top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe kansarme kinderen te veranderen in innovatieve ondernemers


Unistream-studenten presenteren hun startup-idee aan de Israëlische president Isaac Herzog en zijn vrouw Michal. Foto met dank aan Unistream


Als 17-jarige uit de arbeidersklasse Ramla, was de enige fatsoenlijke zomerbaan die Rony Zarom kon vinden, het verkopen van boeken aan de deur in Tel Aviv, ongeveer 20 kilometer van huis.


“Ik ging met de bus helemaal naar Tel Aviv, en ze vertelden me dat ik een heel minimaal salaris zou krijgen, maar als ik het goed deed, zou ik een percentage commissie krijgen van de verkoop. Het bleek dat ik een heel goede verkoper was en in de zomer behoorlijk wat geld verdiende voor een jongere”, herinnert Zarom zich, nu een ervaren ondernemer, in gesprek met ISRAEL21C.


De volgende zomer, voordat hij zijn legerdienst begon, richtte Zarom zijn eigen boekverkoopbedrijf op.


“Ik was echt geschrokken van de hoeveelheid vertrouwen die ik kreeg van zakenmensen die me inventariseren en begeleiden en alles wat ik nodig had. Als je zo'n ervaring hebt, heb je het gevoel dat je alles in de wereld kunt doen."


Zarom diende vervolgens bij de parachutisten, behaalde een master in computerwetenschappen in New York en keerde terug naar Israël om de eerste internetprovider van het land op te richten.


Na verschillende succesvolle ondernemingen te hebben geleid, voelde hij een roeping om jonge Israëli's uit kansarme milieus te helpen hun weg te vinden in de zakenwereld, net zoals hij had gedaan.


Unistream, opgericht in 2001, werkt nu elk jaar met 3.500 mannelijke en vrouwelijke middelbare scholieren en heeft duizenden alumni uit het hele land uit alle sectoren - joods, Arabisch, religieus, seculier.


Rony Zarom, oprichter van Unistream. Foto door Ilya Melknikov


“Er zijn zoveel verschillende stromen in Israël, zoveel verschillende kleuren, religies en culturen. Maar als kinderen naar onze organisatie komen, worden ze verenigd en worden ze één stroom', zegt Zarom, die de naam die hij voor de organisatie koos, uitlegt.


“Dit zijn de mensen die achterblijven. Ze hebben geen mentoren; ze hebben niet de moed en het zelfvertrouwen om het glazen plafond te doorbreken', zegt hij tegen ISRAEL21c.


"Bij Unistream krijgen ze allemaal tools en vaardigheden uit de wereld van ondernemerschap en innovatie, waarmee ze groot kunnen dromen, hun zelfvertrouwen kunnen vergroten, hun professionele ambities kunnen vervullen en slagen in het leven."


Jonge ondernemers

Unistream heeft nauwe banden met de Israëlische zaken- en onderwijsgemeenschappen en met ministeries.


“We exploiteren 22 ondernemerschaps-centra in een driejarig programma voor negende, tiende en elfde klassers. Drie van hen zijn 'shared society', wat betekent dat Arabische en Joodse deelnemers samenwerken aan het creëren van startups,” vertelt Unistream CEO Ifat Bechor aan ISRAEL21c.


"En we hebben een eenjarig programma genaamd SUN (Startup Now), waarmee we het ondernemers-DNA naar meer dan 85 gemeenten hebben kunnen brengen als een informeel naschools programma."


In 2019 hebben de Israel Innovation Authority en het Israëlische ministerie van Onderwijs een vijfjarig contract toegekend aan Unistream om via SUN een Young Entrepreneurs-programma uit te voeren voor kinderen van groep 7 tot 12 in gemeenschappen in de noordelijke en zuidelijke periferie.


Sleutelfiguren uit de industrie, de academische wereld, startups, incubators en ondernemerslabs helpen SUN-deelnemers hun technische ideeën om te zetten in producten met commerciële waarde.


Het hoogtepunt van het jaarlijkse programma is een wedstrijd voor Jeugdondernemer van het Jaar, waarbij de teams hun projecten in het Engels presenteren.


Bechor merkt op dat het voor veel van deze kinderen moeilijk is om vloeiend Engels te spreken, maar het is een essentiële troef voor iedereen die een bedrijf start of wil werken voor multinationale ondernemingen zoals Microsoft, Meta of Google.


Tijdens de Youth Entrepreneur-competitie van juli, waarbij 110 jonge startups betrokken waren, won een team van Netivot de eerste prijs voor "EasyWake ", een slimme matras die de slaper wakker maakt met aangename geluiden en zachte trillingen - en interfaces via IoT met slimme apparaten voor thuisgebruik, zoals zonwering, verlichting en verwarming. Een matrassenbedrijf ontwikkelt het concept.


De winnende groep in Unistream's 2022 Youth Entrepreneur of the Year-competitie. Foto met dank aan Unistream


Een vonk in de ogen

Bechor zei dat Unistream kandidaten screent die worden aanbevolen door middelbare scholen. Niet iedereen wordt geaccepteerd.


“Als je de vonk in je ogen hebt en bereid bent om de verbintenis aan te gaan, willen we jou. Zelfs als je een verlegen persoon bent, pitch je in een jaar tijd je idee - in het Engels - aan de beste zakenmensen in Israël. Dit is de meest verbazingwekkende impact die we kunnen maken”, zegt Bechor.


Bechor is benaderd door bedrijfsleiders in verschillende andere landen die geïnteresseerd zijn in het repliceren van het Unistream-model om informeel ondernemerschapsonderwijs te verbeteren. Daarnaast gaan Unistream-tieners in dialoog met leeftijdsgenoten in andere landen om hun communicatieve vaardigheden te verbeteren en hun horizon te verbreden.


Unistream-deelnemers ontmoeten elkaar virtueel met kinderen van over de hele wereld. Foto met dank aan Unistream


Samen met technische en zachte vaardigheden streeft Unistream ernaar deelnemers het vermogen te geven om in zichzelf te geloven.


“We willen dat ze begrijpen dat zelfs de meest succesvolle ondernemer ter wereld vaak 'nee' heeft gehoord en dat het niet gaat om waar hij is geboren. Het gaat om volharding, zelfvertrouwen, je op je gemak voelen in een ongemakkelijke zone.”


'Ik ben gered door Unistream'

Tijdens de Young Entrepreneurs-wedstrijd van vorig jaar kwam een ​​alumnus naar Zarom en zei: “Ik moet je iets vertellen: voor Unistream stond ik op het punt iemand totaal anders te worden. En nu kijk ik naar mezelf en zeg ik: 'Wauw, godzijdank dat ik gered ben door Unistream.'”


Als jonge tiener had hij met het verkeerde publiek omgegaan. Nu beëindigt hij zijn dienst bij Unit 8200, het technologische elitekorps van het leger waaruit een groot deel van de Israëlische startup-oprichters is voortgekomen.


"Hij is van plan om te studeren aan de Universiteit van Tel Aviv en naast zijn studie als computerprogrammeur te werken", zegt Zarom.


“Dus je ziet de enorme verschuiving die je in één persoon kunt creëren. En dat soort voorbeelden zijn er genoeg.”


Tieners uit het gezamenlijke programma van Unistream met Meta (voorheen Facebook) Israël. Foto door Neo Media

Bechor herinnert zich een meisje dat sandwiches verkocht om genoeg geld te verdienen om eten op de tafel van haar familie te zetten. Bij Unistream werd ze aangemoedigd om een ​​moeilijker traject in wiskunde te volgen op haar middelbare school, wat cruciaal bleek voor haar succes. "De wiskunde zelf hielp haar, maar het ging meer om niet opgeven en net dat beetje extra doen."


Een ander meisje gebruikte aantekeningen van haar Unistream-sessies als leidraad bij het starten van een bedrijf met haar alleenstaande en werkloze moeder, het maken van pizza's en het verkopen aan de deur. Later werd ze vice-president marketing bij een van de grootste bedrijven in Israël.


Verbazingwekkend potentieel voor menselijke hulpbronnen


Unistream-deelnemers betalen een nominale vergoeding om hun inzet te tonen, maar de vergoeding wordt kwijtgescholden als ze het niet kunnen betalen.


"Het laatste wat we willen dat ze denken, is dat de barrière geld zal zijn", zegt Bechor.


Unistream ontvangt ongeveer 20% van haar financiering van verschillende overheidsinstanties. De rest komt van de bedrijven die vrijwillige mentoren leveren en de ondernemerscentra sponsoren, evenals van Joodse federaties, stichtingen en particuliere donateurs.


"Het bedrijfsleven begrijpt dat hun investering in Unistream een ​​symbiose is", zegt Bechor.


"Het is niet 'wij geven en jij neemt'. Ze begrijpen dat investeren in onze kinderen echt de zaden plant van hun toekomstige werknemers en ondernemers van Israël en dat er een verbazingwekkend potentieel aan menselijk potentieel in de periferie is als je kinderen de juiste tools geeft op de leeftijd van 15 en 16 jaar.”


Voor meer informatie, klik hier.

41 weergaven0 opmerkingen
bottom of page