top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Historische overeenkomst ondertekend tussen Nationaal Archief van de VAE en de Nationale Bibliotheek


Oren Weinberg van de Nationale Bibliotheek en Dr. Abdulla M. Alraisi van de National Archives of the VAE ondertekenen online de overeenkomst. Screenshot via GPO.


Het Nationaal Archief (NA) van de Verenigde Arabische Emiraten in Abu Dhabi en de Nationale Bibliotheek van Israël (NLI) in Jeruzalem hebben een historisch memorandum van overeenstemming (MoU) ondertekend, dat 'de twee organisaties ertoe verbindt samen te werken ter ondersteuning van wederzijdse en afzonderlijke doelen en ten behoeve van de sector internationaal cultureel en documentair erfgoed ", aldus de overeenkomst ondertekend door de directeuren van de instellingen, Dr. Abdulla M. Alraisi en Oren Weinberg.


Dit MoU, ongeveer zeven maanden na de "Akkoorden van Abraham", vertegenwoordigt de belangrijkste institutionele overeenkomst op het gebied van cultureel erfgoed. Zowel de NA als de NLI dienen als centrale instellingen van nationaal geheugen voor een breder publiek in hun respectieve landen.


In de afgelopen jaren hebben beide uitgebreide en diverse inspanningen geleverd om wetenschappers en een breder publiek in binnen- en buitenland van dienst te zijn.


Het document, dat geldig is voor een eerste periode van drie jaar, beschrijft een aantal gebieden voor samenwerking, waaronder digitalisering en het digitaal delen van onderzoeksmateriaal; vakkennis delen; culturele uitwisseling zoals conferenties, workshops, trainingen, studiereizen, tentoonstellingen en meer.


Over een aantal specifieke samenwerkingsinitiatieven wordt op dit moment al gesproken, met name op digitaal gebied.


De NA is een van de oudste culturele instellingen in de VAE en de grootste documentatieorganisatie in de Arabische Golfregio. Het verzamelt historisch materiaal met betrekking tot de Verenigde Arabische Emiraten in het bijzonder en de Arabische Golfstaten in het algemeen, en documenteert, indexeert en vertaalt het verzamelde materiaal; publiceert gespecialiseerd historisch onderzoek; en organiseert en organiseert conferenties, symposia en tentoonstellingen in binnen- en buitenland.


Het NLI is de dynamische instelling van het nationale geheugen voor het Joodse volk wereldwijd en Israëli's van alle achtergronden en religies, en dient als de belangrijkste onderzoeks bibliotheek van Israël, terwijl het een scala aan educatieve, culturele en digitale initiatieven biedt.

De NLI bezit 's werelds grootste verzameling tekstuele Judaica, evenals een aanzienlijke verzameling islamitische manuscripten en Arabisch materiaal, evenals een van de toonaangevende onderzoeks collecties in de regio over het Midden-Oosten.


De baanbrekende nieuwe NLI-campus - met ultramoderne faciliteiten voor onderzoek, evenals culturele en educatieve programmering - zal volgens schema in 2022 in Jeruzalem openen.


Nieuwe campus van NLI die in 2022 zal worden geopend. Foto via NLI


15 weergaven0 opmerkingen

Bình luận


bottom of page