top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Historisch: voor het eerst gaat een Holocaust overlevende haar verhaal in Dubai vertellen


Holocaustoverlevende Eve Kugler. Foto Sam Churchill


Tijdens een uniek en historisch evenement dat op 9 november 2022 zal worden gehouden in het Crossroads of Civilizations Museum in Dubai , zal Holocaust overlevende Eve Kugler (91) het verhaal vertellen van haar overleving en ervaring tijdens de Holocaust voor een publiek in de Verenigde Arabische Emiraten.


Het evenement in de VAE in het Crossroads of Civilizations Museum, opgericht door HE Ahmed Obaid AlMansoori, zal samen met de MOTL-ambassadeur in de Golf, Eitan Neishlos, de inaugurele gebeurtenis zijn van de nieuwe March of the Living Chapter in de Golf.


Het evenement markeert de 84e verjaardag van Kristallnacht, het november pogrom, toen honderden synagogen in heel Duitsland werden afgebrand en duizenden joodse bedrijven werden beschadigd of vernietigd door nazi-vandalen. Ongeveer 100 Joden werden vermoord en ongeveer 30.000 meer werden opgepakt en naar concentratiekampen gestuurd, wat een onheilspellend keerpunt in de geschiedenis markeerde en een belangrijk moment in de evolutie van de massale genocide op de Joden die door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gedragen.


Eve, die pas 7 jaar oud was toen de Duitsers op die noodlottige nacht in haar huis inbraken, zal haar verhaal voor het eerst vertellen aan een publiek in de VAE en zal ook een school bezoeken waar ze Joodse en islamitische kinderen zal ontmoeten.


Naast de toespraak van Eve Kugler, zullen sprekers op het evenement in Dubai zijn: Paul Goldenberg, senior vertegenwoordiger van het Miller Center for Community Protection and Resilience aan de Rutgers University en voormalig lid van de Homeland Security Advisory Council van de Amerikaanse regering; Commissaris Karl Heeren, Hoofd Externe en Internationale Betrekkingen van de politie Antwerpen in België; en Jordana Cutler, Director of Public Policy - Israel & the Jewish Diaspora bij Meta.


Naast dit speciale evenement dat 84 jaar geleden markeert sinds "Kristallnacht / het november pogrom", lanceert de Internationale Mars van de Levenden zijn derde interreligieuze campagne van eenheid om de Kristallnacht te gedenken onder de titel "Let There Be Light", maar ook om het bewustzijn te vergroten over de huidige sfeer van onverdraagzaamheid, vooroordelen en racisme in de wereld van vandaag, door deel te nemen aan een openbare educatieve inspanning die zal worden vergezeld door mensen van alle religies en achtergronden.


Dr. Shmuel Rosenman en Phyllis Greenberg Heideman, voorzitter en voorzitter van de International March of the Living zeiden: “De International March of the Living organisatie heeft zich de afgelopen 35 jaar toegewijd aan Holocaust-educatie en de strijd tegen antisemitisme, samen met alle vormen van haat. We zijn ervan overtuigd dat het antwoord op extremisme en antisemitisme onderwijs is.”


Dit jaar vindt de International March of the Living samen met haar partners - de Neishlos Foundation; Crossroads of Civilizations Museum in de VAE, Combat Antisemitism Movement (CAM); META; de Oostenrijkse Joodse gemeenschap en het Miller Center for Community Protection and Resilience aan de Rutgers University - zullen de 84e verjaardag van Kristallnacht markeren met herdenkingsevenementen in Jeruzalem, Wenen en in Dubai , het eerste evenement in zijn soort in de Arabische en islamitische wereld.


Eitan Neishlos, voorzitter van de Neishlos Foundation en ambassadeur van de Mars van de Levende in de Golfstaten: “ als kleinzoon van een overlevende, die werd gered door een christelijk gezin dat later door de nazi’s werd vermoord, heb ik de verantwoordelijkheid om de fakkel van herinnering vast te houden, en voel een diepe plicht om de lessen en de herinnering aan de Holocaust naar alle gemeenschappen en alle religies te brengen. De hele mensheid moet de verhalen horen en de lessen van de Holocaust leren. Ik ben de leiders van de Emiraten dankbaar voor hun moed en heldere stem die tolerantie bevordert. Ik heb goede hoop, dankzij het werk van March of the Living, en met de inspiratie van het verhaal van Eve in het bijzonder, zullen we een grote bijdrage leveren aan het bevorderen van begrip en wederzijds respect voor alle volkeren.”


Neishlos en AlMansoori steken de fakkel van hoop aan op de maart van de levenden in 2022 in Polen. Foto Tali Natapov, Neishlos Foundation


HE Ahmed Obaid AlMansoori , oprichter van het Crossroads of Civilization Museum, zei : “Als student geschiedenis erken ik de Holocaust als de ergste misdaden tegen het Joodse volk. Als moslim kan ik niet stand-by staan ​​en de herinnering aan de slachtoffers en de stemmen van de overlevenden laten vervagen in de geschiedenis. Ik heb het voorrecht om deze historische herdenkingsbijeenkomst te organiseren in het Crossroads of Civilizations Museum, waar we de eerste Holocaust Memorial Gallery in de Arabische en islamitische wereld hebben opgericht, met als doel te leren van de lessen uit de geschiedenis voor een betere toekomst. Ik ben vereerd om een ​​Holocaust-overlevende te ontvangen, Eve Kugler, die een essentiële stem van hoop is, die ons allemaal zal informeren over de verschrikkingen die ze als kind heeft doorstaan ​​tijdens de Kristallnacht.”


In Wenen vindt een "March of Light" plaats van de Heldenplatz naar de Judenplatz, afgesloten met een herdenkingsceremonie. In Jeruzalem zal een ontroerende ceremonie plaatsvinden waarin Holocaustoverlevenden die getuige waren van de Kristallnacht zullen worden herkend, en berichten van hoop van over de hele wereld zullen op de oude muren van de Oude Stad worden geprojecteerd.

141 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page