top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het wordt tijd dat elke startup groen wordt


Screenshot YouTube


Niet lang geleden ontdekte een Israëlische startup voor ruimteverkenning genaamd HeliosHelios iets dat hun wetenschappers verraste: gepatenteerde technologie die is ontwikkeld om zuurstof op de maan te produceren en uiteindelijk leven daar mogelijk te maken, kan ook worden gebruikt om hier op aarde ijzer en staal te produceren.


Zo begint Yael Weiss, hoofd Climate Tech bij Start-Up Nation Central, haar verhaal in ISRAEL21C, dat wij hieronder vertaald, integraal afdrukken.


Yael Weisz Zilberman, ClimateTech Sector Lead bij Start-Up Nation Central. Foto door Miri Davidowitz via ISRAEL21C


Het door Helios ontwikkelde proces bereikt dit emissievrij en vereist aanzienlijk minder energie-input in vergelijking met conventionele methoden.


Dit is een van de vele voorbeelden van de manieren waarop startups en technologiebedrijven hun relevantie voor het bestrijden van klimaatverandering ontdekken door hun kernactiviteit te veranderen of hun producten aan te passen (pivot of spin-off).


Uit gegevens van Start-Up Nation Central blijkt dat Israël de thuisbasis is van zo'n 750 actieve, door innovatie gedreven startups en volwassen bedrijven die al bezig zijn met het ontwikkelen van oplossingen voor een breed scala aan klimaatuitdagingen - van koolstof afvang via productie en opslag van energie tot elektrificatie en optimalisatie van transport, afvalbeheer, cyclische economie, groen bouwen en materialen, alternatieve eiwitbronnen en meer.


Maar de affiniteit met dit vakgebied hoeft niet beperkt te blijven tot bedrijven waarvan de kernoplossingen daarvoor bedoeld zijn.


In een tijdperk waarin wereldwijde investeringen in klimaat $ 87 miljard per jaar hebben bereikt, een bedrag dat nog verder lijkt te stijgen, zijn er meer dan 7.000 actieve technologiebedrijven in Israël die geen direct verband lijken te hebben met milieukwesties, maar in positie zijn om hun relevantie voor de markt voor klimaatoplossingen te vergroten.


Dit kan door kleine aanpassingen aan bestaande technologische oplossingen, door grotere veranderingen in de bedrijfsmissie of door het opzetten van nieuwe, klimaatgerichte divisies.

Hoe Bringg en Tomorrow.io het deden


Er zijn al actieve Israëlische bedrijven die met succes zijn overgestapt op het gebied van klimaatverandering.


Een goed voorbeeld is Bringg, dat bijna $ 185 miljoen ophaalde voor hun platform voor zakelijke vrachtlogistiek. De BringgGreen oplossing van het bedrijf helpt klanten bij het bewaken, communiceren en minimaliseren van de CO2-uitstoot in de late stadia van leveringsketens.


Een ander succesvol voorbeeld is Tomorrow.io, dat bedrijven informatie over het weer biedt en hen helpt zich aan te passen aan weersomstandigheden.


De vroegere naam van het bedrijf was ClimaCell, aangezien de eerste focus lag op het analyseren van de manieren waarop neerslag de celontvangst beïnvloedt, maar tegenwoordig richt het bedrijf zijn activiteiten op het aanpakken van zorgen over klimaatverandering.


Een ongewone kans


Klimaatverandering heeft een dramatische invloed op de levensomstandigheden over de hele wereld, en regeringen en bedrijven zijn op zoek naar de baanbrekende innovatie die hen zal helpen te voldoen aan de steeds strenger wordende regelgeving, nieuwe zakelijke kansen te vinden en uiteindelijk het hoofd te bieden aan de stijgende vraag van consumenten naar diensten en producten met een lage koolstofvoetafdruk.


Deze realiteit creëert een ongebruikelijke kans voor innovatie en ondernemerschap.


Voor ons bij Start-Up Nation Central en het Environmental Sustainability Innovation Lab (ESIL) is het uitbreiden van het aantal innovatieve bedrijven die actief zijn in de klimaattechnologiesector van cruciaal belang om de groei van het Israëlische innovatie-ecosysteem te ondersteunen.


Daarom hebben we onlangs de krachten gebundeld om de SustainIL Challenge te lanceren als onderdeel van de Climate Solutions Award. De uitdaging biedt erkenning en een geldelijke beloning aan bedrijven die een spil zijn of dochterondernemingen oprichten die zich bezighouden met klimaatverandering.


Door de uitstekende innovatiefundamenten die Israël bezit echt te erkennen, geloven we dat deze uitdaging aanzienlijk zal bijdragen aan de positionering van Israël als leider in klimaattechnologie en als een wereldwijd centrum van innovatieve oplossingen voor het omgaan met wereldwijde milieu-uitdagingen.

21 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page