelheid en reikwijdte van de kapitaalverhoging, die ons op het niveau van 2018-19 brengen”, aldus Maya Eisen-Zafrir, CEO van LeumiTech.

“Hoewel er nog steeds sprake is van een daling van de initiële investeringen [vroege rondes], is deze gematigder vergeleken met wat we in voorgaande kwartalen zagen. Bovendien zien we een stabilisatie in het tempo van de vervolginvesteringen, een indicatie dat de bedrijven hun waarde beginnen aan te passen aan het nieuwe renteklimaat.”


Exclusief de ene megadeal van het derde kwartaal van 2023, een investering van $238 miljoen in Cato Networks , laat een analyse van de eerste drie kwartalen van het jaar een trend zien van een neerwaartse helling naar stabilisatie.


Het derde kwartaal is aanzienlijk hoger dan de cijfers van het eerste kwartaal, en volgens de inschatting van IVC zullen de definitieve cijfers van het derde kwartaal een investeringsvolume weerspiegelen dat dicht bij dat van het tweede kwartaal ligt.


De volledige Israeli Tech Review voor het derde kwartaal van 2023 zal medio oktober worden gepubliceerd door IVC en Leumi Tech.
32 weergaven0 opmerkingen
bottom of page