top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe een week van hinderlagen eindigde met de eliminatie van 54 terroristen

Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder op de Hebreeuwse pagina van de IDF en is geschreven door Noya Ben Gigi.


De activiteit in Khan Yunis is voor hen inderdaad geen buitenlandse taak, maar zelfs luitenant Dolev had niet verwacht dat het zo zou eindigen. Van de eerste hinderlaag tot de laatste, bij zonsopgang en in het holst van de nacht, dit is het verhaal van BA-parachutisten in het hart van de buurt van de terroristische agenten - de 'Absanim'.

Terwijl ze in het holst van de nacht het grenshek overstaken, hadden de strijders niet verwacht dat ze de terugreis pas zouden maken nadat ze een van de terroristennesten in Khan Yunis hadden opgeruimd. Het verhaal van de parachutisten in het hart van de 'Ibsanim'-regio begint met vier terroristen die worden uitgeschakeld in de eerste hinderlaag - en eindigt met 54 die in de laatste hinderlaag werden uitgeschakeld.

Foto IDF woordvoerder


"Toen we werden overgebracht naar het gevechtscentrum Khan Yunis, verwachtten we verdedigingsmissies op de logistieke as, maar al snel gingen we over tot offensieve activiteiten", herinnert luitenant Dolev, gevechtscommandant bij de parachutisten zich. "We kwamen terecht in een strijdmacht van commandanten en strijders met geavanceerde training, sterke en bekwame teams.


Op dit punt is het oversteken van het grenshek al bekend voor hen. Voor parachutisten, die sinds de ochtend van 7 oktober in gevecht zijn, is het betreden van Khan Yunis een andere taak, en face-to-face gevechten met terroristen zijn niet nieuw. Ze zijn gestationeerd in een schuilplaats, alles is al klaar - plannen met nauwkeurige targeting, dodelijke uitrusting en gerichte teams van Warriors, die klaar zijn voor elk evenement.

Foto IDF woordvoerder


Het sleutelwoord is hinderlagen - ze zetten een observatiepost op een nauwkeurig doelwit, een post die terroristen zal aantrekken en die zullen worden opgewacht door een paraatheidsmacht van de IDF. In het geval van de Absanim-buurt zijn de punten duidelijk: tunnelschachten en huizen die inlichtingen over hen hebben.


"Het idee achter de hinderlaag is dat je weet hoe je het gebied in je voordeel kunt gebruiken. Het vinden van aantrekkelijke punten als je je op een ideale schietbaan bevindt - van hoge gebouwen, centrale kruispunten, enz.", legt hij uit, "er is niet veel aan de hand. om over na te denken, de toul (de gevechtsdoctrine) is ingebouwd, en als je het goed uitvoert, krijg je dodelijke resultaten.

Foto IDF woordvoerder


De krijgers verlaten de basis met alle uitrusting die nodig is voor een volledige gevechtsdag, waarbij het maanlicht voorop loopt. Ze lopen in volledige stilte, zodat niemand het merkt als ze aankomen. Elk team positioneert zichzelf op zijn plek, elke jager in zijn positie, en het oog is gericht. Bij zonsopgang en de eerste voetstappen beginnen ze te handelen.


Op de eerste dag van de hinderlagen elimineerden de parachutisten vier terroristen. Voor het donker wordt, en in tegenstelling tot de stille ingang, is de uitgang bijzonder luidruchtig en wordt deze begeleid door Rakam-troepen. Het doel is duidelijk: iedereen die durft te naderen, weet dat de IDF daar opereert, en als iemand er toch voor kiest om te komen, dan is hij dat. is een terroristische agent.


Foto IDF woordvoerder


Zelfs op de tweede dag, vóór zonsopgang, positioneren de parachutisten zich in posities die elk uur verbeteren en scherper worden. De vinger ligt aan de trekker en ze zorgen ervoor dat de terroristen hen niet zullen passeren. Aan het eind van de dag werden 17 activisten geëlimineerd.


‘Op een dag kwam er een bevel tot ons: we gaan naar een locatie waar terroristen zich vermoedelijk schuilhouden,’ herinnerde hij zich. ‘Wij, de 'HaPak Magad', gaan een huis binnen waar twee terroristische agenten zich hebben gebarricadeerd, en voeren de moord uit. operatie precies zoals in het boek, ik had niet verwacht dat ik daar ernstig gewond uit zou komen".


Luitenant Dolev loopt naar een donkere kamer en realiseert zich dat als er terroristen in huis zijn, ze er ook zijn. Hij bevindt zich op de Zig en vestigt zich op zijn plaats, en zodra hij op het punt staat een commandant te bellen om hem op te leggen, vuren ze een aantal schoten in zijn richting. Een van de kogels drong zijn wang binnen en ging naar zijn keel. Onmiddellijk vechten de commandanten door de Zig en leiden luitenant Dolev naar het voertuig dat te hulp kwam.

Foto IDF woordvoerder


De commandanten elimineren de twee terroristen die zich in de kamer verstopten en gaan door naar de volgende missie. Een week van dodelijke sluipschutterhinderlagen eindigt met de eliminatie van ongeveer 54 terroristen in totaal.


Sindsdien zijn er twee maanden verstreken en de hier beschreven verhalen over de veldslagen zullen de brigade zelfs in de loop van de tijd blijven vergezellen. “Als ik naar deze dagen van vechten kijk, heb ik veel conclusies en dingen die ik wil doorgeven,” verklaart hij, “of het nu gaat om specifieke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden, de middelen die we hebben gebruikt of de training die ik vertrouw. De verbetering is er al en we kijken vooruit, met als doel onze vechters de meest professionele en nauwkeurige te maken."


565 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page