top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe werken de vliegtuigen onder alle weersomstandigheden?

Foto: Tamar Sagi en Roi Kor IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder op de Hebreeuwse website van de IAF en is geschreven door

Michal Pomeranz.


Zelfs als het regent en de lucht volledig bedekt is met wolken, gaan de vliegtuigen van de luchtmacht erop uit voor aanvalsmissies en hulp aan de troepen die op de grond manoeuvreren. Hoe kun je blijven functioneren, zelfs als de temperatuur daalt? Sommige mensen die verantwoordelijk zijn voor de activiteiten van het korps proberen de mist rond de kwestie te verdrijven


De lucht is grijs en de wind wordt sterker, het weer geeft ons een signaal dat de winter er al is. Als we bij het kiezen van een datum voor een reis deze soms uitstellen vanwege de regen of langzamer rijden op de gladde weg, wat doen de luchtmachtvliegtuigen dan die nodig zijn om te blijven opereren om de oorlogsdoelen te bereiken? Het korpspersoneel op het hoofdkwartier en in het veld werkt de klok rond om ervoor te zorgen dat ze elke missie kunnen volbrengen.

Foto: Shay Shalhoub en Amit Agronov / IDF woordvoerder


Lanceren met GPS, landen met apparaten.

De winter brengt veel gevaren met zich mee, waaronder slecht zicht. Vliegtuigbemanningen hebben echter manieren om in elke situatie te opereren. "In dergelijke gevallen zullen we, om in de constructie te kunnen vliegen, een veilige afstand van elkaar houden en zal het achterste vliegtuig met zijn radar (afstandsrichtingzoeker) op het voorste vliegtuig vergrendelen. Op die manier wist hij dat hij hem niet moest benaderen, ook al kon hij hem niet zien", legt Major (res.) S. uit, een vliegtuigbemanningsjager in Squadron 69 ("Hapitish") dat de "Thunder" (F-15I) exploiteert. vliegtuigen.


“Daarnaast gebruiken we een besturings- en controlesysteem dat in de cockpit zit en laat zien waar de andere vliegtuigen zich in de ruimte bevinden”, voegt hij eraan toe en vergelijkt het systeem met een display in een navigatieapplicatie dat de andere bestuurders om je heen laat zien illustreren zijn punt.


Wanneer de start- en landingsbanen nat zijn, produceren ze minder wrijving, waardoor het voor het remsysteem moeilijker wordt om het vliegtuig te vertragen. Om deze uitdaging het hoofd te bieden, nemen de teams verschillende maatregelen om veilig te remmen. “Net als een auto op een gladde weg: hoe zwaarder het vliegtuig, hoe meer afstand het moet stoppen. Daarom zorgen we er al in de lucht voor dat we met een passend gewicht landen en bij de landing aankomen met een vliegtuig dat zo weegt als zo min mogelijk”, legt majoor (resp.) S. uit.

Foto: Roy Kor / IDF woordvoerder


Slecht zicht maakt het ook moeilijk voor vliegtuigbemanningen om aan te vallen met lasergeleide bommen, waarvoor de vliegtuigbemanning het doel moet zien, markeren met een laser en de bewapening erop moet lanceren. "Daarom zullen we GPS-geleide bommen gebruiken die het doel niet hoeven te zien om ze ernaartoe te lanceren. Je voegt een referentiepunt (waypoint) in en ze worden in hun traject gelanceerd, ongeacht de bewolking of de weersomstandigheden," hij onthult en vertelt over een andere manier om met wolken om te gaan bij het droppen van munitie: "Als er gedeeltelijke bewolking is, kunnen we samenwerken met een vliegtuig dat met een laser het doel aangeeft waarop we de bewapening zullen lanceren."


Als slecht zicht, veroorzaakt door winterweer, operationele vluchten sterk beïnvloedt, hoe opereren vliegtuigbemanningen dan 's nachts? "We hebben een nachtzichtapparaat, een 'Journal' genaamd, dat het natuurlijke licht van de maan en de sterren vergroot, waardoor het mogelijk wordt om zelfs 's nachts de bewolking te zien."


Gaat het morgen regenen?

De voorspellingseenheid van de luchtmacht zorgt ervoor dat er op ieder moment een actueel beeld is van de weersituatie. Er zijn verschillende functionarissen in de eenheid: de meteorologen, die communiceren met de vliegtuigen die in de lucht zijn en met de verkeerstorens, en de gegevens over de weersituatie in realtime verzamelen, en de voorspellers wier taak het is om te proberen te voorspellen het weer in de nabije toekomst.

Foto: Tamar Sagi en Roi Kor / IDF woordvoerder


Hoe weten de mensen van de eenheid wat voor weer het wordt? Sergeant S., een voorspeller bij de eenheid, legt uit: "We hebben modellen waarmee de voorspellers de voorspelling berekenen. Met hun hulp berekenen ze vochtigheid, wind, temperatuur en andere indicatoren om conclusies te trekken over de toestand van de lucht Als er bijvoorbeeld op grondniveau een lage temperatuur is, kan geconcludeerd worden dat er mist ontstaat." Demonstreert ze. In de winter, legt sergeant S. uit, is het eigenlijk gemakkelijker om het weer te voorspellen: "De moeilijkheid ligt in de overgangsseizoenen, wanneer het weer erg veranderlijk is. In de winter zijn er echter meer beperkingen en is het moeilijker om te vliegen."


Sergeant S. voegt eraan toe dat het routinewerk van de eenheid hen goed heeft voorbereid op oorlog: ‘We waren altijd een operationele eenheid en werkten de klok rond, dus we weten hoe we onder druk moeten omgaan. In oorlog is de intensiteit hoger en moeten we voorspel het weer over alle activiteitengebieden, in alle sectoren."


In de controletorens op de verschillende bases wordt zoveel mogelijk niet ten koste van alles

waakzaam de routes in de gaten gehouden, en gecontroleerd of er sprake is van een situatie die de vliegtuigen die erop gaan opstijgen of landen in gevaar brengt. "Als de start- en landingsbanen licht reflecteren, definiëren we dat de start- en landingsbaan nat is en melden we dit", legt korporaal Aden, een inspectiefunctionaris bij Migdal Hatzerim, uit. "We moeten ook teams lanceren om om te gaan met verschillende scenario's die zich met vliegtuigen voordoen, bijvoorbeeld ijsvorming bovenop het vliegtuig of wanneer stoom het bladerdak vult."


Ondanks de uitdagingen actualiseren de mannen van het korps de beperkingen die ze kenden om te slagen in het uitvoeren van de verschillende taken en het bereiken van de doelen van de oorlog. Het gewicht van de verantwoordelijkheid ligt voortdurend voor hun ogen - iedereen weet waarvoor ze vechten. “In gevechten zijn er geen optimale omstandigheden en we proberen zo creatief en flexibel mogelijk te zijn om de missie te vervullen – tot aan de overwinning”, besluit Major (res.) Sh.185 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page