top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe dieren in de dierentuin leren omgaan met raketvuur


Azad, een van de twee mannelijke Perzische luipaarden in het nog niet geopende Midbarium Desert Animal Park. Foto met dank aan Midbarium via ISRAEL21c


De oude Negev-dierentuin in Beersheva, slechts 40 kilometer van Gaza, werd in oktober 2022 gesloten om plaats te maken voor het nieuwe, unieke Midbarium Desert Animal Park.


Na een jaar van voorbereiding van het 37 hectare grote park en zijn innovatieve interactieve bezoekerservaringen, en het overbrengen en acclimatiseren van 100 soorten woestijndieren, was de grote opening gepland voor november 2023.


Maar toen begon Hamas op 7 oktober een oorlog. Nu is het onduidelijk wanneer het dierenpark van $60 miljoen zal openen, schrijft ISRAEL21c.


Ondanks een ernstig tekort aan personeel en frequente luchtalarmsirenes die de wezens en hun verzorgers bang maken en in gevaar brengen, hebben de dieren verzorging en voeding nodig – inclusief dieren die naar Midbarium zijn geëvacueerd vanuit kinderboerderijen in grensgemeenschappen in Gaza .


Een dierenverzorger uit Midbarium die zorgt voor dieren die zijn gered uit kibboets-kinderdierentuinen in het Gaza-gebied. Foto met dank aan Midbarium via ISRAEL21c


“Het is een risico om hier te zijn”, zegt zoöloog Sefi Horesh, directeur onderwijs en wetenschap van Midbarium. “Het is moeilijk, maar we redden het wel.”


Skelet bemanning

Tijdens de eerste oorlogsweek kon het park niet eens groenten voor de dieren krijgen.


“Meestal ontvangen we donaties, restjes en tienden, maar er was niets beschikbaar. De Ramat Gan Safari , een van onze partners in de Israel Zoo Association, stuurde ons een vrachtwagen vol groenten, en we moesten ook supermarktproducten kopen voor onze dieren”, vertelt Horesh aan ISRAEL21c.


“We doen ons best om de voedsel- en diergeneeskundige zorg draaiende te houden. We kunnen niet de training en verrijking doen die we normaal doen om de dieren fysiek en mentaal gestimuleerd te houden, omdat we erg weinig mankracht hebben.”


Sommige medewerkers zijn opgeroepen voor reservedienst of hebben echtgenoten in reservedienst en moeten thuis blijven bij hun kinderen. Anderen vluchtten uit Beersheva naar veiliger delen van Israël.


Vrijwilligers, waaronder acht in het National Service-programma, hebben te horen gekregen dat ze niet moeten komen vanwege het gevaar. Normaal gesproken is het park afhankelijk van deze vrijwilligers om essentiële dagelijkse taken uit te voeren. De overige vrijwilligers werken twaalf uur per dag, zeven dagen per week.


“Het belangrijkste probleem is de daadwerkelijke dreiging hier in Beersheva, omdat we aan de westelijke rand van de stad liggen, redelijk dicht bij Gaza, en we bijna elke dag raketbeschietingen hebben”, zegt Horesh.


“We hebben ook granaatscherven van onderscheppingen van Iron Dome -raketten die op onze dierentuin vallen. Ik heb er hier een paar in mijn kantoor.”


Omdat de verzorgers in open gebieden werken, kunnen ze bij rood alarm niet binnen de aanbevolen 45 seconden een schuilkelder bereiken. In plaats daarvan moeten ze op de grond liggen en hun hoofd bedekken.


Enge geluiden

“Het geluid van alarmsignalen en knallen bezorgt de dieren veel stress, vooral de dieren die nog niet zo lang in Beersheva wonen”, zegt Horesh.


“Onze bavianen waren vijftien jaar in de Negev-dierentuin en ze weten wat de sirene betekent. Ze kijken naar de lucht en velen rennen naar hun binnenverblijf. Ze hebben geleerd dat het binnen veiliger is.”


Op dezelfde manier weten de chimpansees in de Bijbelse Dierentuin van Jeruzalem dat een luchtalarm betekent dat ze naar hun binnenruimte moeten gaan, waar het zorgteam met bananen op hen wacht, vertelt een woordvoerder van de dierentuin aan ISRAEL21c.


Hoewel er in Jeruzalem veel minder alarmen zijn dan in het zuiden, beschikt de dierentuin over beschermde ruimtes die voldoen aan de regelgeving voor veel van de dieren. Verzorgers trainen hen om deze ruimtes te betreden als ze een sirene horen.


Zebra's maken kennis met hun nieuwe huis in Beersheva. Foto met dank aan Midbarium via ISRAEL21c


Over het algemeen, zegt Horesh, houdt het personeel van Midbarium tegenwoordig de meeste dieren binnenshuis ter bescherming.


“Maar het is belangrijk voor hun welzijn dat ze regelmatig toegang hebben tot de buitenlucht, waar ze van de zon kunnen genieten en op de grond kunnen rondlopen en niet op beton. We halen ze dus wel buiten, maar we proberen het aantal tegelijk buiten te minimaliseren voor het geval er een alarm afgaat. Sommige dagen zijn het de leeuwen en cheeta's, andere dagen de bavianen en luipaarden.'


100 soorten

Onder auspiciën van de gemeentelijke organisatie voor recreatie en cultuur van Kivunim in Beersheva werd Midbarium gepland met de enthousiaste steun van burgemeester Rubik Danilovich.


De burgemeester wilde de oude dierentuin, die in 1954 begon als een kleine kinderboerderij in een basisschool, graag transformeren.


Het bezoekerscentrum van Midbarium Desert Animal Park, ontworpen door Asaf Lerman Architects. Foto met dank aan Midbarium via ISRAEL21c


Met 20 miljoen dollar aan financiering van de Jack, Joseph en Morton Mandel Foundation , en aanvullende fondsen van de gemeente en de nationale loterij, werd het nieuwe dierenpark – het wordt niet langer een dierentuin genoemd – gebouwd met vier verschillende habitats voor aan de woestijn aangepaste soorten Israël en Afrika. ( Midbar is Hebreeuws voor ‘woestijn’.)


“We hebben ongeveer 100 diersoorten verdeeld over onze leefgebieden: Canyon, Desert Plains, Oasis en Savannah”, zegt Horesh.


De bewoners kwamen zowel uit de oude dierentuin als uit andere Israëlische en Europese dierentuinen. Het kostte tijd voordat de dieren gewend waren aan hun nieuwe huis, verzorgers, geuren en geluiden.


“Onze wilde zwijnen werden overgebracht naar slechts 500 meter van de plek waar ze vroeger zaten, maar ééntje heeft een week lang niet gegeten vanwege de stress. Verschillende nijlpaarden werden overgebracht van Ramat Gan Safari en één nijlpaard bleef een paar weken in het water verborgen totdat hij zich comfortabel genoeg voelde om naar buiten te komen en op onderzoek uit te gaan.”


Een nijlpaard dat aan het wennen is in het Midbarium Desert Animal Park in Beersheva. Foto met dank aan Midbarium via ISRAEL21c


Wat toekomstige bezoekers te wachten staat

Dit unieke dierenpark en natuurreservaat is ontworpen om de educatieve doelen te bereiken die de meeste moderne dierentuinen hebben, terwijl wordt erkend dat bezoekers vermaakt willen worden en niet dat er voorgelezen wordt.


“Wat zij willen en wij willen zijn niet precies hetzelfde, dus overbruggen we deze kloof door ze een geweldig avontuur te bezorgen”, zegt Horesh. “Ze leren zonder te weten dat ze leren.”


Het park beschikt over 15 interactieve ervaringen waarmee bezoekers 'in de schoenen kunnen lopen' van het dier dat ze observeren om te begrijpen hoe ze overleven en gedijen in woestijnhabitats. Enkele voorbeelden: zie als een roofvogel, klimmen als een steenbok, sluipen als een luipaard, glijden als een slang, ravotten als een aap, hinderlaag als een krokodil en navigeren als een vleermuis.


Kinderen op een klimmuur naast het steenbokhabitat. Foto met dank aan Midbarium via ISRAEL21c


“Naast de luipaarden moet je prooien besluipen en in een hinderlaag lokken zonder dat er alarmen afgaan. In het leefgebied van vleermuizen moet je door middel van echolocatie door een doolhof navigeren”, legt Horesh uit.


Het park beschikt ook over speeltuinen waar kinderen de tegenstrijdige overlevingsstrategieën van woestijndieren kunnen ervaren in omstandigheden van camouflage versus durf en dag versus nacht.


Totdat Midbarium zijn deuren kan openen, worden de aanzienlijke exploitatiekosten (voedsel, salarissen, onderhoud) gedekt door de stad en Kivunim.


Meren bij Midbarium worden gevoed via een netwerk van waterpompen. Foto met dank aan Midbarium via ISRAEL21c


Zowel de Bijbelse Dierentuin van Jeruzalem als de Ramat Gan Safari zijn ook gesloten. De Haifa Educational Zoo is voorlopig alleen op vrijdag en zaterdag geopend.


De dierentuin van Jeruzalem geeft gratis rondleidingen aan evacués die in lokale hotels zijn gehuisvest en biedt een aantal van deze gezinnen therapie met dieren aan.


Dierentherapiehoek

Dierondersteunde therapie is nu ook beschikbaar bij Midbarium, zegt Horesh.


Het therapiecentrum, gehuisvest in een eigen deel van het park met een beschermde kamer, opende op 5 november voor een pilot van twee weken en zal daarna waarschijnlijk opengaan voor het publiek.


Met honden, cavia's, konijnen en papegaaien behandelen speciaal opgeleide maatschappelijk werkers alle leeftijden vanaf vijf jaar bij communicatie- en gedragsproblemen, trauma en posttrauma. Er zijn één-op-één sessies en groepssessies mogelijk.


Naast de therapiehuisdieren past het park ook op chinchilla's, konijnen, cavia's, slangen en miniatuurgeiten die zijn verdreven uit de kinderboerderijen in de zuidelijke kibboets. Het bedrijf start fokprogramma's voor natuurbehoud met bedreigde dieren, zoals een vrouwelijke cheetah die vanuit Ierland is overgezonden.


Het park is zeker vol activiteit, maar nog geen bezoekers.


"We hebben een enorm dierenpark gebouwd dat gevuld zou moeten zijn met mensen, met kinderen, en we wachten op die dag", zegt Horesh.


Voor meer informatie, klik hier.
304 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page