top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe jonger we ons voelen, hoe beter we revalideren


Illustratieve foto door Kampus Production via Pexels.com


Het gezegde "je bent maar zo oud als je je voelt" klinkt steeds meer waar naarmate wetenschappers bewijzen ontdekken dat mensen die zich jonger voelen dan hun chronologische leeftijd doorgaans gezonder en psychologisch veerkrachtiger zijn.


Een nieuw bewijs komt uit een onderzoek onder leiding van de Bar-Ilan University waaruit bleek dat jong voelen de kansen op succesvolle revalidatie van medische aandoeningen kan vergroten, zelfs op hoge leeftijd. Hun studie is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Gerontology


Onderzoekers volgden 194 volwassenen van 73-84 jaar die revalidatie ondergingen van osteoporotische fracturen of beroertes in verschillende revalidatiecentra in heel Israël.


Tijdens hun revalidatie werden patiënten verschillende keren ondervraagd over hun subjectieve leeftijd (hoe jong ze zich voelden), gevoelens en ervaringen. Verpleegkundigen beoordeelden hun functioneren bij opname en bij ontslag met behulp van de Functional Independence Measurement (FIM) test.


Patiënten die zich jonger voelden bij ziekenhuisopname, vertoonden een betere functionele onafhankelijkheid bij ontslag ongeveer een maand later, of ze nu een fractuur of een beroerte hadden gehad.


De onderzoekers ontdekten ook dat degenen die zich jonger voelden, beter revalideerden omdat ze optimistischer waren over hun kansen om hun functionele vaardigheden terug te krijgen.


"Het effect van de subjectieve leeftijd bij opname op functionele onafhankelijkheid bij ontslag werd bevestigd", zegt prof. Amit Shrira, die de studie leidde met prof. Ehud Bodner, beiden van de afdeling Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen van Bar-Ilan tegen ISRAEL21C.


Prof. Amit Shrira. Foto met dank aan Bar-Ilan University


Verrassend genoeg was subjectieve leeftijd een sterkere voorspeller van revalidatie-uitkomsten dan de chronologische leeftijd van de patiënten en meerdere chronische gezondheidsproblemen die gelijktijdig optraden bij opname.

Shrira merkte op dat de onderzoekers geen effect zagen van functionele onafhankelijkheid bij opname op de subjectieve leeftijd bij ontslag.


Ze concludeerden daarom dat mensen die zich jonger voelen “hun gezondheid en functioneren langer kunnen behouden en beter kunnen herstellen van een handicap. Door te zien dat ze succesvol oud worden, kunnen mensen een gezonde en krachtige levensstijl behouden."


De studie omvatte onderzoekers van de Universiteit van Haifa, Technion-Israel Institute of Technology, Soroka Medical Center en de University of Washington, met personeel van Fliman Geriatric Rehabilitation Hospital en Shoham Medical Center in Israël.

63 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page