top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het unieke verhaal van Noah van Ouwerkerk


Screenshot YouTube


Noah Van Ouwerkerk is een IDF-soldaat. Oorspronkelijk afkomstig uit Nederland, verhuisde ze op jonge leeftijd met haar familie naar Israël. De familie van Ouwerkerk wordt beschouwd als Rechtvaardige onder de Volkeren (in het Hebreeuws: חֲסִידֵי אֻמּוֹת הָעוֹלָם) omdat ze hun leven riskeerden om Joden te redden tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Als het eerste lid van haar familie dat vrijwilligerswerk doet bij de Israel Defense Forces, zet Noah de erfenis van haar familie voort. Haar vertelde ze aan de IDF-website en willen wij u niet onthouden.


In 2009 besloot het gezin van Noah om van Nederland naar Israël te verhuizen. Noah was toen 8 jaar oud. “Zelfs voordat ik verhuisde, kwam ik altijd naar Israël voor vakanties. Echt, de hele tijd.”


Toen Noah 18 werd, was het tijd om te beslissen of hij wel of niet in dienst zou gaan. Het was duidelijk voor haar dat ze een bijdrage wilde leveren aan het land, dus begon ze het proces om vrijwilligerswerk te doen bij de IDF. "In mijn familie is vrijwilligerswerk essentieel.” Noah's moeder, Tanny, was een groot voorbeeld voor haar. Ze deed vrijwilligerswerk voor overlevenden van de Holocaust, organiseerde diners bij haar thuis en bezocht wekelijks overlevenden.Noah groeide op met altruïstische en medelevende waarden die haar aanmoedigden om vrijwilligerswerk te doen in de IDF. Tegenwoordig dient korporaal Noah in de IDF-woordvoerderseenheid en levert hij een aanzienlijke bijdrage aan de staat Israël.


Noah ontvangt een Award of Excellence aan

het einde van de basistraining. Foto via IDF

De overgrootouders van Noach en de broers van overgrootmoeder hebben beiden tijdens de oorlog Joden in Nederland gered. De overgrootouders van Noah, Hendrik Elskamp en Johanna Elskamp, ​​hebben tijdens de oorlog het 20-jarige meisje Esther gered. Gerry en Evert Kerseboom, de broer en vrouw van Noah's overgrootmoeder, brachten zichzelf en hun kinderen in gevaar door Julie en Benjamin Van Engel in 1943 op te nemen. Julie en Benjamin Van Engel waren een jong Joods echtpaar dat gescheiden was van hun drie jonge kinderen.


Hendrik Elskamp en Johanna Elskamp met hun 2 kinderen. Foto via IDF


Dankzij het nobele optreden van Gerry en Evert Kerseboom kon de hele familie Van Engel zich na de oorlog herenigen.


Julie en Benjamin Van Engel herenigd met hun drie kinderen na de oorlog. Foto via IDF


De familie Kerseboom werd officieel erkend als Rechtvaardige onder de Volkeren (in het Hebreeuws: חֲסִידֵי אֻמּוֹת הָעוֹלָם). In 1979 kwamen de familie Kerseboom en de familie Van Engel naar Israël en gingen naar Yad Vashem, het World Holocaust Remembrance Center.


De boom van Evert en Gerry Kerseboom in Yad Vashem, Jeruzalem. Foto via IDF


Het inspirerende verhaal van Noah illustreert hoe liefde voor een volk en zijn geschiedenis van generatie op generatie kan worden doorgegeven. Als IDF brengen we hulde aan de families die Joden hebben gered tijdens de Holocaust en aan Noach die het volk van Israël tot op de dag van vandaag blijft beschermen.562 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page