top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe een jongen die werd gepest een succesvolle med-tech ondernemer werd


Shilo Ben Zeev, links, met Emendo Biotherapeutics medeoprichter en CEO Dr. David Baram. Foto met dank aan Shilo Ben Zeev, via ISRAEL21C


De typische succesvolle Israëlische startup-ondernemer lijkt niet op Shilo Ben Zeev. Hij was geen scout leider. Hij diende niet in een elite-inlichtingendienst van het leger. Hij heeft geen universitair diploma. Sterker nog, hij kwam amper door de middelbare school. In het beste geval genegeerd en in het slechtste geval gepest, had Ben Zeev een moeilijke jeugd.


“Ik was dik en had veel gezondheidsproblemen. Ik had geen vrienden. Mijn vader geloofde niet in mij. Al met al kon ik niet echt een goede student zijn', zegt Ben Zeev, die opgroeide in een religieus gezin in Jeruzalem.


Na de middelbare school wees het leger Ben Zeev af vanwege zijn gewicht. Vastbesloten om soldaat te worden, ging hij zeven maanden lang op een streng dieet. Maar ondanks het feit dat hij 40 kilo (88 pond) verloor en het gepantserde korps betrad – waar hij zijn eerste echte vrienden maakte – werd zijn IDF-dienst afgebroken toen ze ontdekten dat hij type 1-diabetes had.


Desalniettemin werd Ben Zeev, door veel zweetvermogen en een talent voor het identificeren van gouden kansen en zakenpartners, een seriële med-tech-ondernemer.


Een van de door hem opgerichte bedrijven, Emendo Biotherapeutics , werd in 2020 overgenomen door het Japanse farmaceutische bedrijf AnGes voor $ 300 miljoen.


"Ik wil dat elke tiener met problemen weet dat het leven niet eindigt met school", zegt hij tegen ISRAEL21c.


“Ik werd een ondernemer zonder vaardigheden. Als je je droom doorzet en niet opgeeft, kun je veel doen. Er waren jaren dat ik worstelde om de kost te verdienen, en ik verloor twee tenen aan diabetes. Maar het leven gaat niet over geluk, het gaat om prestatie. Dus blijf vechten. Op een gegeven moment, baruch Hashem [godzijdank], wordt het beter.”


Een man die dingen voor elkaar krijgt


Na het leger werkte Ben Zeev voor de politieke partij Likud tot hij ongeveer 28 was.


Zijn arts, professor Itamar Raz, nu hoofd van de Israel National Council of Diabetes, zag potentieel in Ben Zeev. "Hij zag dat ik wist hoe ik dingen voor elkaar moest krijgen."


Toen Raz in 2004 het D-Cure Fund oprichtte om diabetesonderzoek in Israël en in het buitenland vooruit te helpen, vroeg hij Ben Zeev om de CEO te worden.


"Ik kan niet zeggen dat ik het erg goed heb gedaan", geeft hij toe. “Ik sprak toen nog geen Engels.”


Maar zijn eenjarige stint bij D-Cure leidde tot een leven veranderende interesse in medische technologie.


In 2006 trad Ben Zeev toe tot LifeWave, een verbonden gezondheidsoplossing die een apparaat produceerde voor de behandeling van diabetische wonden. Als Chief Operating Officer speelde hij een belangrijke rol bij het naar de beurs brengen van het bedrijf op de Tel Aviv Stock Exchange.


Zijn volgende onderneming was medeoprichter van LabStyle Innovations. Het vlaggenschipproduct was MyDario, een compacte glucosemeter die via een app voor diabetesbeheer is verbonden met mobiele apparaten.


"Het was de eerste keer dat een iPhone als medisch apparaat werd gebruikt", zegt Ben Zeev, wiens bedrijfsmodel was om teststrips voor de glucometer te verkopen.


Hoewel MyDario prijzen wonprijzen won voor zijn revolutionaire aanpak, bleef uiteindelijk de app over en niet het apparaat.


In 2016, twee jaar nadat Ben Zeev zijn aandeel had verkocht, werd het bedrijf omgedoopt tot DarioHealth en creëerden de nieuwe eigenaren een veelgebruikt digitaal platform voor het beheer van chronische gezondheidsproblemen.


“Toen ontmoette ik Dr. David Baram en we richtten drie bedrijven op: MyBiotics , [een microbioom farmaceutisch bedrijf]; Smartzyme Biopharma, [een diagnostisch en therapeutisch bedrijf dat geavanceerde hulpmiddelen voor eiwittechnologie bouwt]; en Emendo Biotherapeutics, [dat hulpmiddelen voor het bewerken van genen voor genetische aandoeningen ontwikkelt]. We hebben Emendo vorig jaar verkocht in een deal die was georkestreerd door David, en hij blijft de CEO."


In gesprek met ISRAEL21c vanuit zijn gezinsauto in Australië, zegt Ben Zeev dat hij zich nu uitsluitend richt op Emulait, een startup die hij minder dan een jaar geleden oprichtte.


Emulait ontwikkelt een systeem voor het 3D-printen van aangepaste pharma-grade siliconen spenen voor babyflessen die een biomimetische replica zijn van de borst van de zogende moeder in vorm, textuur en kleur.


Om te begrijpen waarom Ben Zeev in Australië praat over borstvoeding, moeten we iets uitleggen over zijn persoonlijke leven.


Op 38-jarige leeftijd was Ben Zeev vaak voor zaken in New York. In 2013 spoorden drie verschillende mensen hem aan om een ​​vrouw te ontmoeten die net vanuit Australië naar Israël was verhuisd.


"Ik ben in 2013 van New York naar Israël gereisd om haar te ontmoeten en een jaar later zijn we getrouwd", zegt hij.


Shilo en Tamar Ben Zeev wonen nu voornamelijk in Australië – hij heeft ook een permanente verblijfplaats in Nevada – met hun dochters Amalia, zes en een half, en Rahni, drie.


"Ik deel alles met Tamar en ze geeft me advies - meestal goed advies", grapt hij.


'Nee, hij luistert alleen soms wel en soms niet', zegt zijn vrouw vanaf de passagiersstoel.


Emulait is ontstaan ​​uit Amalia's problemen met het wisselen tussen borst en fles. Dit niet ongebruikelijke probleem van "tepelverwarring" treedt op omdat de baby het moeilijk vindt om zich aan te passen aan het zuigen op een andere manier dan een natuurlijke en een neppe tepel.


Toen Ben Zeev zijn baby en vrouw zag lijden - Amalia onderging zelfs een chirurgische orthodontische procedure om haar hechtingsvermogen te verbeteren - ging Ben Zeev op zoek naar een manier om de tepel van een vrouw te scannen en er precies zo een af ​​te drukken voor een babyfles.


Na jaren van onderzoek ontwikkelde Ben Zeev een app die precies dat doet.


"Het zal de 20 procent van de baby's met tepelverwarring helpen en zal ook moeders helpen die weer aan het werk gaan", zegt hij. "Elke verzorger kan de baby voeden met het Emulait-voedingssysteem terwijl de moeder aan het werk is, en de moeder kan nog steeds borstvoeding geven als ze terugkomt, waardoor de baby de overgang naar de borst gemakkelijker maakt."


Emulait gaat de productiefase in en werft fondsen, met het oog op de lancering rond maart.


'Als je een idee hebt en je onderzoek hebt gedaan en weet dat het juist is, laat dan niemand je vertellen dat je ongelijk hebt', adviseert Ben Zeev op basis van persoonlijke ervaring.


Vaak stuurden potentiële investeerders Ben Zeev de deur uit nadat ze naar zijn achtergrond hadden gevraagd.


“Ik kon toen hun gebrek aan respect voelen. Maar ik klom en klom totdat iemand naar me luisterde. Als ik vandaag VC's bel, zijn ze respectvol - maar het heeft 22 jaar geduurd. Het lijdt geen twijfel dat het heel moeilijk is om ondernemer te worden zonder achtergrond en dat je veel harder moet werken”, geeft hij toe.


Hoewel hij vervreemd blijft van zijn vader, die nooit in hem heeft geloofd, neemt Ben Zeev de volledige verantwoordelijkheid voor zijn eigen mislukkingen en successen.


'Neem niemand de schuld,' zegt hij. “Blijf streven. Als je gelooft in wat je doet, doe het dan gewoon.”​


BRENG HET VERHAAL VAN70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page