top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe werkt de digitale ruimte bij de IDF en waarom dat juist nu van cruciaal belang is


Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder vandaag in de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Neta Roff.


In het hart van de gevechten is er veelvuldig communicatie tussen het vliegtuig in de lucht, het schip op zee en de tank op de grond. Hoe gebeurt dat? En waarom is het zo belangrijk? Kolonel (Res.) Dodo, commandant van het ICT-centrum van de Generale Staf, legt uit hoe alle strijdkrachten in het veld met elkaar verbonden zijn, en het belang van de digitale ruimte in multidimensionale oorlogsvoering.

Op dit moment is de digitale ruimte een centraal strijdtoneel. Communicatie tussen strijdkrachten, geavanceerde systemen en de stroom van gerichte informatie hebben de afgelopen jaren geleid tot een complete revolutie op het slagveld, die er vandaag de dag totaal anders uitziet dan de oorlogen die we door de geschiedenis heen hebben gekend.


Vergeleken met het land, de lucht en de zee is dit een kunstmatige, door de mens gemaakte dimensie. En om de strijd van de IDF in Gaza effectief te laten zijn, is het noodzakelijk om ook daar (en onderweg daarheen) een effectieve digitale ruimte tot stand te brengen.


“Tegenwoordig is elk belangrijk proces in de IDF netwerkgebaseerd”, zegt kolonel (gepensioneerd) Dodo, commandant van het IT-centrum van de Generale Staf, “en om alle operationele processen op het slagveld naar wens te laten verlopen, is de snelle stroom van informatie tussen alle krachten in het veld is van cruciaal belang. Dat wil zeggen, om het gevechtsvliegtuig, de tank en het raketschip samen te laten vechten en elkaar te helpen, moet de communicatie tussen hen van hoge kwaliteit en continu zijn.


Foto IDF woordvoerder


Dodo vermeldt dat de IDF in de loop der jaren is overgegaan van eenarmige naar meerarmige manoeuvre-operaties. Van daaruit ging het door naar meerarmige manoeuvres, en van daaruit werd de weg naar multidimensionaliteit geplaveid. "Deze ontwikkeling had niet kunnen plaatsvinden als er was geen digitale ruimte die dit mogelijk maakt”, benadrukt hij. , en legt uit dat de gedeelde netwerkruimte de kloof tussen verschillende legers en verschillende eenheden overbrugt, waardoor de effectiviteit van de strijd wordt vergroot.


Dus waar past het ICT-centrum van de Generale Staf in dit alles? Er kan worden gezegd dat het functioneert als ‘hoofd’ van het hele proces, waar de ICT-centra in de commando’s en divisies, de ICT-complexen in de brigades en de ICT-cellen in de hoofdkwartieren (bataljonsgevechtsteams) vormen het lichaam. Terwijl het hoofd een strategie plant en bouwt, netwerken de handen en voeten het gebied.


Foto IDF woordvoerder


De algemene inzet van de IDF sinds het begin van de oorlog is ongekend, en we hebben het over honderdduizenden strijdkrachten die in de verschillende regio’s zijn ingezet. “Dit is de eerste keer in de geschiedenis van Israël dat dit is gebeurd,” merkt kolonel (Res.) Dodo op, “en als gevolg daarvan moeten we een netwerk opzetten dat alle krachten die erop ‘rijden’ kan vasthouden. Zelfs onder gebruikersbelasting, wat een uitdaging is, moet het netwerk voldoen aan de operationele behoefte en aan de overdracht van informatie in regelmatige en voldoende snelle tijdsegmenten."


Maar zelfs onder deze last en de veelheid aan uitdagingen werken de dienaren van de ICT-divisie van de Generale Staf, in commando's, divisies en brigades, voortdurend aan het realiseren van de ICT-inspanningen. /7, dit keer - in de digitale ruimte: "Goede communicatie is de basis van krachtige oorlogsvoering. We brengen een extra en nieuwe dimensie naar het multidimensionale slagveld, en de resultaten zijn al zichtbaar in het veld."372 weergaven2 opmerkingen

2 comentarios


Henk Vinke
Henk Vinke
14 nov 2023

Joop. Tijdens de 'klimaatmars' werd ook geroepen: "Dino, dodo who is next". Dit slaat op uitgestorven diersoorten. In dit stuk kom ik een dodo kolonel Dodo van de IDF tegen. In De Stentor van vandaag stond, dat het vaker voorkomt dat uitgestorven dieren nog bestaan.

Ik kijk nu naar het acht uur journaal. Het is zo verschrikkelijk. De verhalen van Hamas wordt klakkeloos voor waarheid versleten en van de voorlichter in het engels van Israël is 'propaganda' voor het het westen en is niet te verifiëren. Fijne avond nog

Me gusta
Joop Soesan
Joop Soesan
14 nov 2023
Contestando a

Gewoon mij blijven volgen

Me gusta
bottom of page