top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe videogames Jeruzalemieten helpen het glazen plafond te doorbreken


MakeGamesJLM Game Jam-hackathon. Foto door Ricky Rachman via ISRAEL21c


Jeruzalem is een stad met vele kwaliteiten. Het heeft een rijke historie, een kleurrijke mengelmoes van culturen en een eindeloze stroom toeristen.


Een ding dat Jeruzalem echter niet is, is een gaming-krachtpatser. Het is niet eens een speelkelder. Hoewel veel technologiebedrijven de afgelopen jaren Jeruzalem tot hun thuis hebben gemaakt, zou iedereen die geïnteresseerd is in de videogame-industrie in Israël geen andere keuze hebben dan naar Tel Aviv te verhuizen.


De oprichters van de eerste grote videogamegemeenschap van Jeruzalem - ontwikkelaars Amir Blum en Simon Gross - zeggen dat hun verlangen om deze status-quo te veranderen de reden is waarom ze in 2019 MakeGamesJLM hebben opgericht .


Een gaming-ecosysteem ontwikkelen

"We waren spellen aan het ontwikkelen in Jeruzalem, en we wisten dat sommige andere mensen dat ook waren, maar er waren geen sociale evenementen, bijeenkomsten, cursussen, lezingen of iets dergelijks", zegt Blum tegen ISRAEL21c.


“Mensen gingen altijd naar Tel Aviv voor die dingen. Dus begonnen we MakeGamesJLM om mensen te laten zien dat het mogelijk was om het in Jeruzalem te doen, en we wilden dat ze met ons meegingen op die reis.”


Collage van Unity 2D (cursus Arabisch). Foto door MakeGamesJLM via ISRAEL21c


De community maakt deel uit van de arbeiderscoöperatie Double Jump ("een professionele uitbreiding van MakeGamesJLM"), ondersteund en gedeeltelijk gefinancierd door de Tech Community van Jeruzalem: Made in JLM, de Jerusalem Development Authority, het American Center Jerusalem en Startup Nation Central. De rest van de financiering komt van de zakelijke ondernemingen van Double Jump.


"MakeGamesJLM is een plek voor alle verschillende disciplines van het maken van games", zegt Gross. “We hebben programmeurs, 3D- en 2D-artiesten, geluidsontwerpers, allerlei soorten mensen met hun eigen vakgebied.”


De gemeenschap houdt wekelijkse bijeenkomsten van vier uur. "Kortom, het is een steungroep", zegt Blum.


“Het is een formaat dat we hebben geleend van vergelijkbare gemeenschappen over de hele wereld. Het idee is dat je met je project komt en dat we allemaal in dezelfde ruimte werken, waar we ideeën kunnen delen, van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen helpen.”


Vertegenwoordigt heel Jeruzalem

MakeGamesJLM werkt ook aan de integratie van de ondervertegenwoordigde groepen in Jeruzalem, zoals Arabieren en ultraorthodoxe ("haredi") joodse vrouwen, door verschillende trainingen aan te bieden.


"Project Ignite" afstuderen bij MakeGamesJLM. Foto door Jenya Malai via ISRAEL21c


“Het mooie van de game-industrie is dat het niet alleen technologie is, het is ook kunst. Het is dus een terrein waar verschillende achtergronden — professioneel en sociaal — samenkomen en creëren. Het was vanaf het begin onze visie”, zegt Blum.


"We werkten ook samen met een leider van de Arabische gemeenschap in Oost-Jeruzalem, Amin Abu-Zahra , om cursussen Arabisch voor ontwikkelaars te creëren."


Gross ontwikkelde en gaf ondertussen een cursus voor ultraorthodoxe vrouwen. “Naast het basisniveau van meetups, dienen de cursussen om mensen in deze branche te krijgen. Tijdens mijn cursus leerden de haredi-vrouwen hoe ze 3D-kunst voor games moesten maken. Aan het einde van de cursus maakten ze hun eigen spelthema's; het was echt indrukwekkend.”


Terwijl de cursussen in het begin volledig werden gesubsidieerd voor iedereen die ze wilde volgen, voegde MakeGamesJLM onlangs een kleine vergoeding toe om ervoor te zorgen dat de mensen die zich aanmelden "serieus zijn en niet zullen stoppen" na één les.


“De cursussen zijn bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn [in het maken van games], maar de vaardigheden nog niet hebben. Het integreren van gemarginaliseerde groepen is een heel belangrijk aspect van dit alles”, voegt Blum toe.


Blum en Gross zeggen dat ze heel wat gamestudio's hebben opgemerkt die overal in Jeruzalem opduiken. Ze zeggen dat dit deels te danken is aan connecties die zijn gemaakt tijdens MakeGamesJLM-community-evenementen.


Maar ze voegen eraan toe dat het onmogelijk is om het succes van hun onderneming meetbaar te meten. "We creëren de juiste omgeving, maar het is geen universiteit", zegt Gross.


Gaming-ideologie

De moeilijkheid om game-ontwikkeling populair te maken in Jeruzalem komt ook voort uit de kenmerken van de game-industrie in Israël in het algemeen.

"De Israëlische game-industrie is vooral gericht op grote, mobiele gamebedrijven, zoals Playtika en ironSource ", zegt Blum. “Veel van de spellen die ze produceren zijn sociale gokspellen, met casino-gebaseerde mechanismen. Mobiel en gratis om te spelen. Dit zijn het soort bedrijven dat succes heeft gehad in de game-industrie in Israël.”


Simon Gross en Amir Blum, oprichters van MakeGamesJLM. Foto door Dylan Brahms via ISRAEL21c


MakeGamesJLM is meer gericht op de creatieve kant van game-ontwikkeling dan op het financiële aspect.


“Als we iets anders creëren in de Israëlische game-industrie dat niet bestaat in Tel Aviv, willen we dat het het soort ervaring is dat je op een niet-roofzuchtige manier zou raken. De focus hier [in Jeruzalem] ligt op de kunstkant van game-ontwikkeling”, vertelt Blum aan ISRAEL21c.


"Games zijn een kunstvorm", voegt Gross eraan toe. “We hebben onze ideologie, maar geld is niet iets om te spotten. Dus als je onze cursus wilt volgen om mobiele games te maken, dan is iedereen welkom.”


'Gescramballeerd'

Een van de zakelijke ondernemingen van Double Jump is de Unboxed-gamingstudio, een creatieve samenwerking tussen Blum en Gross, opgericht in 2018.


Daar maken de twee "indie" -games zoals "Scramballed", ontwikkeld voor de Nintendo-console en wordt beschreven als een "chicken tennis deathmatch" -videogame.


Hoes voor Scramballed-spel. Foto door Unboxed via ISRAEL21c


Ze zeggen dat ze ondanks hun ideologie wel willen dat Scramballed goed verkoopt. "Tenzij je onafhankelijk vermogend bent, heb je games nodig om geld tot een succes te maken als je van games een kunst wilt maken", zegt Blum.


“Het is ons eerste commerciële spel. We hebben geprobeerd onze gemeenschap te vertellen dat het mogelijk is om te doen, en nu we het hebben gedaan, zal het hopelijk als inspiratie dienen voor anderen.


Klik hier voor meer informatie.

26 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page