top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe maak je een naam in de modewereld


De Israëlische mode-illustrator Talia Zoref hoopt de modewereld inclusiever te maken. Foto met dank aan Talia Zoref


Toen Talia Zoref begon als mode-illustrator, had ze geen van de juiste eisen. Ze had geen connecties, voorkennis of de juiste look om naam te maken in de modewereld.


Maar in de afgelopen jaren zijn Zoref's kleurrijke, creatieve modeschetsen verschenen in Vogue en Elle, en heeft ze gewerkt met grote mode-krachtpatsers zoals Fendi, Gucci en Chanel.


Ze zei dat ze de snelle opkomst van haar carrière waardeert omdat "ik het alleen deed."


"Het is een lange, gekke rit geweest", zei ze in een recent interview met ISRAEL21C.


En hier is de kicker. Ze is pas 25.


Zoref heeft een Canadese moeder en een Israëlische vader. Ze groeide op in Israël, maar bracht veel tijd door in Canada, waar ze zich snel aanpaste aan twee verschillende culturen. Misschien kan ze daarom de kloof tussen vreemden overbruggen; met haar warmte en oprechtheid lijkt ze meteen vrienden te worden met iedereen die ze ontmoet.


Zoref zei dat ze van jongs af aan geïnteresseerd was in mode, "al als klein meisje tekenend op tafel". Ze studeerde aan de George Brown University in Toronto en vervolgens aan het Shenkar College of Design in Tel Aviv.


In eerste instantie dacht ze dat ze modeontwerpster zou worden, maar wat ze echt wilde doen was mode combineren met kunst.


Ze begon met het schetsen van mode en begon in 2013 als hobby een modeblog, zonder te vermoeden dat het haar carrière zou kunnen worden. Een heel jaar lang postte ze haar schetsen, maar er gebeurde niets.


In een opwelling besloot ze begin 2014 naar Tel Aviv Fashion Week te gaan. Ze had geen kaartje, maar dat hield haar niet tegen.


"Ik ging naar de bewaker bij de deur en vertelde hem dat ik een mode blogger was en hij zei: 'Ja, je mag binnenkomen'", herinnert Zoref zich tegenover ISRAEL21C.


Eenmaal binnen begon ze mensen te ontmoeten en met ze te praten; al snel maakte ze connecties en plaatste ze haar mode-illustraties op de blogs van andere mensen met meer volgers.


Ze nam nog een kans en vloog een paar maanden later naar New York City voor de modeweek. Dat was toen ze 'live ging', zei ze, terwijl ze schetsen in realtime plaatste en verschillende momenten in de modeshows liet zien.


In plaats van simpelweg een foto te maken van de outfits van een model, voegden haar schetsen haar eigen persoonlijke flair, visie en 'vibe' toe.


Toen, net als nu, werkte ze snel, een beetje als een hof stenograaf die steno-aantekeningen maakt. Ze gebruikt nog steeds een zwarte stift en aquarelverf. Soms heeft ze een kopje water om haar penseel in te dopen; andere keren heeft ze een draagbare aquarelset. Haar stijl is levendig, net als de kleuren die ze gebruikt: rood, groen, roze en blauw.


Mode koplopers

Terwijl ze als hospik diende bij de Israel Defense Forces, schetste Zoref elk jaar mode-illustraties tijdens haar vakantie van twee weken.


Al snel plaatste ze haar schetsen van Valentino- en Versace-kleding, bijvoorbeeld op Instagram in de begindagen, "toen het nog niets was".


“De bedrijven zouden dan mijn schetsen op hun Instagram-accounts plaatsen die…duizenden volgers hebben', zei ze. “Tegenwoordig is alles zo doordacht en hebben deze bedrijven social media-consultants. Slechts een paar jaar geleden was het veel eenvoudiger en onschuldiger.”


Een schets van Talia Zoref


Zoref's stijl werd steeds herkenbaarder en populairder, en in 2015 begonnen modekoplopers contact met haar op te nemen en haar opdrachten te geven.


"Het is belangrijk om te benadrukken dat ik eerst contact moest opnemen", zei ze. “Ik zat niet alleen thuis. Ik nam risico's en ging naar plaatsen, sprak face-to-face met mensen en legde mijn eigen connecties. Ik heb veel contact met me opgenomen en sommige mensen hebben nooit contact met me opgenomen, maar dat weerhield me er niet van.”


Bij modeshows mocht Zoref backstage waar ze beroemdheden als Celine Dion en Mariah Carey ontmoette. Ze schetste ze snel en schonk ze toen haar kunst.


'Het is heel moeilijk om zo'n beroemd iemand te benaderen', zei ze. "Ik moest mijn vertrouwen opbouwen. Er was veel moed voor nodig.”


'Het klinkt alsof je chutzpa hebt,' zei ik.


'Ik denk dat dat mijn Israëlische kant is,' zei Zoref lachend.


"Het is opwindend om mensen te ontmoeten die spannende dingen doen en naar hen te praten en te luisteren," zei Zoref. 'Maar ik heb geleerd dat het gewoon mensen zijn, net als iedereen. Dat is de grootste les.”


Ogen van de mode


Haar gevoel van opgetogenheid over het werken met A-List-beroemdheden in de modewereld begon langzaam te vervagen. Ze kreeg het gevoel dat de modewereld naar haar keek met 'oordelende ogen'.


"Ik had niet de juiste sociale status en ik had niet het uiterlijk van een fashionista," zei Zoref.


Hoewel Forbes haar in 2019 noemde als een Israëlische onderscheiding onder de 30 jaar voor haar werk, vond ze het "raar dat ik mezelf moest bewijzen".


"Aan de ene kant wilde ik als vrouwelijke artiest deel uitmaken van deze kleurrijke, creatieve leuke wereld", zei ze. "Aan de andere kant voelde ik me beoordeeld om wie ik was."


Toen werd het idee van "Eyes of Fashion" geboren met medeoprichter Assaf Sela.


Het is een subtiele, slimme woordspeling, want Zoref gebruikt nog steeds haar eigen ogen en haar unieke vaardigheid om modeontwerpen vast te leggen. Maar nu schetst ze in plaats van modellengezichten grote, gedurfde ogen. Soms één oog, soms vijf of zes.


Haar Eyes of Fashion repliceert niet alleen de mode van andere mensen, het wordt een eigen merk, met groeiende invloed en een iconisch statement.


"Mijn pad naar genezing en een goed gevoel over mezelf was het creëren van die ogen," zei Zoref.


Inclusiviteit

De missie van Eyes of Fashion is om andere vrouwen te helpen de modewereld te betreden. Het bedrijf is van plan online cursussen op te zetten en heeft podcasts op Twitter gelanceerd.


Zoref hoopt de grenzen van de modewereld te verleggen en inclusiever te maken, niet alleen in de traditionele modewereld maar ook in de metaverse, waar ze een van de voorlopers is van fashion couture.


"Ik heb me aangemeld om in juni in een artiestenvertoning te zijn op het NFT/NYC-evenement," zei Zoref. "Het is het grootste NFT [non-fungible tokens]-evenement ter wereld."


Het evenement trekt duizenden mensen uit financiën, technologie, kunst, muziek en games die geïnteresseerd zijn in de nieuwe grens van de metaverse.


"Van de duizenden kunstenaars was ik een van de ongeveer 200 kunstenaars die werden gekozen voor een tentoonstelling genaamd Diversity of NFT's," zei Zoref. “Ik geloof dat ik de enige Israëliër was.” Samen met de andere winnaars verscheen haar kunst op een gigantisch billboard op Times Square.


'Dit was iets waar ik niet eens van kon dromen,' zei Zoref. “Of misschien heb ik ervan gedroomd, maar ik dacht: 'Oh, misschien over 10 jaar', en nu ben ik al gevestigd. Het is erg spannend."


Tijdens NFT/NYC veilde Zoref 8.888 stuks van haar digitale Eyes of Fashion-kunstwerken op OpenSea, de grootste marktplaats voor NFT's. Het hele oeuvre was binnen twee minuten verkocht.


Wees eerlijk tegen jezelf

Zoref gelooft dat Eyes of Fashion authenticiteit geeft, niet alleen aan zichzelf, maar ook aan anderen.


“We moeten onszelf niet beoordelen op het standaardbeeld. Het is belangrijk om onszelf te zijn. We kunnen zoveel gelukkiger zijn en ons ware zelf leven”, zei ze.


Talia Zoref sieraden collectie voor Alma My Love. Foto met dank aan Talia Zoref


Een van de hoogtepunten van haar carrière tot nu toe is het lopen over de catwalk bij modeshows. De eerste keer dat ze het deed, liep ze niet als model. In plaats daarvan liep ze als kunstenaar.


"Ik heb er nooit van gedroomd om model te zijn, maar het idee dat een meisje zoals ik op de catwalk belandde!" zei Zoref.


“Ik was zo blij om daar te zijn. Het was echt grappig en leuk. Ik zou op de landingsbaan kunnen lopen zoals ik ben, zonder iets aan mezelf te veranderen.”

53 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page