top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe Shin Bet en IDF inlichtingendienst naar Shifa ziekenhuis tunnel leidde


Foto IDF woordvoerder


De IDF heeft zondag haar militaire acties en inlichtingenproces onthuld, die hebben geleid tot de onthulling van de 55 meter lange tunnel van Hamas bij het Al-Shifa-ziekenhuis .


Volgens de IDF waren er, vlak bij de tijd dat de IDF Al-Shifa binnenkwam, Shin Bet- en IDF-inlichtingendiensten die aangaven dat Hamas-troepen zich in de Qatar-faciliteit en de MRI-faciliteit van het complex bevonden.


Uiteindelijk zou de IDF op veel plaatsen veel terreurinfrastructuur vinden, maar de oorspronkelijke missie van de speciale IDF Shaldag strijdkrachten was om die twee faciliteiten zo snel mogelijk te bereiken, te beginnen met de Qatari-faciliteit.


De IDF kwam het complex binnen door door een zijmuur te blazen, in tegenstelling tot de hoofdingang, in de buurt van een pick-up met boobytraps om zo snel mogelijk bij de Qatar-faciliteit te komen, weet de Jerusalem Post te melden.


Uiteindelijk vond een mix van drones en speciale eenheden die naar de tunnel zochten een verdacht uitziend klein overdekt bouwwerk.


Foto IDF woordvoerder


De IDF vernietigde het bouwwerk met een D9-bulldozer, en pas nadat deze was vernietigd, kon de IDF de verborgen bovenkant van de tunnel detecteren.


Toen de IDF de tunnel eenmaal had gevonden, gebruikte ze verschillende technologieën om de tunnel te inspecteren, waarbij ze ontdekten dat deze een lang wenteltrappenhuis had.


Uiteindelijk arriveerde de IDF diep in de tunnel en werd tegengehouden door dikke versterkte deuren.


De IDF werkte aan een plan om de deuren open te breken en de tunnel te blijven volgen, hetzij naar andere tunnels, hetzij naar open gebieden.


IDF-inlichtingendiensten schatten dat Hamas-bataljonscommandanten dergelijke tunnels gebruikten vanuit de strategische locatie en grote omvang van Al-Shifa, om gemakkelijk tussen verschillende buurten en fronten te manoeuvreren zonder dat de IDF ze vanuit de lucht kon volgen.


Verdere informatie wijst uit dat er de komende dagen nog meer tunnels onder het Shifa ziekenhuis zullen worden gevonden.


664 weergaven1 opmerking

1 Comment


HansLa23+
Nov 20, 2023

Hoeveel bewijs hebben ze in de NL media nodig om te zien en te verslaan wat terrorisme is ?

Like
bottom of page