top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe 'kaktransplantaties' mensen met autisme kunnen helpen


Screenshot YouTube


Onderzoekers zeggen dat ze "overtuigend bewijs" hebben gevonden dat mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) een afwijking delen in de bacteriën en andere micro-organismen die in hun darmen leven.


Ze suggereren ook dat fecale microbioombehandeling - ook bekend als een "kaktransplantatie" - de kwaliteit van leven van mensen met ASS aanzienlijk zou kunnen verbeteren, zowel in termen van fysieke gezondheid als sociaal gedrag.


Deskundigen van de Israëlische Bar-Ilan Universiteit namen deel aan een wereldwijd onderzoek naar verbanden tussen ASS en de 'darm-hersen-as' (GBA) – de biochemische verbindingslijn tussen het maagdarmkanaal en het centrale zenuwstelsel.


Anomalieën in het darmmicrobioom - een gemeenschap van biljoenen bacteriën, virussen, schimmels en andere levensvormen die in ons spijsverteringskanaal leven - komen vaak voor bij mensen met ASS.


Eerdere studies hebben al aangetoond dat het microbioom veel neurologische aandoeningen kan beïnvloeden , zoals autisme, dat wereldwijd één op de 68 mensen treft.


Onderzoekers van Bar-Ilan verwijzen naar succesvolle pilotstudies met fecale microbioom behandeling - waarbij de ontlasting van een donor vol gezonde bacteriën (microbiota) wordt getransplanteerd in de dikke darm van een persoon met minder gezonde bacteriën.


Deze transplantaties hebben niet alleen geresulteerd in een verbeterde gastro-intestinale gezondheid (een probleem dat vaker voorkomt bij mensen met ASS). Ze toonden ook neurologische gedragsverbeteringen aan - de manier waarop de hersenen emotie, gedrag en leren beïnvloeden - inclusief repetitief en sociaal gedrag dat typische kenmerken zijn van autisme.


"Onze collaboratieve studie biedt een belangrijke doorbraak en onthult de diepgaande invloed van de darm-hersenas op de biologie van autisme", zei prof. Evan Elliott van de Azrieli Faculteit der Geneeskunde in Bar-Ilan tegen ISRAEL21c.


Het team van prof. Evan Elliott aan de Azrieli Faculteit der Geneeskunde van Bar-Ilan. Foto met dank aan BIU via ISRAEL21c


Elliott en collega Omry Koren behoorden tot de co-auteurs van de studie, die op 26 juni werd gepubliceerd in Nature Neuroscience en gedeeltelijk werd gefinancierd door Teva Pharmaceuticals.


"De correlatie tussen veranderingen in het microbioom en markers van het immuunsysteem biedt waardevolle inzichten in hoe het darmmicrobioom de gezondheid kan beïnvloeden van personen met de diagnose autisme," zei Elliott.


"Bovendien vormt het succes van fecale microbioombehandeling bij het moduleren van relevante microbiële soorten een veelbelovende weg voor toekomstige therapeutische interventies."


Het onderzoeksteam zegt dat de implicaties van zijn bevindingen verreikend zijn. De volgende stap is het identificeren van die mensen met ASS die het meest waarschijnlijk zullen profiteren van microbioomgerelateerde behandelingen.


Dat omvat het identificeren van specifieke markers van darm-hersenafwijkingen. Daartoe plannen ze een diepgaande analyse in samenwerking met de Israel Autism Biobank and Registry.140 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page