israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe overtuig je mensen om hun waterverbruik te verminderen?


Foto via Israel Water Authority


Toen Israëli's op tv de gezichten van beroemdheden als supermodel Bar Refaeli voor hun ogen zagen drogen en barsten, bracht dat de boodschap naar huis dat water schaars is en zorgvuldig mee moet worden omgegaan.

Deze beroemde advertentiecampagne 'Israël droogt op' van de Israëlische waterautoriteit maakte deel uit van een breder openbaar onderwijsinitiatief dat in 2008 werd gestart, na vijf droogtejaren. Het succesvolle programma verminderde het waterverbruik van huishoudens met 18 procent.“We zijn erin geslaagd om het probleem van het watertekort, en de oplossingen voor het probleem, onderwerp van de dag te maken. Gezinnen praatten erover aan tafel, kinderen hoorden erover op school en kleuterschool”, zegt Uri Schor, hoofd educatie, campagnes en voorlichting bij het Waterschap tegen ISRAEL21C.


Meer dan een decennium later is waterbesparing nog belangrijker, zegt Schor.


In de afgelopen 120 jaar is de wereldbevolking vijf keer groter geworden, terwijl de bevolking van Israël in de afgelopen 73 jaar 15 keer groter is geworden. Bovendien neemt de regenval af.


“Het tekort in Israël wordt alleen maar erger door klimaatverandering. In de afgelopen 30 jaar hebben we steeds minder regen gekregen, en de temperatuur stijgt, dus er is meer verdamping. We zien deze trends toenemen en tegelijkertijd nemen onze bevolking en levensstandaard toe, waardoor de vraag naar water toeneemt”, zegt Schor.


Toch is de boodschap om geen water te verspillen, of het als vanzelfsprekend te beschouwen, tegenwoordig moeilijker over te brengen, omdat Israëlische technologieën en beleid de indruk wekken dat ze de watercrisis hebben overwonnen. Veel mensen denken dat de overheid gewoon zoveel water kan leveren als nodig is, zonder zich de hoge economische en milieukosten te realiseren.


"Meer dan 50 procent van het water dat in Israël voor alle bronnen wordt geleverd, is door de mens gemaakt", zegt Schor. "Zonder dat zou er geen water in onze kranen zijn."


En dus, hoewel Schor niet van plan is de reclame voor beroemdheden te herhalen, moet de boodschap dat "Israël opdroogt" voortdurend worden versterkt om deel uit te maken van de levensstijl van de Israëli's.


"De reductie van 18% houdt stand omdat we onze inspanningen constant voortzetten", vertelt Schor aan ISRAEL21c. In feite is de slogan van het waterschap "Always a Drop Ahead."


“We hebben voortdurend lopende campagnes. Op het moment dat je stopt met het vergroten van het bewustzijn van waterbesparing en het motiveren van mensen en mensen vertelt hoe ze het moeten doen, is het gemakkelijk om te denken: 'Hé, we hebben de technologieën en kennis, waarom zou ik niet een half uur onder de douche blijven?' ”


De duivel op je schouder


Het Waterschap heeft het publiek voorgelicht over natuurbehoud sinds de oprichting van Israël in 1948, zegt Schor, “omdat regenval niet genoeg is voor de bevolking in dit gebied. Je moet water besparen als een manier van leven.”


Het valt niet mee om mensen over te halen iets te doen wat ze liever niet doen, zegt Schor. We willen allemaal die douches van een half uur.


“Als ik een lezing geef over onze onderwijscampagnes, zeg ik altijd dat de basis voor een verandering in welk land dan ook, acceptatie of begrip van het publiek is. We moeten mensen motiveren dat als je onder de douche gaat, je je een duivel op je schouder moet voorstellen die je zegt snel klaar te zijn en de kranen dicht te draaien.”


Deze les geldt voor alle landen van vandaag, zegt hij.

Foto met dank aan Israel Water Authority


“De VN schat dat over drie jaar tot 2 miljard mensen te maken kunnen krijgen met waterschaarste. Over 30 jaar zal bijna de helft van de wereldbevolking in landen leven met een chronisch watertekort”, zegt Schor.


“Het is niet alleen Israël; waterschaarste is een probleem op elk continent.”


Een waterreservoir bij Arad. Foto door Itai Dodi/Israël Water Authority


Het aanbod verhogen, de vraag verminderen


Het Waterschap heeft een drieledige aanpak om de kloof tussen vraag en aanbod te verkleinen, het bewustzijn te vergroten en natuurbehoud te motiveren:


  • Haal het meeste uit het natuurlijke water dat je hebt door regen op te vangen, reservoirs te bouwen en lekken in de infrastructuur te dichten, die in sommige landen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 60% van het waterverlies.

  • De vraag verminderen door middel van natuurbehoud, educatie, technologieën en prijsbeleid dat de werkelijke kosten van water, inclusief ontzilting, weerspiegelt.

  • Maak water door ontzilting van zeewater en het recyclen van afvalwater. Israël bouwt zijn zesde en zevende ontziltingsinstallaties en recyclet 86% van zijn afvalwater.

De ontziltingsinstallatie van Soreq. Foto door Itai Dodi-Israël Water Authority


“Al die dingen zijn gebaseerd op het begrip en de acceptatie van het publiek”, zegt Schor.


“Waterbesparing is de beste manier om de vraag te verminderen. Als ik bij jou thuis een kuub water bespaar, is dat goedkoper en milieuverantwoorder dan een kuub water ontzilten, dat is het alternatief.”


Elke fase van Schors lopende campagnes voor waterbehoud wordt gecoördineerd met educatieve activiteiten en secundaire campagnes gericht op specifieke leeftijden, talen en culturen. Hij stelt voor elke fase doelen en meet de effectiviteit tijdens en na.


"Zo leren we of de campagne voldoet aan de doelen die we hebben gesteld, en helpt me bij het verfijnen van de volgende fase", zegt hij.


"Het publiek wil weten welk verschil één persoon kan maken, en die vraag moet je op de juiste manier beantwoorden, zodat iedereen begrijpt dat zijn of haar acties een verschil maken."

70 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws