top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Historische aanduiding voor TAU's Cymbalista-synagoge en Joods Erfgoedcentrum


De Cymbalista synagoge en het Joods Erfgoedcentrum op het terrein van de Universiteit van Tel Aviv. Foto TAU


De Cymbalista synagoge en het Joods Erfgoedcentrum aan de Universiteit van Tel Aviv (TAU) werden door een van de hoogste natuurbeschermingsautoriteiten van Israël aangewezen als een beschermde "erfgoedsite", kondigde de TAU deze week aan.


Het gebouw, voltooid in 1998, is momenteel het modernste gebouw uit het hele land met de status van de Raad voor het behoud van erfgoedlocaties in Israël. De aanduiding van deze status symboliseert de unieke kwaliteiten van het gebouw, zowel architectonisch als sociaal. De aanwijzing zorgt voor het fysieke behoud van de Cymbalista synagoge als een gebouw van historische betekenis.


De Cymbalista synagoge en het Joods Erfgoedcentrum bevinden zich in het hart van de campus. Met zijn brede rechthoekige basis die oprijst in twee spiraalvormige torens die emblematisch zijn voor een Torah rol, is het indrukwekkende gebouw een mijlpaal in de architectuur op de campus en in Israël. Het functioneert als een synagoge. Het centrum dient ook als een academische en culturele ontmoetingsplaats en omvat een studeerkamer, een bibliotheek, een auditorium en een museum. Degenen die zijn aangesloten bij TAU kunnen de synagoge gebruiken als locatie voor bruiloften en barmitswa's.


In de synagoge. Foto TAU


In de geest van respect


De Zwitserse vastgoedontwikkelaar, filantroop en eredoctor en gouverneur van de TAU Norbert Cymbalista en zijn vrouw Paulette hebben het gebouw in gebruik genomen. Het werd ontworpen om een ​​synagoge te huisvesten en de kloof te overbruggen tussen religieuze en seculiere segmenten van de Israëlische samenleving - en tussen de verschillende denominaties van het jodendom: orthodox, conservatief en hervormd - in een academische omgeving.


"Ik ben enthousiast over de nieuwe benaming, die mijn beslissing bevestigt om een ​​ruimte te creëren in de geest van respect voor traditie, maar ook in het besef dat dialoog en acceptatie van verschillende gezichtspunten essentieel zijn voor de ontwikkeling van Israël als een democratische samenleving", zegt Cymbalista.


Cymbalista legt uit dat de oorspronkelijke bouwplannen van het gebouw uitsluitend voor een synagoge waren. De moord op de voormalige Israëlische premier Yitzhak Rabin door een Israëlische Jood versterkte echter Cymbalista's angst dat de gevaarlijkste uitdaging voor Israël de kloof was tussen de religieuze en seculiere delen van de bevolking, waarvan hij geloofde dat die het land uit elkaar zou kunnen scheuren.


Daarom identificeerde hij de mogelijkheid om meer te doen en een alomvattend centrum te creëren, waar deze twee realiteiten van het leven in Israël elkaar konden ontmoeten en een dialoog konden aangaan binnen een academische omgeving. Als zodanig werd het ontwerp van het gebouw uitgebreid tot bijna het dubbele van de oorspronkelijke blauwdruk met een auditorium, het midrash (studiefaciliteit voor Joodse geschriften) en het Judaica-museum - het eerste in zijn soort in de regio van Tel Aviv.


Foto via TAU

"Ik hoop dat de Cymbalista synagoge en het Joods Erfgoedcentrum als een centraal punt van activiteit zullen blijven dienen en dat ik de impact ervan zal zien op het verder versterken van de banden in mijn leven", voegt Cymbalista toe.


Symbool van eenheid, gemeenschap en pluralisme

"Cymbalista Synagogue and Jewish Heritage Centre ligt in het hart van de campus en is een symbool en een voorbeeld van eenheid en gemeenschap", zegt TAU-voorzitter prof. Ariel Porat. "Het centrum weerspiegelt het liberale en pluralistische karakter van de Universiteit van Tel Aviv. Ik wil graag mijn dank uitspreken aan Norbert Cymbalista, een trouwe vriend van de universiteit en de staat Israël, voor zijn belangrijke bijdrage aan het promoten van deze belangrijke waarden op de campus.”


De bekende Zwitserse architect Mario Botta ontwierp het gebouw. Het bevat materialen en meubels van over de hele wereld, waaronder de Thora ark gemaakt van Pakistaanse onyxsteen, goudkleurige stenen binnenmuren uit Toscane, zwarte granieten vloeren uit Zimbabwe, een buitenkant van rode baksteen uit de Italiaanse Dolomieten en een licht houten plafond uit Zwitserland.


Volgens prof. Eran Neuman, een Israëlische architect en decaan van de Katz- faculteit der Kunsten van de TAU, "is de Cymbalista synagoge een belangrijk gebouw dat een grote bijdrage levert aan de vele en belangrijke gebouwen op de campus. Het besluit om het te verklaren als een gebouw voor conservering is erg belangrijk en draagt ​​bij aan de speciale status die het al heeft."


Foto via TAU


Hij legt uit dat het geheim van Botta's charme precies ligt in de eenvoudige, eenvoudige en vertrouwde geometrische vormen die hij gebruikt. "De Cymbalista synagoge is voortgekomen uit de fenomenologische methode van architectuur die zich vanaf de jaren zestig ontwikkelde", zegt Neuman. "De methode probeert de manier waarop een gebouw wordt gemaakt en gebouwd te externaliseren, waardoor de bezoekers een fysieke ervaring krijgen die verder gaat dan wat zichtbaar is. Je kunt in één oogopslag zien hoe het gebouw werd gebouwd, hoe de stenen op elkaar werden geplaatst Botta past deze methode toe en bedekt op geen enkele manier de bakstenen aan de buitenkant van het gebouw. ​​Hetzelfde is het geval met het interieur van het gebouw, waar de muren de constructieve waarheid van het gebouw onthullen."


Neuman voegt eraan toe dat Botta's werk een sterke fysieke sensatie bij de bezoeker probeert op te roepen. "Als we het gebouw passeren of het binnengaan, nemen we het niet alleen waar met onze ogen, maar ook met andere zintuigen", besluit hij.


Dr. Yair Lipshitz, hoofd van het Cymbalista Jewish Heritage Centre bij TAU: “De nieuwe benaming is een enorme eer voor het centrum en een opwindende erkenning van het architecturale en culturele belang ervan. In veel opzichten is het gebouw een diepgaand antwoord op de vraag wat het betekent om de Joodse cultuur te bevorderen in het hart van de Universiteit van Tel Aviv."


"De multifunctionele functionaliteit biedt een complexe, dynamische en unieke wisselwerking tussen de verschillende facetten van het Joods-zijn in Israël van vandaag", voegt hij eraan toe. "Het behoud van zo'n gebouw als een historisch monument zorgt voor de duurzaamheid van de visie die in de stenen is verankerd - een visie voor een rijke, pluralistische, meerstemmige Israëlische cultuur."82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page