top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe een stormloop op bier leidde tot een startup van verzendsoftware


Foto door Rowan Freeman op Unsplash


Avi Moskowitz lanceerde de website van zijn ambachtelijke brouwerij BeerBazaar in februari 2020, een paar weken voor de sluiting van Covid-19 in Israël. Met mensen die gedwongen werden om thuis te blijven, gingen de bestellingen voor bier van een paar per dag naar duizenden.


Moskowitz had zo'n moeite om de bestellingen bij te houden en ze op tijd te bezorgen, dat hij vaak zelf door Israël moest rijden om te bezorgen. Er was geen software om hem te helpen.


Toen realiseerde hij zich dat hij de technologie moest ontwikkelen om zijn eigen bedrijf en andere online verkopers te helpen de logistiek van leveringen te beheren. Dus deed hij het.


PrettyDamnQuick , zijn nieuwe startup, heeft $ 6 miljoen opgehaald via TLV Partners, Ground Up Ventures en Verissimo Ventures.


De software van het bedrijf helpt kleine en middelgrote online bedrijven bij het organiseren, verzenden en leveren van hun producten. Het bedrijf heeft 30 medewerkers in Israël en is onlangs gelanceerd in Amerika.


Avi Moskowitz, oprichter van BeerBazaar en PrettyDamnQuick. Foto met dank aan Avi Moskowitz


"PrettyDamnQuick is voor 100 procent ontwikkeld op basis van onze eigen ervaringen bij BeerBazaar", vertelt Moskowitz aan ISRAEL21c.


Naast mensen die meer online kochten vanwege Covid, dwong de pandemie ook mensen die nog nooit online hadden verkocht om het te proberen. Mama-en-pop-winkels moesten online gaan, zei Moskowitz.


Handelaren stonden plotseling onder druk om producten zo snel mogelijk te leveren. Toch hadden maar weinig nieuwe online handelaren de technische knowhow of software om hen te helpen.


"Na verhuizing, belastingen en overlijden is logistiek de meest onaangename ervaring voor handelaren", zei Moskowitz.


"Ik ben ironisch, maar PrettyDamnQuick is een softwaretechnologie die gebruiksvriendelijk, leuk en ook efficiënt is."


Hij koos de naam, zei hij, omdat "de meeste logistieke bedrijven het woord 'verzending' in hun naam hebben en het te veel wordt gebruikt."


Shopify vereenvoudigen


Moskowitz, 58, is altijd al betrokken geweest bij e-commerce. Als voormalig New Yorker verhuisde hij in 1994 naar Israël, maar reisde heen en weer van Israël naar Amerika. In 2015 was hij het woon-werkverkeer beu en wilde hij een ander soort bedrijf zoeken.


Hij zei dat mensen hem vaak vertelden dat er goed ambachtelijk bier ontbrak in Israël, dus sloot hij zich aan bij de ambachtelijke bierbrouwer Lior Weiss om BeerBazaar op te richten.


De ambachtelijke bars van BeerBazaar, gelanceerd in 2015, floreren nu op vijf locaties – drie in Tel Aviv en twee in Jeruzalem – plus een mobiel filiaal van de “zigeuner” dat beschikbaar is voor evenementen.


Het bedrijf bouwde in 2016 zijn BeerBazaar-brouwerij in Kiryat Gat en opent binnenkort een brouwerij in Kfar Daniel, in het midden van het land. Mensen kunnen op bezoek komen, het bier kopen dat ze willen en dan vertrekken, "net als in de goede oude tijd".


Maar de oude tijd is voorbij als het gaat om de winkelervaring voor de meeste mensen.


Meer dan twee miljoen handelaren verkopen hun producten nu online met Shopify, een van Amazon onafhankelijk winkelplatform dat retailers een verkoopsysteem biedt dat betalingen, marketing en verzending omvat. Maar het organiseren van de logistiek van dit alles "is tijdrovend en ingewikkeld", zei Moskowitz.


En dat was waar PrettyDamnQuick om de hoek komt kijken. Moskowitz zei dat de unieke organisatiesoftware van het bedrijf is ontworpen vanuit zijn eigen ervaringen met de logistiek van het leveren van bier.


Hij zei bijvoorbeeld dat tijdens de Covid-lockdowns, bedrijven met werknemers die nu thuis werken, wilden dat hij bier in het hele land zou bezorgen, zodat ze samen een happy hour konden houden.


De pijnen van logistiek


Na vele gecompliceerde "wonderen" bij de levering, zei Moskowitz, wendde hij zich tot Liran Erez, die e-commercesites bouwde, en Shlomo Schwarcz, een software-engineer, en zij begonnen de logistieke software te ontwikkelen.


PrettyDamnQuick heeft al 100.000 bestellingen voor haar klanten verwerkt. BeerBazaar zelf verhoogde de omzet met 55 procent en verlaagde de operationele kosten met een factor vier binnen drie maanden na implementatie van de software.


Het PrettyDamnQuick-team in Herzliya. Foto met dank aan PrettyDamnQuick


Moskowitz werkt nu fulltime bij PrettyDamnQuick en blijft partner in BeerBazaar.


"We hebben veel geleerd over logistiek bij BeerBazaar," zei Moskowitz. “Andere bedrijven hebben ons zelfs benaderd en om hulp gevraagd.”


Hij ging naar magazijnen, plukte producten en verpakte ze voor handelaren om de moeilijkheden te begrijpen, zei hij.


Het gebruik van Israël heeft een proeftuin "hielp ons team het niveau van vertrouwen te ontwikkelen" dat ze nodig hebben om uit te breiden in de Verenigde Staten.


Handelaren betalen een maandelijks, laaggeprijsd abonnement voor de diensten van PrettyDamnQuick. Elke dag, zei Moskowitz, melden zich steeds meer handelaren aan.


'We blijven bezig,' zei Moskowitz. "Mijn moeder vertelde me altijd dat als je maar hard genoeg werkt, je geluk hebt."


Voor meer informatie, klik hier.16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page