top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe onze zoetekauw te bevredigen met minder suiker


Screenshot YouTube


We weten allemaal dat het consumeren van te veel tafelsuiker en fructose-glucosestroop kan bijdragen aan chronische gezondheidsproblemen, en kunstmatige zoetstoffen zijn ook problematisch.


De nieuwe aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie om kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, sacharine, sucralose en stevia te vermijden, wijst op geen blijvend voordeel bij het verminderen van lichaamsvet en mogelijk verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en zelfs sterfte bij langdurig gebruik.


Dat komt bovenop eerdere rapporten over de gevaren van kunstmatige zoetstoffen, zoals Israëlische onderzoeken die aantonen dat zes door de FDA goedgekeurde kunstmatige zoetstoffen giftig zijn voor microben in de spijsverteringsdarm en drie de bacteriële communicatie verstoren.


Terwijl de WHO ons adviseert "andere manieren te overwegen om de inname van vrije suikers te verminderen, zoals het consumeren van voedsel met natuurlijke suikers, zoals fruit, of ongezoet voedsel en dranken", moet de voedsel- en drankenindustrie de zoetekauw van de wereld nog steeds bevredigen.


Israëlische bedrijven zijn op de zaak, met een verscheidenheid aan producten op de markt of in ontwikkeling om de consumptie van toegevoegde suiker te verminderen.


Dou x Matok sleutelde aan de manier waarop suiker bij de smaakpapillen terechtkomt, wat resulteerde in Incredo Sugar, een product waarmee fabrikanten 30 tot 50 procent minder suiker kunnen gebruiken zonder dat dit ten koste gaat van de perceptie van zoetheid.


Onlangs haalde het bedrijf $ 30 miljoen op in een Series C-financieringsronde en kreeg het de naam Incredo.Gemaakt van rietsuiker, wordt Incredo Sugar al gevonden in snacks zoals chocoladekoekjes, gummyberen, chocoladerepen, hazelnootpasta en energierepen. TIME magazine noemde het een van de 100 beste uitvindingen van 2020 .


CarobWay debuteerde zijn zoetstof met een lage glycemische index op de IFT FIRST 2023-beurs in Chicago in juli. De siroop, afgeleid van hele johannesbroodvruchten , zorgt voor een milde karamelsmaak en bevordert ook het welzijn.


"Je kunt onze natuurlijke suiker gemakkelijk in bijna elke voedings- en dranktoepassing stoppen", zegt Udi Alroy, CEO en medeoprichter van CarobWay tegen ISRAEL21c. "Veel johannesbroodzoetstoffen kunnen een vage bittere toon hebben, maar de zoetstof van CarobWay is schoon en smaakvol."


De Israëlische startup CarobWay gebruikt de voordelen van de eeuwenoude johannesbroodbomen op volledig moderne manieren. Foto door Gilad Artzie/CarobWay via ISRAEL21c


De siroop bevat natuurlijke suikers en D-pinitol, een organische verbinding met een zoetheid van ongeveer 50% die van sucrose. Van D-pinitol is aangetoond dat het de bloedglucosewaarden verlaagt, naast andere gezondheidsvoordelen zoals het ondersteunen van de immuniteit en de gezondheid van de lever.


"Dit is goed nieuws voor prediabetici die willen genieten van banketbakkerswerk en snoep", zegt Monica Colt, wetenschappelijk directeur van CarobWay.


Ambrosia Bio werkt aan de schaalbare en betaalbare productie van allulose, een natuurlijk zoet koolhydraat.


Foto Allulose


Allulose zou kunnen worden gebruikt in zowel vaste als vloeibare producten die zouden worden geëtiketteerd als "geen toegevoegde suikers", een kritische marketingclaim.


Allulose werd echter pas in 2019 door de FDA goedgekeurd als suikervervanger en is niet goedkoop of overvloedig genoeg om te leveren aan grote bedrijven die geïnteresseerd zijn in het gebruik ervan.


Ambrosia Bio stelt voor om allulose te produceren uit goedkope grondstoffen (sucrose, zetmeel of zelfs zijstromen van voedselproductie) met behulp van een enzymkatalysator.


Oprichter en CEO Ziv Zwighaft zegt dat het bedrijf van plan is klanten te helpen bij het vernieuwen van bestaande suikerraffinaderijen om allulose te produceren, door "alles voor het proces te bieden, van grondstoffen tot engineering."


Ambrosia zamelt nu geld in om een ​​productiefaciliteit in Israël op te zetten en werkt samen met het in Boston gevestigde Ginkgo Bioworks om de optimale organismen te vinden waaruit het katalytische enzym kan worden gegenereerd. Verschillende spelers in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie evalueren het product ondertussen.


Better Juice heeft onlangs pilottesten afgerond met zijn suikerverlagende korrels voor vruchtensappen, in samenwerking met voedselverwerkende technologiegigant GEA Group in Duitsland.


Tientallen Amerikaanse, Europese, Australische en Braziliaanse fabrikanten hebben het gehalte aan enkelvoudige suikers in aardbeien-, kersen- en bosbessensappen met succes tot de helft verlaagd, terwijl hun smaak, textuur en voedingswaarde behouden bleven.


Afbeelding door jcomp op Freepik


"Vruchtensappen bevatten 10% of meer suiker, met bessen- en kersensap bestaande uit 10% tot 20% sucrose en de rest fructose en glucose", legt Eran Blachinsky, medeoprichter en mede-CEO van Better Juice, uit. "Onze technologie vermindert de belasting van alle drie deze enkelvoudige suikers."


De suikerreductieparels zijn niet-GMO-micro-organismen die de suikers van het sap op natuurlijke wijze omzetten in prebiotische oligosacchariden en andere niet-verteerbare vezels.


“We zijn momenteel in vergevorderde besprekingen met verschillende grote Amerikaanse fruitsapbedrijven om onze technologie in hun sapproductiesystemen te installeren. We verwachten dat bessensappen met verlaagd suikergehalte begin volgend jaar in de schappen zullen liggen", meldt Gali Yarom, medeoprichter en co-CEO van Better Juice.


Amai Proteins heeft meerdere prijzen gewonnen voor het herontwerpen van zoete eiwitten die in de jungle worden gevonden tot een suikervervanger voor de massamarkt die net als suiker smaakt. Amai betekent "zoet" in het Japans.


"Ons eerste product, Sweelin, is een duurzame, 100% zoete proteïne die 40% tot 70% toegevoegde suikers kan verminderen in een breed scala aan voedingsmiddelen en dranken, zonder de smaakervaring van de consument te veranderen", aldus CEO en oprichter Ilan Samish.


"De nieuwe eiwitten bootsen eiwitten na die zich in barre omstandigheden bevinden, zoals de Dode Zee, warmwaterbronnen of zure moerassen, en zijn dus geschikt voor de eisen van de massale voedselmarkt."Sante van Lycored is een natuurlijk concentraat van tomaten dat de smaak verbetert en de behoefte aan toegevoegde suikers en zout in voedingsproducten vermindert. Het is verkrijgbaar in vloeibare en poedervorm.


Lycored merkt op dat Sante is goedgekeurd als smaakstof in de VS en de EU, gecertificeerd koosjer en halal, en fabrikanten kan helpen "uw voedingsfeitenpanelen op te ruimen en toegevoegde suikers van uw ingrediëntenlijst te verwijderen."


7. Botanische kauwgom Sweet Victory, ontworpen om het verlangen naar suiker te beteugelen, blijft prijzen in de wacht slepen - meest recent won hij de onderscheiding van "Most Innovative Finished Nutraceutical Product" tijdens de Vitafoods Europe Innovation Challenge 2023.


Kauwgom die smaakreceptoren blokkeert voor zoetheid. Foto met dank aan Sweet Victory via ISRAEL21c


Het actieve ingrediënt is een inheemse Indiase natuurlijke botanische stof, gymnema ( Gymnema sylvestre ), in de traditionele geneeskunde bekend als de "suikervernietiger" vanwege het vermogen om de smaakreceptoren van de tong te blokkeren voor zoetheid en de langzame opname van suikers in de darm.


In een onafhankelijk consumentenonderzoek onder 80 deelnemers meldde meer dan 80% dat ze minder snoep aten door minstens drie keer per dag op Sweet Victory te kauwen, hetzij na de maaltijd, tussen de maaltijden door of wanneer ze een hunkering naar suiker ervaren. Negen van de 10 deelnemers meldden meetbaar gewichtsverlies tijdens de proefperiode van twee weken.


"Vanaf de vierde dag tot het einde van het experiment werd een significante afname van de consumptie van snoep waargenomen in vergelijking met de eerste dagen, wat wijst op een blijvend effect", zegt mede-oprichter en psycholoog Gitit Lahav.


Fruitlift van Gat Foods, een natuurlijke vloeistof bestaande uit 90% fruitcomponenten, vervangt tafelsuiker geheel of gedeeltelijk in ontbijtgranen. De meeste ontbijtgranen bevatten 15% tot 40% geraffineerde suiker.


Fruitlift kan worden toegevoegd aan meelmengsels van gepofte granen in een verscheidenheid aan milde fruitige smaken of worden gesproeid op afgewerkte granen. Elke formulering kan worden ontworpen volgens de behoeften van de fabrikant.


Fruitlift is bedacht voor Gat Foods door Practical Innovation , een Israëlisch bedrijf dat nieuwe groeimotoren vindt voor traditionele industrieën, in dit geval op fruit gebaseerde drank- en voedseloplossingen.

145 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page