top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het was de IDF "Maroul" Reservisten Unit die de sporen van de terroristen vond en volgde


Leden van de "Maroul" Reservist Unit aan het werk. Foto IDF woordvoerderseenheid


Het waren leden van de IDF "Maroul" Reservisten Unit die de veilgheidsdiensten op het spoor zette van wat leidde tot de arrestatie van Zakaria Zabeidi en Mohammed Qassem Arda in Umm al-Ghanem. De eenheid was in staat om de voetafdrukken van de schoenen te traceren die in het gebied waren achtergelaten, en vonden DNA sporen op een pakje sigaretten en een blikje drank dat twee dagen eerder werd gevonden.


De IDF "Maroul" Reservisten Unit, wiens naam betekent 'een pad in een weiland gecreëerd door mensen die erop lopen', werd officieel opgericht naar aanleiding van de lessen die zijn getrokken uit Operatie "Brother's Keeper" in 2014 en bestaat nu uit 60 reservisten.


De missie van de eenheid is om zichtbare informatie te verzamelen en bewegingen in het veld te volgen.


De eenheid neemt deel aan missies in heel Israël, waaronder het achtervolgen van gezochte verdachten, het lokaliseren van wapens en het in kaart brengen van troepen in het veld.


Sergeant 1st Class (Res.) Roy Simon, van de Special "Maroul" Unit zei: "Vanaf het moment dat we werden opgeroepen voor reservistendienst, verlieten we onze huizen tijdens de Rosh Hashana vakantie, verlieten we de synagogen en meldden ons aan voor de zoekmissie".


"Wij doen er alles aan om de ontsnapte gevangenen te lokaliseren. Als een eenheid die deelnam aan Operatie "Brother's Keeper" en sindsdien vele operaties heeft uitgevoerd, waaronder de achtervolging van terroristen, het zoeken naar wapens en het in kaart brengen van het terrein, samen met lessen die we hebben geleerd uit de interorganisatorische samenwerking met alle veiligheidsinstanties in Israël - zijn we erin geslaagd de ontsnapte gevangenen te vangen. De eenheid is niet gestopt met werken en zal haar inspanningen blijven voortzetten totdat ook de laatste twee ontsnapte gevangenen zijn aangehouden. "


Een paar van de details die de "Maroul Unit" op het spoor van de terroristen zette:


Rond 05:00 uur op zaterdagochtend arriveerden een drie leden van de "Maroul" Unit bij de parkeerplaats voor vrachtwagens in Umm al-Ghanem in het noorden van Israël, meldt de Hebreeuwse krant Ynet, en zagen ze Arda slapend in een vrachtwagen, terwijl Zubeidi blijkbaar uitgeput, kreupel en ongewapend probeerde naar een hol te lopen dat ongeveer 15 meter van de vrachtwagen verwijderd was. De drie verkenners realiseerden zich dat Zbeidi hen blijkbaar had opgemerkt en sprongen al snel op hem en sloegen hem in de booien zonder dat hij daarbioj verzet pleegde.

Er wordt vanuit gegaan dat de twee geen ordelijk ontsnappingsplan hadden, omdat ze de afgelopen twee dagen blijkbaar dezelfde schuilplaatsen hadden gebruikt en niet veel voedsel in hun bezit hadden.

216 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page