top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe recyclebare verpakkingen kunnen helpen de planeet te redden


Melodea's VBseal-verpakking. Foto met dank aan Melodea Bio Based Solutions via ISRAEL21c


Steeds meer mensen maken milieubewuste consumentenkeuzes, bijvoorbeeld door te kiezen voor producten die natuurlijke ingrediënten bevatten.


Het probleem is dat, hoe milieuvriendelijk de inhoud ook is, de verpakking zelf vaak is gebaseerd op plastic, wat schadelijk is voor het milieu.


Uit een recent rapport blijkt zelfs dat de hoeveelheid plastic die in de G20-landen wordt geconsumeerd tegen 2025 de 450 miljoen ton per jaar zou kunnen overschrijden – bijna twee keer zoveel als gemeten in 2019 – tenzij landen instemmen met een wereldwijd verbod op onnodige plastic artikelen voor eenmalig gebruik.


Maar het vervangen van plastic in verpakkingen is moeilijk omdat de meeste natuurlijke verpakkingsmaterialen de inhoud binnenin niet kunnen beschermen tegen licht, vocht en zuurstof.


Dit is waar het Israëlische green-tech bedrijf Melodea Bio Based Solutions tussenkomt.


"Verpakkingsproducenten hebben dringend behoefte aan een duurzame barrièrecoating die zowel waterdampbescherming als warmteafdichtbare eigenschappen heeft en de veelgebruikte plastic PE-laag kan vervangen", zegt Melodea VP Sales & Marketing Cee Azerraf, die een doctoraat in de chemie heeft, tegen ISRAEL21c.


Een gat in de markt vullen

De baanbrekende barrièrecoating van de op Rehovot gebaseerde startup, gemaakt van natuurlijke cellulose nanokristallen, is bestand tegen water, olie en aroma. Het heeft ook warmteafdichtende eigenschappen.


De nanokristallen van cellulose - de bouwstenen van alle planten - zijn afkomstig uit industriële bossen, die volgens Melodea de enige hernieuwbare bron voor polymeren zijn.In 2020 won Melodea de Worldstar Packaging Award voor het ontwikkelen van een duurzaam verpakkingsproduct op papierbasis. Het bedrijf is ook gespecialiseerd in verpakkingen van bioplastics en vormpulp.


De nieuwste innovatie, VBseal, kan in massa worden geproduceerd op bestaande productielijnen en biedt milieuvriendelijke verpakkingen voor vers voedsel, ontbijtgranen, fastfood, koekjes en ijs, maar ook voor wasmiddelen en cosmetica. Het is volledig recyclebaar en vrij van paraformaldehyde (PFA) en bisfenol A (BPA).


Toewijding aan klimaatactie

VBseal is momenteel duurder dan conventionele plastic verpakkingen, dus het is afhankelijk van de inzet van bedrijven voor klimaatactie als stimulans om het product te kopen.


Pinda's in de VBseal-verpakking van Melodea. Foto met dank aan Melodea Bio Based Solutions via ISRAEL21c


Veel van 's werelds grootste bedrijven in verpakte consumentengoederen (CPG) hebben publieke toezeggingen gedaan dat 100 procent van hun verpakkingen binnen de komende vijf tot tien jaar recyclebaar of herbruikbaar zal zijn, en deze tijdlijn wordt volgens Melodea versneld door de vraag van het publiek.


Azerraf vertelt ISRAEL21c dat "VBseal binnenkort dezelfde kosteneffectiviteit kan bereiken als plastic verpakkingen - met het juiste productieproces en ontwerp."


Oplossing voor de klimaatcrisis

Melodea heeft onlangs $ 500.000 geïnvesteerd in het opzetten van zijn eerste proeffabriek en innovatiecentrum, bedoeld om bedrijven en verpakkingsproducenten te ondersteunen bij hun inspanningen om duurzaamheidsdoelstellingen in groene verpakkingen te halen.


Melodea's team bij de nieuwe proeffabriek 2023. Foto met dank aan Melodea Bio Based Solutions via ISRAEL21c


"We bieden onze klanten een locatie om hun producten te evalueren met behulp van onze milieuvriendelijke oplossingen, met volledige controle over het coatingproces", zegt Shaul Lapidot, CEO van Melodea, die een doctoraat heeft in biotechnologie en biomaterialen.


"We kunnen de uitgebreide knowhow van het R&D-team van Melodea op het gebied van coatings gebruiken om de barrièreprestaties te optimaliseren en de resultaten ter plaatse te analyseren, en om de time-to-market voor nieuwe producten en pakketten te verkorten."


Lapidot zegt dat het bedrijf, dat hij samen met professor aan de Hebreeuwse Universiteit en seriële ondernemer Oded Shoseyov heeft opgericht , verheugd is om samen te werken met “producenten van voedsel, cosmetica, farmaceutische en landbouwproducten, evenals verpakkingsbedrijven in onze nieuwe fabriek om hen te helpen hun doelen te bereiken.”


Klik hier voor meer informatie.


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page