top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe maak je van 40 cm rubber een complete militaire basis?


Foto IDF-woordvoerderseenheid


De afgelopen jaren horen we nogal wat over "noodparaatheid", de IDF bereidt zich in alle arena's en in alle dimensies voor op de volgende campagne, en creëert steeds meer technologische ontwikkelingen die zullen helpen vechten op het moment van de waarheid.


De nieuwste innovatie op de afdeling technologie en logistiek komt uit een zeer onverwachte hoek: opblaasbare gebouwen, niet zoals op feestjes, verjaardagen van kinderen. Hoe lang duurt het om ze op te zetten? Wat zijn de voordelen? En hoe helpt het ons precies bij escalatie?


De veiligheidsuitdagingen van de staat Israël zijn de afgelopen jaren aan het veranderen. Maar één ding, misschien niet erg voorspelbaar, heeft een grote invloed op het bepalen van de effectiviteit en prestaties van IDF-strijders in de volgende campagne: logistiek.


In een situatie van veiligheidsescalatie, waardoor wordt besloten om te voet de gebieden over de grens binnen te gaan, opent de IDF meestal verzamelgebieden. Dit zijn organisatiegebieden langs de grens, waar de strijders vóór de activiteit binnen blijven de gebieden van de vijand.


Tot op de dag van vandaag zouden chemische toiletten, grote en zware containers die als woonruimte worden gebruikt, douches en toiletten die een omslachtige infrastructuur voor aansluiting op de riolering vereisen, naar de verzamelplaatsen worden verplaatst. Om deze allemaal in het veld te plaatsen, moest de IDF kranen huren van een extern bedrijf, wat in noodsituaties tot problemen kon leiden op het gebied van beschikbaarheid en flexibiliteit.


Foto IDF-woordvoerderseenheid


Met dien verstande dat de voorbereiding van het systeem op dergelijke evenementen geoptimaliseerd moet worden, kocht de afdeling technologie en logistiek niets minder dan opblaasbare constructies. Het klinkt een beetje als een gymboree voor kinderen - maar de realiteit is compleet anders.


Het is eigenlijk een soort tent van rubber, die in slechts 6-10 minuten (in extreme gevallen tot 20 minuten) kan worden opgezet en kan worden opgevouwen tot een oppervlak van 30-40 cm. zelfs leeg laten lopen met een kleine blazer en speciaal


Als je alle verschillende opblaasbare constructies zonder lucht op elkaar stapelt, bereiken ze een hoogte van ongeveer 1,5 m - een minimale grootte in vergelijking met de enorme containers van vandaag.


Het gemak, de lage kosten en het wegvallen van de afhankelijkheid van zware maatregelen en civiele bedrijven leidde tot het inzicht dat dit een ideale oplossing is. Inderdaad, volgens de planning bij ATL zullen in de toekomst alleen opblaasbare constructies worden gebruikt bij significante en uitgebreide calamiteiten, maar hoe zijn ze zover gekomen?


"Het idee is ontstaan ​​vanuit de coronapandemie, toen de behoefte ontstond om ook in noodsituaties hygiëne en steriliteit voor strijders in het veld mogelijk te maken en uit de behoefte aan meer technologische middelen voor een optimale respons", legt majoor Yamit Spector, stafchef van Bouw en ruimte bij de Israëlische luchtmacht: "We zijn er ongeveer twee jaar mee bezig geweest, en ze legden veel nadruk op een groene omgeving. Ik denk dat we daarin zijn geslaagd. Als voorbeeld neem ik het toiletgebouw, dat is een tent met daarin zes cellen. In elk stoelcompartiment een plastic pot en daarin een sanitaire zak met een pad."


Deze pad is 100% groen: "Het verandert vloeistof en vaste stof in een gel, en de hele zak is binnen zes maanden volledig biologisch afbreekbaar. Achter elke cel staat een prullenbak. Het is een geweldig alternatief voor chemische toiletten, die zeer belastend zijn voor het milieu."


Naast de toilettent zijn er nog twee andere hoofdgebouwen. De eerste is een tent, die zowel als woonkamer als eetkamer gebruikt kan worden, bevat zes compartimenten, een guirlande, stopcontacten en een generator die non-stop werkt, daarnaast heeft de douche zes compartimenten. Elk van hen is verdeeld in twee - de douche zelf en een kleedkamer. Elke douche bevat een afvoerleiding en een aanzuigleiding.


Foto IDF-woordvoerderseenheid


"De tenten, gemaakt door een bedrijf uit het buitenland, zijn gekocht voor de IDF en hebben speciale aanpassingen ondergaan", zegt majoor Spector, "de aankoop was in de eerste plaats bedoeld voor paraatheid bij noodsituaties, en momenteel is het een pilot."


"Tegenwoordig experimenteren soldaten die langs de zoomlijn zijn gestationeerd ermee - om de service-ervaring gemakkelijker te maken bij het vastleggen van de lijn en zelfs bij oefeningen," vervolgt ze, "na onderzoek dat we hebben uitgevoerd, ontdekten we dat ze heel, heel tevreden."


De succesvolle piloot is vandaag al operationeel en nam zelfs deel aan verschillende oefeningen.


Naast het succes blijft de Batal het project uitbreiden omwille van de kwaliteit en service-ervaringen van de IDF-soldaten - en we moeten gewoon wachten op de volgende ontwikkeling.


190 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page