top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe een date-avond veranderde in een veganistisch chocoladebedrijf van $ 3 miljoen


Daniel Bareket en Elya Adi richtten Panda (7th Heaven) Chocolate op. Foto met dank aan Panda Chocolade via ISRAEL21C


Hoewel Daniel Bareket opgroeide in Harduf, een kibboets die bekend staat om zijn uitstekende vegetarische restaurant, stopte hij pas met het eten van dierlijke producten nadat hij aan het einde van zijn legerdienst naar Tel Aviv was verhuisd.


Dat hij en zijn toekomstige vrouw op een dag bekroonde zuivelvrije melkchocolade zouden ontwikkelen, geproduceerd en verkocht in heel Israël en in de Verenigde Staten, ging zijn voorstellingsvermogen ver te boven.


Zes van de veganistische melkchocoladesmaken van 7th Heaven voor de Amerikaanse markt. Foto met dank aan Panda Chocolate via ISRAEL21C


Het begon allemaal nadat hij Elya Adi ontmoette, een veganist sinds zijn 16e. Op hun eerste officiële date stelde Bareket voor om de keuken in te gaan om samen een zuivelvrije melkchocolade te maken.


"Ik wist dat ze een chocoholic en veganist was en dit dreef me ertoe om haar te vragen of we iets konden verzinnen," herinnert hij zich in gesprek met ISRAEL21C.


Het was veel uitdagender dan ze hadden verwacht. "Het probleem is dat vloeistoffen niet goed mengen met oliën in de cacaoboter, dus dat sloot het toevoegen van een plantaardige melk uit. We probeerden gedehydrateerde melk en zelfs veganistische babyvoeding, wat walgelijk was," zegt Bareket, die op dat moment in de hightech werkte.


Het echtpaar realiseerde zich dat ze zichzelf moesten onderwijzen en besteedden uren aan toegang tot online bronnen om alle variabelen te begrijpen. Op dit punt, vertelt Bareket aan ISRAEL21c, was het maken van veganistische chocolade nog steeds een hobby, zonder bedrijfsplan, zelfs niet op afstand in gedachten.


Het kostte een jaar experimenteren om een romige textuur en een heerlijke smaak te verkrijgen. Wat het verschil maakte, was het combineren van gedehydrateerde sojamelk (besteld uit Canada) met kokosnoot en het voeden in hun nieuwe ultrafijne maalmachine.


Succesvolle crowdfunding

Met hun beider carrières op een keerpunt, besloten ze een crowdfundingcampagne te doen voor het opschalen van hun veganistische melkchocolade met als doel 13.000 shekel (ongeveer $ 3.500) op te halen.


"We hebben in één dag zeven keer zoveel opgehaald. Waarschijnlijk een van de meest succesvolle crowdfunding campagnes ooit," zegt Bareket, nog steeds met ongeloof over de prestatie.


Met deze geldinjectie konden ze in 2016 hun eerste fabriek in Jeruzalem openen. Ze noemden het merk Panda, naar Elya's bijnaam voor Daniel.


Panda Chocolade komt in 14 smaken in Israël. Foto met dank aan Panda Chocolate via ISRAEL21C


Gemaakt in 14 smaken (waaronder pindakaascrème, karamel en zeezout en koekjes en room) en verkocht in Israëlische reformwinkels en supermarkten, kreeg de nieuwe zuivelvrije melkchocolade zo'n goede respons op de lokale markt dat het paar besloot de Amerikaanse markt te onderzoeken.


De code kraken

Uit hun onderzoek bleek dat meer dan 50 procent van de Amerikaanse huishoudens plantaardige producten opneemt in hun voedselaankopen. De groei kwam niet zozeer door veganisme dat aansloeg, maar ook door flexitariërs die dierlijke producten in hun dieet wilden verminderen; Meatless Monday-volgers; en het lactose-intolerante segment.


Tijdens een onderzoeksreis naar de VS ontdekte het inmiddels getrouwde stel echter iets dat nog verrassender was. Terwijl supermarkten een breed scala aan zuivelvrij ijs en plantaardige kaas op voorraad hadden, waren niet-zuivelmelkchocoladerepen en snacks nauwelijks te zien.


"Of niemand had de code gekraakt om een lekkere veganistische chocolade te maken of er was geen vraag van de consument, wat moeilijk te geloven was. We gingen voor de eerste theorie", zegt Bareket tegen ISRAEL21C.


Om de Amerikaanse markt te testen, werd in september 2022 een online winkel geopend. Panda werd hernoemd 7e Hemel Vanwege handelsmerkproblemen en positieve feedback begon het al snel binnen te rollen.


7e Hemel vegan chocolates worden enthousiast ontvangen onder Amerikaanse flexitariërs. Foto met dank aan Panda Chocolate via ISRAEL21C


"Klanten zeiden dat ze niet konden geloven dat zoiets lekkers en romigs werd gemaakt zonder een druppel zuivel. De markt waar we naar op zoek waren, was er zeker", vertelt Bareket trots.


Eerste Amerikaanse investeerder

Toen deed zich nog een gelukspauze voor. "We kregen een e-mail van een man genaamd David die ons online vond toen we op zoek waren naar veganistische chocolade om kashrut-redenen. Hij had verschillende soorten chocolaatjes geprobeerd totdat hij Panda ontdekte en verliefd werd op het product en de smaak. En hij wilde investeren."


"David" bleek David Schottenstein te zijn, een ondernemer in consumentenproducten achter Thomas Ashbourne Craft Spirits (Sarah Jessica Parker en andere beroemdheden zijn partners).


Hij schakelde ook Peter Hess in, veteraan agent bij Creative Artists Agency dat A-listers als Ariana Grande, George Clooney en Harry Styles vertegenwoordigt. Via Hess zijn momenteel onderhandelingen gaande om een beroemdheid op te nemen in de volgende 7e Hemel reclamecampagne in de VS.


Eerlijke handel

De 3 miljoen dollar die bij de investeringsgroep wordt opgehaald, is bedoeld om de 7Þ Heaven line in de reguliere markt (op dit moment wordt het alleen verkocht in New York, Miami en Californië) tegen het einde van het jaar.


En het heeft Panda's R&D-team in Tivon, Neder-Galilea, gefaciliteerd om te werken aan een reeks nieuwe veganistische chocoladeproducten die zuivelvrije concurrenten zullen zijn van geliefde en bekende chocoladeproducten op de Amerikaanse markt.


Het bedrijf richt zich ook op het behouden van zijn Fair Trade-label, het inkopen van cacao van ethische leveranciers in Ghana en Ivoorkust en het zo duurzaam mogelijk zijn (veganistische snacks en repen produceren tweederde minder broeikasgassen dan zuivelproducten).


Bareket zegt dat het bedrijf voortdurend op zoek is naar innovatieve manieren om productie-, verpakkings- en verzendprocessen milieuvriendelijker te maken.


"Want voor zover we weten, kun je op geen enkele andere planeet chocolade vinden", grapt hij.


Voor meer informatie, klik hier.


91 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page