top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe evacueer je de gewonden onder vuur en in volledige duisternis - in het hart van Gaza?

Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder op de Hebreeuwse pagina van de IDF website en is geschreven door Yuval Tor Shalom.


Als je jezelf hebt afgevraagd hoe je strijders onder vuur moet besturen, of hoe je in het donker moet rijden om de strijdkrachten te voorzien van wat ze nodig hebben in het hart van Gaza, dan is dat precies waar de Fat'an- en Falkhar-eenheden in Gaza voor werken. We gingen zitten om te praten met de compagniescommandanten die samenwerken om levensreddende medische zorg te verlenen - binnen 15 minuten.


In de verzamelplaats waar de leden van de Givat-patrouille stand-by staan, komt een melding binnen over een gewonde strijder in de Gazastrook. Er gaan geen paar seconden voorbij en de Patan- en Falkhar-jagers van de kruiser starten de Hummers en gaan ter zake.


Aan het einde van een volkomen donkere reis komen ze ter plaatse, verlenen medische behandeling aan de gewonden en evacueren hem. Dus binnen gemiddeld 15 minuten vanaf het moment van lezen ligt hij al in een ziekenhuis en zijn de jagers klaar voor de volgende missie.


Foto IDF woordvoerder


Het is bijna drie maanden geleden dat Fatan-eenheden (evacuatie, evacuatie en mobiliteit) en Falkar (chirurgisch bedrijf) non-stop in de Strip actief zijn geweest, wat de gevechten aanzienlijk heeft versterkt. “Of het nu gaat om het evacueren van de gewonden naar Israëlisch grondgebied, het transporteren van uitrusting of het verplaatsen van troepen van de ene plaats naar de andere – ons belangrijkste vermogen is behendigheid”, zegt majoor (bd.) Avior, parlementslid van Fatan bij de Givati ​​Patrol, “de teams die bestaan ​​uit chauffeurs, navigatie- en paramedici, trainen veel om in korte tijd tot explosieve gebeurtenissen te komen."


Fatan wordt bemand door chauffeurs die gekwalificeerd zijn om een ​​verscheidenheid aan voertuigen te besturen en daarmee lange afstanden af ​​te leggen. Majoor (resp.) Avior zegt dat ze dit soms zelfs in totale duisternis doen, en met behulp van nachtkijkers: "We staan op elk uur klaar om in te springen, uiteraard ook 's nachts. Daarom wennen we eraan om 90 kilometer in volledige duisternis te rijden, zelfs in het zand en de kuilen van de Strip."


Foto IDF woordvoerder


De logistieke uitrusting die nodig is voor de manoeuvrerende soldaten wordt geleverd door de eenheid, die elke nacht water, voedsel, munitie, granaten en diesel voor hen aanvoert. “Het is een uitdaging om vele liters diesel erin te stoppen zonder dat de vijand het ziet, maar de snelle en donkere beweging is onze bescherming”, legt hij uit. “De teams die aan de rand vechten, vertrouwen erop dat we krijgen wat ze nodig hebben, zodat ze verder kunnen gaan. Het is een enorme voldoening om hun dank te horen voor de verbinding, nadat de apparatuur en het eten arriveerden.''


Fatan, dat de mogelijkheid biedt om te bewegen, wordt vergezeld door Falcher, wiens missie het is om de meest geavanceerde medische respons op het slagveld te bieden, om de situatie van chirurgische gewonden en operaties in het veld te beheersen. Het biedt zorg op de grond, onder vuur of in het evacuatievoertuig, met als doel de gewonde zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te evacueren, nadat hij een geavanceerde medische behandeling heeft ondergaan.


Foto IDF woordvoerder


"Het bedrijf heeft een zeer bekwaam team van artsen uit verschillende vakgebieden: chirurgen, anesthesiologen en orthopedisten. Zij zijn de senior therapeuten, naast medici en gevorderde medici", aldus majoor (bd.), Dan Falcher, " dit alles samen met het beveiligingsteam, medische teams creëren die integreren met de evacuatie. Samen zullen we er alles aan doen om de patiënt in leven te houden.''


De twee eenheden ontmoeten elkaar in het veld: wanneer de Fatah-strijders de gewonden snel bereiken, worden de Falkhar behandeld door een team van ervaren artsen, en dankzij de samenwerking wordt de gewonde soldaat zo snel mogelijk geëvacueerd, na de beste medische behandeling te hebben gekregen. die hem op het slagveld gegeven kan worden.

"De taak van het evacueren van de gewonden is de meest waardevolle die er is, het is boven alles", besluit majoor (res.) Avior Patan, "ongeacht wanneer of hoe - we zullen er voor hen zijn."

205 weergaven0 opmerkingen
bottom of page