top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoge bloedsuikerspiegel gekoppeld aan risico op ernstige Covid


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Volgens een nieuwe studie zijn hoge bloedsuikerspiegels vóór de covid-19 infectie in verband gebracht met een groter risico op ernstige gevallen van Covid-19, zelfs bij niet-diabetici.


Het onderzoek, van het Jerusalem College of Technology (JCT), de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, het Israëlische gezondheidsfonds Meuhedet en het Hadassah Medical Center, toont aan dat zelfs prediabetische patiënten met een hoge bloedsuikerspiegel na vasten meer kans hebben op ernstige symptomen na het vangen van Covid-19, meldt ISRAEL21C.


De standaard bloedsuikerspiegel voor een volwassene is 70-100 mg/dL, na ten minste acht uur vasten. Bij patiënten met diabetes werd het hoogste risico (1 op de 4 patiënten) om ernstige Covid-19 op te lopen gevonden bij patiënten met lage suikerwaarden - lager dan 80 mg/dl. Het laagste risico (1 op 12) werd gevonden bij patiënten met suikerwaarden van 106-125 mg/dl.


Voor patiënten zonder diagnose diabetes geldt: hoe hoger de suikerwaarden, hoe groter het risico op ernstige Covid-19.


Patiënten met suikerwaarden tijdens vasten van 105-125 mg/dl liepen 1,5 keer meer risico om ernstige Covid-19 te ontwikkelen dan patiënten met suikerwaarden van minder dan 105. Terwijl patiënten met suikerwaarden van 125-140 mg/dl twee keer zoveel kans hadden om Covid-19-complicaties te ontwikkelen dan patiënten met suikerwaarden van minder dan 105.


"Het doel van de studie was om risicofactoren voor ernstige morbiditeit van Covid-19 te lokaliseren die van tevoren konden worden behandeld, zodat we het grote publiek bewust konden maken van die factoren", zei Dr. Michal Shauly-Aharonov van het Department of Industrial and Management Engineering aan de JCT en de School of Public Health van de Hebreeuwse Universiteit.


De studie, die voor het eerst werd gepubliceerd in het tijdschrift Plos One , onderzocht alle leden van gezondheidsfonds Meuhedet ouder dan 18 jaar, waaronder 37.121 proefpersonen (16,7 procent van de totale groep) die tussen maart en oktober 2020 een positieve Covid-19 PCR-test registreerden. Bovendien waren 707 van de proefpersonen ernstig ziek (1,9%), 244 overleden (34,5%), 188 werden opgenomen op de IC (26,5%) en 538 werden gedurende 10 dagen of langer in het ziekenhuis opgenomen (76%).


Volgens Dr. Orit Bernholtz-Gulchin, hoofd van de regionale diabeteskliniek Meuhedet, betekenen de bevindingen dat de nadruk van de medische gemeenschap "moet worden gelegd op het voorkomen van hypoglykemie [een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel radicaal daalt van de normatieve niveaus] in populaties die risico lopen op ernstige comorbiditeit door Covid-19.”


De onderzoekers adviseerden ook om speciale aandacht te besteden aan patiënten zonder diabetes die abnormale suikerspiegels vertonen tijdens vasten of die verhoogde HbA1C-hemoglobinespiegels vertonen, evenals diabetici met een lage suikerwaarde, die ook een verhoogd risico lopen op Covid-19-complicaties.


"De studie toont heel sterk aan hoeveel er kan worden geleerd van kwaliteit en continue medische registratie, zoals die we hebben in het Israëlische gezondheidszorgsysteem", zei prof. Ora Paltiel van de School of Public Health van de Hebreeuwse Universiteit.

139 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page