top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe u uw stofwisseling kunt 'hacken' en uw gezondheid kunt verbeteren


Het apparaat en de app van Lumen helpen mensen hun stofwisseling te hacken. Foto met dank aan Lumen


De Israëlische startup Lumen biedt een draagbaar apparaat voor ademanalyse waarmee gebruikers "hun metabolisme ofwel stofwisseling kunnen hacken", legt medeoprichter Michal Mor aan ISRAEL21C uit.


"Als je informatie hebt over hoe je stofwisseling werkt, kun je je eigen gezondheid verbeteren", vertelt Mor aan ISRAEL21c.


Mor en haar tweelingzus Merav waren niet van plan een hightechbedrijf te beginnen. De zussen, geboren in Californië en op tweejarige leeftijd met hun ouders naar Israël verhuisden, wilden oorspronkelijk arts worden. In plaats daarvan studeerden ze medische laboratoriumwetenschappen aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev.


Ze ontvingen elk een masterdiploma en een doctoraat in de fysiologie - Merav specialiseerde zich in hartritmestoornissen en Michal in hartwetenschappen.


Merav Mor, links, en Michal Mor. Foto met dank aan Lumen


De zussen, elk moeder van drie kinderen, wonen dicht bij elkaar in Tel Aviv. In hun vrije tijd zijn ze Ironman atleten, en Merav is een duikinstructeur, terwijl Michal competitieve paalacrobatiek doet.


Ze werden voor het eerst nieuwsgierig naar het metabolisme toen ze aan het trainen waren voor een Ironman triatlon.


Het evenement is slopend. Eerst 3,86 km zwemmen, dan 180,25 km fietsen, gevolgd door een marathon van 42,20 km 26,22 mijl. Het eendaagse evenement duurt meestal ongeveer 16 uur om te voltooien.


"Veel concurrenten crashen en hebben niet de energie om te finishen," zei Mor.


Het werd hen duidelijk dat "we vetten en koolhydraten efficiënt moesten kunnen gebruiken om de race te kunnen doen."


Metabolische flexibiliteit

De Mor-zussen begonnen te zoeken naar 'metabolische flexibiliteit', een veelgebruikte term in de wetenschappelijke gemeenschap, 'maar niemand sprak over wat je precies kunt doen om het te laten gebeuren.'


"We wilden begrijpen wat de beste manier was om ons lichaam van brandstof te voorzien," zei Mor.


Zij en haar zus werden hun eigen cavia's en begonnen te experimenteren met voedingsmethoden - op zichzelf.


'Na een lange duik in de zee 's ochtends aten we gehaktballen en pasta,' zei Mor.


De methode die ze bedachten voor wat ze aten en wanneer was zo succesvol dat ze allebei met zoveel energie de race uitreden, dat ze zich meteen inschreven voor de volgende.


Na die race besloten de zussen te onderzoeken hoe ze hun stofwisseling beter konden meten om de informatie te krijgen die ze nodig hadden.


Bij tests in ziekenhuizen zou je 'ten minste 45 minuten moeten liggen verkleed als een astronaut en dan heb je een uur later een dokter nodig om de gegevens te analyseren', zo omschrijft Mor het.


In eerste instantie wilden ze alleen een manier vinden om thuis hun eigen respiratoire exchange ratio (RER) te meten, die aangeeft of het lichaam zijn energie haalt uit vet of koolhydraten.


Het apparaat van Lumen meet RER. Foto met dank aan Lumen


Een familiebedrijf


Na vier jaar onderzoek en ontwikkeling hebben ze Lumen opgericht met drie anderen: Avi Smila, die chief information officer is; Dror Ceder, Chief Growth Officer; en Daniel Tal Mor, de CEO (en de echtgenoot van Michal).

Van links naar rechts, Lumen-oprichters Dror Ceder, Merav Mor, Avi Smila, Michal Mor, Daniel Tal Mor. Foto met dank aan Lumen


Michal Mor is hoofd wetenschap voor producten, een taak waarin ze de "gecompliceerde maatstaf van metabolische flexibiliteit bestudeert om het voor iedereen toegankelijk te maken."


Merav Mor is de hoofdwetenschapper van het bedrijf.


In 2016 begonnen bètatests voor het Lumen-apparaat; Lumen werd officieel gelanceerd via een Indiegogo crowdfunding-campagne in 2018.


Het apparaat en de app kunnen verbinding maken met programma's zoals Google Fit en Bluetooth om de gegevens van gebruikers te integreren.


Lumen wordt geleverd in een eigen koffer. Foto met dank aan Lumen


Naast het geven van inzicht in hun metabolische gezondheid, biedt de Lumen-app – beschikbaar via een abonnement – ​​ideeën voor maaltijden, inclusief alternatieve suggesties als mensen "niet houden van wat er op het menu staat".


Er zijn selecties voor vegetariërs en veganisten en voor mensen met voedselallergieën, zodat mensen begrijpen wat een uitgebalanceerde maaltijd is.


Lichaamsdelen vertalen


Tegenwoordig heeft het bedrijf 115 medewerkers met kantoren in zowel Israël als New York. De jaarlijkse verkoopcijfers worden niet bekendgemaakt.


Een van de baanbrekende onderzoeksresultaten van Lumen is het bijhouden hoe het metabolisme van vrouwen verandert volgens elke fase van hun menstruatiecyclus.


"Er is veel onderzoek gedaan naar de fysiologie van mannen," zei Mor, "en we gebruiken onze kennis om aan de specifieke behoeften van vrouwen te voldoen."


Terwijl atleten Lumen gebruiken voor hun trainingsregime, gebruiken anderen het apparaat en de app om hun gezondheid te beheren door te meten hoe hun lichaam calorieën verbrandt en te leren wat ze kunnen doen om "hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken".


De app van Lumen geeft inzichten voor gezondheid en fitheid op basis van ademanalyse. Foto met dank aan Lumen


Mor zegt dat Lumen gebruikers heeft geholpen om gewicht te verliezen bij consistent gebruik, maar het belangrijkste is dat het de metabolische flexibiliteit met 66% verhoogt.


Ze zei dat er geen ander bedrijf is dat mensen de kans biedt om thuis hun stofwisseling te meten.


"Wat we willen doen is de lichamen van mensen voor hen vertalen," zei Mor. "We helpen mensen naar binnen te kijken en de informatie te krijgen die ze nodig hebben."


Voor meer informatie, klik hier .

98 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page