top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe de Abraham-akkoorden het bedrijfsleven transformeren


Abraham Accords medaillon, Foto via Temple coins


Na twee jaar blijkt dat de Abraham-akkoorden een positieve impact hebben gehad op ondernemers en investeerders in Israël en de Golf. Jonathan "Yoni" Frenkel een contentstrateeg en oprichter van YKC Media, een digitaal marketingbureau dat samenwerkt met de wereldwijde tech/venture/startup-gemeenschap, zette het voor ISRAEL21C op een rijtje.


De akkoorden hebben een zakelijk klimaat in de regio gecreëerd en indirect een positieve impuls gegeven aan deals zoals de overeenkomst over de zeegrens tussen Israël en Libanon, die worden gedreven door lokale economische belangen.


Ondernemers van beide kanten hebben hun bedrijf laten groeien dankzij de akkoorden.


Normalisatie vindt in een gestaag tempo plaats, ondanks het verschil in hoe elke partij zakelijke relaties benadert: de VAE wordt gedreven door relaties en er zijn geen quick wins, wat het tegenovergestelde is van het aantal Israëlische hightech-ondernemers.


Sinds de ondertekening van de akkoorden zijn er opmerkelijke stappen gezet in het verdiepen van de economische betrekkingen tussen beide landen, zoals het besluit van de Dubai International Chamber om een ​​kantoor te openen in Tel Aviv. De missie van dit bureau is tweeledig; om lokale Israëlische investeerders te helpen bij het navigeren door zakelijke kansen in de VAE, en om in Dubai gevestigde bedrijven te ondersteunen die willen groeien in de Startup Nation.


Bij het aanpakken van deze monumentale kans merkte Hassan Al Hashemi, Vice President International Relations, Dubai Chambers op: “Israël is een markt van strategisch belang voor Dubai en door voort te bouwen op onze bilaterale zakelijke partnerschappen kunnen we het concurrentievermogen van bedrijven in beide landen versnellen en beter concurreren in de internationale arena.”


Volgens het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek bereikte de handel tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten in augustus 2022 $ 212,6 miljoen, wat neerkomt op een stijging van de handel met 163% ten opzichte van augustus 2021. Gedurende de eerste acht maanden van 2022 bedroeg de bilaterale handel iets meer dan $ 1,62 miljard, goed voor een stijging van 121% in de handel vanaf de eerste acht maanden van 2021.


Relaties kosten tijd, vooral voor landen als deze die nooit diplomatieke betrekkingen hebben gehad, maar de acties van individuen, instellingen en ondernemers die vooruitgang hebben geboekt bij het bouwen aan deze toekomst, laten zien hoe tastbaar de visie van vrede is.


Publiek-private samenwerkingen


Niet alleen ondernemers creëren waarde. Zodra de akkoorden waren ondertekend, ontstonden er nieuwe organisaties om zakelijke kansen te vergemakkelijken.


Het eerste Gulf-Israel Women's Forum in Dubai, 9 oktober 2020. Foto door Madi2028 via Wikimedia Commons


Een voorbeeld van zo'n katalysator is Noa Gastfreund, VP Business Development bij UNIPaaS en medeoprichter van de UAE-IL Tech Zone . Deze organisatie is voortgekomen uit het hybride acceleratorprogramma voor door Arabieren geleide Israëlische startups.


In het kader van de Abraham-akkoorden richt de UAE-IL Tech Zone zich op het bouwen van bruggen tussen de twee regio's door middel van technologie. De groep heeft meer dan 2.000 leden en heeft delegaties van VC's en groeibedrijven ontvangen die de Golf hebben bezocht. Andere programma's richten zich op verbindingen tussen mensen om duurzame relaties op te bouwen.


Zoals Gastfreund zegt: “Israël heeft een 'global first'-benadering waarbij bedrijven grotere markten penetreren. Een van de redenen is dat ze de MENA-regio niet echt konden binnendringen totdat dit akkoord was ondertekend... fintech en meer.”


Een andere faciliterende organisatie is de door vrouwen opgerichte DANA Accelerator in Abu Dhabi, die regionale samenwerking, innovatiementorschap, impactgemeenschap en financiering biedt aan door vrouwen geleide startups in woestijntechnologiesectoren, waaronder agritech, wateroplossingen, voedselzekerheid, afvalbeheer en hernieuwbare energie.


DANA werkt samen met Emirati, Palestijnse en Israëlische vrouwelijke ondernemers naast overheidsinstellingen om grote uitdagingen in de Golf op te lossen.


Bouwactiviteiten in de Golf

Voor veel Israëlische oprichters betekende het idee om de betrekkingen tussen beide landen te openen extra investeerders uit de Golf. Er zijn al opmerkelijke investeringen gedaan in Israëlische startups, zoals de recente ronde van bijna $ 200 miljoen onder leiding van de Qatar Investment Authority in cyberbeveiligingsbedrijf Snyk .


Wat de Golf echter belangrijker heeft gemaakt, is dat Israëlische bedrijven een uitvalsbasis hebben en toegang tot toptalent.


Een van de verwachtingen van de Abraham-akkoorden was dat groeiende Israëlische bedrijven kantoren zouden openen in de VAE.


De Israëlische fintech-startup voor betalingen Raypd heeft de grootste aanwezigheid van alle Israëlische bedrijven in de VAE, met iets minder dan 80 werknemers, en een doel om het kantoor in de komende drie jaar uit te breiden tot 200 werknemers.


Rapyd's kantoor in Dubai, meer dan een jaar geleden geopend als een engineering- en productcentrum gericht op het verplaatsen van werknemers van over de hele wereld, is het op één na grootste centrum buiten Tel Aviv. Het bedrijf vond het gemakkelijker om wereldwijd technisch talent te werven, aangezien Dubai na Covid een aantrekkelijke bestemming is geworden.


Zoals CEO Arik Shtilman tegn ISRAEL21C zei: “Het gaat om rekrutering. Wij geloven dat product en engineering moeten samenwerken; Dubai werd een hub voor expats om naartoe te verhuizen tijdens de pandemie en post-Covid als een aantrekkelijke wereldwijde bestemming voor talent, vergelijkbaar met wat Singapore in het verleden was.”


Als zodanig zette Raypd kantoren op in de Dubai Free Zone; de lokale overheid was in staat om visumaanvragen te bespoedigen en het bedrijf een onbeperkt aantal visa aan te bieden. Deze springplank biedt Raypd de mogelijkheid om te verkopen aan de VAE, Jordanië en Egypte.


Rapyd is ook de eerste Israëlische startup die een vergunning heeft gekregen van lokale toezichthouders in de VAE om zijn fintech-producten te verkopen.


Met de veelbelovende mogelijkheid dat Saoedi-Arabië de betrekkingen met Israël zal normaliseren, biedt een basis in de Golf eindeloze kansen voor B2B-bedrijven in de MENA-regio.


Wanneer die normalisatie plaatsvindt, zal de regio nadenken over de Abraham-akkoorden als katalysator voor die sterke economische banden.
79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page