top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Honderdduizenden 'anarchisten' demonstreerden voor behoud democratie


Eigen foto


Op bijna 100 locaties in heel Israël werd zaterdagavond voor de negende keer gedemonstreerd tegen dictatuur en voor behoud van democratie en vrijheid. Volgens de organisatoren namen ca. 400.000 mensen aan de demonstraties deel, de politie houdt het op 300.000. Soldaten die vochten onder commando van Yoni Netanyahu hebben in een brief aan premier geschreven dat hij "bewust en met open ogen de staat Israël en het volk Israël opoffert voor zijn eigen belang."


In Ir Yamin/Netanya, was er sprake van meer dan een verdubbeling en bedroeg het aantal demonstranten volgens de politie 19.300.


In Tel Aviv namen ca. 160.000 mensen aan de demonstratie deel, veel meer dan in de vorige weken.


Ondanks dat de politie maatregelen had genomen om het blokkeren van de Ayalon highway tegen te gaan, lukte het enkele honderden mensen toch deze belangrijke ringweg te blokkeren.

Toen de belangrijkste bijeenkomst in Tel Aviv eindigde, braken er opnieuw beperkte botsingen uit tussen de politie en enkele demonstranten, toen de laatste door barrières braken om de Ayalon Highway op te gaan - actie die politie en minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben Gvir hadden beloofd te voorkomen.


De politie gebruikte politieagenten te paard en waterkanonnen tegen de demonstranten terwijl ze probeerden hen uiteen te drijven, waarbij de nieuwssite van Haaretz meldde dat dit was gebeurd terwijl de demonstranten toch de snelweg verlieten en niet was voorafgegaan door geweld.


In Jeruzalem marcheerden demonstranten van de residentie van de president, de plaats van het belangrijkste protest, naar het privéhuis van premier Benjamin Netanyahu nadat het protest was geëindigd. Agenten hielden hen tegen en volgens een verklaring van de politie werden vier mensen gearresteerd wegens "rellen en geweld tegen agenten".


Voormalig Likud-wetgever Limor Livnat, die minister van Onderwijs was onder premier Benjamin Netanyahu, begon haar toespraak zaterdag tijdens de demonstratie in Tel Aviv sardonisch met “Hallo aan alle anarchisten, hallo aan alle terroristen, hallo aan alle patriotten.”


De wereldberoemde historicus Yuval Noah Harari sprak ook de demonstranten in Tel Aviv toe en zei dat de regeringsleden "niet weten met wie ze rotzooien". Hij zei dat de huidige strijd over de revisie "een historische test is voor Israëli's, en er zijn geen herkansingen." Hij riep onderwijsinstellingen op om alle academische studies stop te zetten “en alleen te praten over democratie, mensenrechten en vrijheid.

"Democratie is een deal waarbij burgers de beslissingen van de regering moeten respecteren - op voorwaarde dat de regering de fundamentele vrijheden van de burgers handhaaft", zei hij. "Als de ene partij de deal verbreekt, is de andere partij er niet langer toe verplicht."


In Ashdod woonde Yisrael Beytenu partijleider Avigdor Liberman zijn eerste protest bij en zei dat binnen twee maanden na de oprichting "de regering het hele land in chaos heeft geleid".

Liberman zei dat het land binnen enkele weken met "een ongekende constitutionele crisis" te maken kan krijgen als de wetswijzigingen worden aangenomen en het Hooggerechtshof ze onwettig verklaart.


In Modiin demonstreerden duizenden in de buurt van het huis van minister van Justitie Yariv Levin, de belangrijkste architect van het gerechtelijke revisieplan.

In Ir Yamin/ Netanya, was sprake van een verdubbeling van het aantal demonstranten, van ruim 8.000 vorige week naar nu, volgens de politie, 19.300.


Ook hier werd de spot gedreven met de uitspraken van premier Netanyahu en minister van Nationale Veiligheid, de 53 keer gearresteerde Itamar Ben Gvir, dat de demonstranten anarchisten waren.


Zoals duidelijk werd gezegd: "we zijn trots anarchisten te zijn die de democratie verdedigen, we laten het land niet in de greep van dictators vallen".


De bijeenkomst in Ir Yamin werd beëindigd met het zingen van het Hatikva, wat iedere keer weer koude rillingen geeft.Minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, die zaterdagavond vanuit de oorlogskamer van de Israëlische politie in Tel Aviv sprak, gaf een persconferentie waarin hij zei dat hij niet van plan is zijn excuses aan te bieden aan iemand, “vooral niet aan anarchisten die de staat Tel Aviv willen vernietigen. Aviv in brand.”


Protestleiders hebben donderdag uitgeroepen tot 'dag van verzet voor de democratie'. In het hele land zullen honderden protesten plaatsvinden tegen "de dictatoriale wetgeving", aldus de organisatoren.


Donderdag verbrak de beroemde veteraanzanger Shlomo Artzi de wekenlange stilte tijdens een concert in Tel Aviv, nadat velen hem hadden aangespoord zich uit te spreken over de huidige crisis.


"Sinds een week hoor ik vragen uit alle richtingen of ik bang ben om mijn stem te laten horen", zei Artzi tegen de menigte. “Ik dacht altijd dat mijn mening diep in mijn liedjes zat. Maar we bevinden ons in een situatie waarin ik oprecht bang ben voor wat er van ons zal worden, de snelheid waarmee dit gebeurt, de veranderingen, dat dit het karakter zal aannemen van wie we zijn.


"Ik ben bang voor wat er in het land gebeurt, dat van gezicht verandert", voegde hij eraan toe, verwijzend naar de teksten geschreven door wijlen songwriter Ehud Manor.


Tien soldaten van het Amnon-team die onder leiding van Yoni Netanyahu vochten in Operatie Entebbe, schreven een brief aan zijn broer, premier Benjamin Netanyahu, waarin ze zeiden dat hij "bewust en met open ogen de staat Israël en het volk Israël opoffert" voor zijn eigen belang."


In de brief, die voor het eerst openbaar werd gemaakt door Channel 13, schreven de soldaten aan Netanyahu dat "jullie jarenlang hebben geleid door middel van 'afzonderen en regeren', ons Israëli's van elkaar scheidend."


"Je vergeleek ons ​​met mensen die pogroms pleegden in Huwara ", vervolgde de brief. "Uw zoon, die in zijn leven nog geen wapen heeft vastgehouden, noemt ons 'terroristen'.


De brief waarschuwde dat "Israël tegenwoordig in gevaar is, en deze keer is de vijand thuis."


129 weergaven0 opmerkingen
bottom of page