top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe 80 miljoen jaar oude haaientanden in een 2.900 jaar oud huis in Jeruzalem terecht kwamen


680 miljoen jaar oude haaientand gevonden in de Stad van David in Jeruzalem. Foto door Omri Lernau via ISRAEL21C.


Wetenschappers in de City of David in Jeruzalem hebben onlangs een ongewone ontdekking gedaan, toen ze een oude cache van 29 haaientanden ontdekten tijdens het opgraven van de kelder van een 2900 jaar oud huis op de site.


Vreemd genoeg zijn de tanden miljoenen jaren ouder dan het huis, daterend uit het dinosaurustijdperk.


Nog vreemder, deze tanden hadden niets te maken met het feit dat ze ergens in de buurt van het oude Jeruzalem waren, dat minstens 80 kilometer verwijderd is van de dichtstbijzijnde fossielen van dezelfde leeftijd.


"Deze fossielen bevinden zich niet in hun oorspronkelijke omgeving, dus zijn ze verplaatst", zegt Thomas Tuetken, de hoofdonderzoeker van de Universiteit van Mainz. “Ze waren waarschijnlijk waardevol voor iemand; we weten alleen niet waarom.”

De onderzoekers gingen er aanvankelijk van uit dat de haaientanden overblijfselen waren van voedsel, inclusief visgraten die ze vonden, bijna 3.000 jaar geleden gedumpt.


Maar toen ze hun onderzoek indienden bij Frontiers in Ecology and Evolution , wees een recensent erop dat een van de tanden alleen afkomstig kan zijn van een laat-Krijthaai die al minstens 66 miljoen jaar uitgestorven was.


Die bevinding stuurde het team terug naar de monsters. Het meten van organische stof, elementaire samenstelling en de kristalliniteit van de tanden bevestigde dat hun chemische samenstelling een leeftijd van ongeveer 80 miljoen jaar aangeeft. Inderdaad, alle 29 gevonden haaientanden waren fossielen uit het late Krijttijd van dinosaurussen.


De huidige werkhypothese is dat de tanden door verzamelaars zijn samengebracht. Er zijn geen slijtagesporen die aangeven dat ze als gereedschap zijn gebruikt en er zijn geen boorgaten om aan te geven dat het misschien sieraden zijn geweest.


"We weten dat er zelfs vandaag de dag een markt is voor haaientanden, dus het kan zijn dat er een ijzertijdtrend was voor het verzamelen van dergelijke voorwerpen", zei Tuetken.


Het team heeft sindsdien meer fossielen van haaientanden gevonden in andere delen van Israël en het oude Judea, wat de hypothese versterkt dat deze tanden verzamelobjecten waren.


"Dit was een periode van rijkdom in het Judese Hof", zei Tuetken. "Het is echter te gemakkelijk om 2 en 2 samen te voegen om 5 te maken. We zullen waarschijnlijk nooit echt zeker zijn."91 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page