top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe zorg je ervoor dat de GPS en de Typhoon "op dezelfde golf uitzenden"?

Foto IDF woordvoerder


Fit artikel verscheen eerder op de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Gal Mi Tal.


Wat is het verband tussen softwaremensen, marine systemen en de Tweede Wereldoorlog? We wilden de teams leren kennen die helpen de operationele competentie op zee te behouden, de schepen dezelfde taal te laten spreken en een ‘bug’ op het schip op te lossen, vanuit een klein kantoor honderden kilometers verderop.


Of het nu gaat om navigatie-, commando- en controlesystemen of schietsystemen, er zijn veel systemen geïnstalleerd op de schepen van de marine-arm - waarover we niet kunnen uitweiden. En om het schip zijn missie optimaal te kunnen laten uitvoeren, moeten ze volledig synchroon opereren, als één geheel.

Foto IDF woordvoerder


Om het belang van samenwerking aan te tonen, stel je voor dat je naar een scène kijkt uit een documentaire over de Tweede Wereldoorlog: het is laat op de avond en twee ondergrondse groepen verzamelen zich aan weerszijden van een rivier. Force A, die al lange tijd op de punt gestationeerd is, haalt de zaklampen tevoorschijn en bereidt zich voor om de informatie die ze met behulp van morsecode heeft verzameld, door te geven aan haar kameraden.


Maar Force B, die aan de andere kant van de rivier wacht, kreeg te horen dat het moest wachten tot een postduif de details zou bezorgen. De uren verstrijken en Force B mist de morsesignalen. De strijders zijn wanhopig en keren terug naar het hoofdkwartier. De operatie is mislukt.


Een gebrek aan coördinatie tussen verschillende systemen kan in ons geval – in 2024 – ook leiden tot een gebrek aan succes in de missie. Zelfs als elk systeem op zichzelf optimaal werkt, kunnen er fouten optreden als ze elkaar overlappen. Daarom besloot de ontwikkelingseenheid in de zeearm enkele jaren geleden een speciale afdeling op te richten - de afdeling 'Combinaties', die verantwoordelijk zal zijn voor de synchronisatie tussen de systemen die op de schepen zijn geïnstalleerd.


"In de vaktaal heet dit proces 'integratie': het assimileren van nieuwe systemen op de schepen en het matchen daartussen. Het grootste deel van ons werk wordt al gedaan voordat het schip überhaupt vertrekt, maar onze rol gaat door, zelfs als het schip is op zee”, benadrukt Lt. M., integratiefunctionaris en hoofd van het inspectieteam.

Foto IDF woordvoerder


Aan het begin van de oorlog, als gevolg van de zich ontwikkelende dreiging, werd een groot aantal nieuwe systemen op zes aanvalsschepen geïnstalleerd om extra gevaren het hoofd te bieden. Vanwege de noodzaak om ze zo snel mogelijk op de beste manier te assimileren, namen de integratiefunctionarissen deel aan operationele reizen op de schepen - om te profiteren van de vaartijd en de operationele competentie van het schip te vergroten.


Zelfs in de integratiefase zijn de integratiefunctionarissen ook verantwoordelijk voor het vinden van hiaten of verschillende "bugs" tussen de systemen, en behandelen deze uitvoerig - voordat ze naar de missie vertrekken. "Onze kijk is op hoe dingen op een breder niveau werken", zegt majoor Y., RTA Shivlovim, "we controleren wat er mis kan gaan, waar we worden blootgesteld aan kwetsbaarheden en wie deze zullen beïnvloeden, en zorgen voor elke leemte."

Foto IDF woordvoerder


De combinatieofficieren benadrukken het enorme belang van de activiteit dicht bij de strijdkrachten op de schepen: ‘We hebben voortdurend contact met hen, velen komen naar het veld. Zo weten we welke capaciteiten voor hen cruciaal zijn, en welke minder essentieel zijn. Er zijn door ons in de branche systemen ontwikkeld om uiteindelijk de gebruikerservaring te maximaliseren."


Bij het uitbreken van de oorlog werd hun band met het grondgebied nog nauwer. Een paar jaar geleden werd voor hen een ‘armintegratietestfaciliteit’ ontwikkeld, die speciale simulatoren bevat die alle systemen simuleren die op het schip zijn geïnstalleerd, en waarmee ze elke gebeurtenis kunnen laten gebeuren die ze maar kunnen bedenken. In routinetijden gebruikten ze het om storingen van tevoren te monitoren, maar recentelijk werd het door hen gebruikt om troepen in realtime te assisteren.

Foto IDF woordvoerder


Naast het verbeteren van de operationele capaciteiten van de instrumenten, geeft de aanwezigheid van de combinatieofficieren de strijders een gevoel van veiligheid. "Ze begrijpen waarom we hier zijn en vragen ons soms echt om te komen", vertelt plaatsvervangend M. "Ze weten dat als we bij hen waren en ons stempel gaven dat alles naar behoren werkt, ze rustig kunnen zijn."

Foto IDF woordvoerder


“We zijn onszelf voortdurend aan het vernieuwen, samen met de systemen, waarbij we kijken naar aanvullende dreigingen en extreme scenario’s”, besluit plaatsvervangend M. Ons vermogen om storingen vooraf te voorspellen, incidenten te voorkomen en zich eenvoudigweg te blijven ontwikkelen.”

183 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page