top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Historisch bezoek: Yad Vashem-voorzitter Dani Dayan voor het eerst in Duitsland


Foto Yad Vashem


Volgende week, de week van Internationale Holocaustherdenkingsdag, reist Yad Vashem-voorzitter Dani Dayan voor het eerst naar Duitsland om in de Bondsdag een nieuwe Yad Vashem tentoonstelling te openen met de titel 'Sixteen Objects'.


Foto Sixteen Objects


Tijdens dit historische bezoek zal Dayan verschillende hooggeplaatste Duitse functionarissen ontmoeten, waaronder bondspresident H.E. De heer Frank Walter Steinmeier, kanselier H.E. De heer Olaf Scholz, federaal minister van Financiën Christian Lindner, federaal minister van Binnenlandse Zaken en Gemeenschap Nancy Faeser en oppositieleider Joachim-Friedrich Martin Josef Merz, evenals Duits-Joodse gemeenschapsleiders.


Op 24 januari 2023 opent Dayan samen met de president van de Bondsdag H.E. Mevr. Bärbel Bas. De tentoonstelling, getiteld "Sixteen Objects", welke werd geïnitieerd door de Duitse Vereniging voor Yad Vashem (Freundeskreis) ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Yad Vashem.


Het bevat unieke items uit het Holocaust-tijdperk, één uit elk van de deelstaten van Duitsland, waarvan de verhalen verweven zijn met individuele joden uit heel Duitsland. "Door de persoonlijke verhalen van deze objecten te verbinden met de huidige moderne locaties in Duitsland, slaat de tentoonstelling een brug tussen de herinnering aan het verleden en de huidige en toekomstige samenlevingen", aldus de co-curatoren van de tentoonstelling, uitvoerend directeur van de Duitse Vereniging voor Yad Vashem Ruth Ur die samen met de directeur van de Yad Vashem Artifacts Department Michael Tal de tentoonstelling samenstelde.


"De gepresenteerde items, die deel uitmaken van de collecties van Yad Vashem - zowel groot, zoals de piano die ooit toebehoorde aan de Margulies-familie, of klein, zoals in het geval van Lore Mayerfelds kinderpop die de pyjama aantrekt die ze droeg op de avond van de November Pogrom (Kristallnacht) - zijn een herinnering aan de talloze levens en gemeenschappen die tijdens de Holocaust door nazi-Duitsland zijn vernietigd.

Bij de opening van de tentoonstelling zullen ook Duitse wetgevers, Duits-Joodse gemeenschapsleiders, de Israëlische ambassadeur in Duitsland, H.E. De heer Ron Prosor en voorzitter van de Duitse Vereniging voor Yad Vashem Kai Diekmann.


Foto Sixteen Objects


"Ik reis voor het eerst in mijn leven naar Duitsland, me terdege bewust van mijn diepe verantwoordelijkheid voor het verleden en mijn toewijding, meer dan ooit tevoren, om een betere toekomst te verzekeren", legt Yad Vashem-voorzitter Dani Dayan uit. "Het gewicht van de herinnering aan de zes miljoen moeders en vaders, broers en zussen, zonen en dochters – minder dan tachtig jaar geleden vermoord, simpelweg omdat ze Joods waren – staat voorop in mijn verantwoordelijkheden als voorzitter van Yad Vashem en tegelijkertijd zijn we ons terdege bewust van verdeeldheid zaaiende antisemitische en xenofobe sociale elementen die momenteel in Duitsland en de rest van de wereld spelen. Tijdens dit belangrijke bezoek zal ik een tentoonstelling openen met objecten waarvan de eigenaren zijn vervolgd en zelfs uitgeroeid door hun eigen landgenoten en sindsdien vonden hun thuis in het joodse thuisland, de staat Israël. Door middel van deze persoonlijke verhalen zullen we ervoor zorgen dat de laatste wensen van de slachtoffers van de Holocaust in vervulling gaan: dat de wereld weet wie ze waren en waarom ze werden vermoord."


De tentoonstelling toont archiefstukken uit de collecties van Yad Vashem afgewisseld met hedendaagse foto's van de plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen. "We hopen dat de objecten en hun lokale geschiedenisinteresse en een nieuwe manier zullen wekken om met het verleden om te gaan", concludeert Michael Tal, co-curator van de tentoonstelling. De tentoonstelling zal vier weken lang te zien zijn in het Paul-Löbe-Haus van de Bondsdag en daarna naar Essen reizen om te worden tentoongesteld op de UNESCO-werelderfgoedlocatie Zollverein voordat hij terugkeert naar Israël.


Foto Sixteen Objects


Tijdens zijn bezoek zal Dayan ook zijn respect betuigen aan de slachtoffers van de Holocaust door een bezoek te brengen aan het centrale Holocaustmonument van Duitsland, het Monument voor de vermoorde Joden van Europa in Berlijn. Daar maakt hij een rondgang door het tentoonstellingspaviljoen en legt hij een krans ter nagedachtenis aan de Holocaustslachtoffers. Daarnaast gaat Dayan op tournee door het Joods Museum Berlijn.


56 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page