top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Honderdduizenden demonstranten tegen gerechtelijke hervormingen


Demonstratie in Tel Aviv. Screenshot Twitter video


Honderdduizenden demonstreerden door het hele land op 150 locaties voor de 15e week tegen de gerechtelijke hervormingen. Voor het eerst was er ook een tegendemonstratie van Likud en de extreemrechtse partij van minister Itamar Ben Gvir.


Deze demonstraties vonden plaats kort voor de komende dagen de onderhandelingsteams bijeenkomen in de residentie van de president in Jeruzalem om de dialoog te beginnen over de wetten van de voorgestelde rechterlijke herziening. Dit zal de eerste keer zijn dat de partijen de details van de wetten die aan de Knesset zijn voorgelegd, zullen bespreken, waarbij eerdere vergaderingen zich hebben gericht op technische kwesties.


Verschillende sprekers op de protesten riepen oppositieleiders op om de onderhandelingen te stoppen, waaronder voormalig IDF-stafchef Dan Halutz, die de centrale demonstratie in Tel Aviv toesprak. Holocaustoverlevende Irit Zahavi, die in 1942 in Warschau werd geboren, sprak ook de massabijeenkomst toe; ze veroordeelde de capitulaties van de regering voor het verhaal van de Poolse regering over de Tweede Wereldoorlog

In Jeruzalem protesteerden duizenden buiten de residentie van de president tegen de wetgeving om de rechterlijke macht te verzwakken en voor een dialoog tussen de coalitie en de oppositie.


In Netanya/Ir Yamin sprak oppositieleider Yair Lapid naar schatting 40.000 demonstranten toe en zei dat "er één ding is dat alle slechte regeringen gemeen hebben. Ze hielden zichzelf nooit tegen, ze dachten nooit dat ze genoeg corruptie hadden of genoeg macht hadden.


"Meer dan wat dan ook," voegde Lapid eraan toe, "heeft deze regering binnen drie maanden het meest heilige principe volledig vernietigd - dat we één volk zijn. Dit is een regering die haar volk, haar bondgenoten en het Jodendom in de diaspora beledigt. Er is maar één ding dat het kan stoppen: jullie."


Op hetzelfde moment vond er vlakbij een tegendemonstratie plaats die werd geleid door minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir en volgens Channel 13 150 mensen trok. "Laat me één geval zien waarin de overheid heeft geprotesteerd tegen haar burgers. In welk democratisch land, anders dan Israël, zou Itamar Ben-Gvir minister kunnen zijn? Een veroordeelde crimineel, onverantwoordelijke TikTok-clown, en een chronische lekker van informatie van beveiligingsvergaderingen," zei Lapid.

Ben-Gvir richtte zich rechtstreeks tot de voormalige premier: "Ik heb nieuws voor Yair Lapid: we protesteren niet tegen, we protesteren voor. Voor IDF-soldaten, voor de staat Israël."


Ook Likud-parlementslid Tally Gotliv was in Netanya en vertelde de tegendemonstranten dat "links het heeft verloren, links heeft de staat Israël verraden."


"Links is de meest fundamentele waarden van de natie Israël en van een Joodse en democratische staat vergeten," zei ze.


Tegen een internationale verslaggever zei Gotlieb in gebroken Engels dat "de voormalige Amerikaanse president Barack Obama de Israëlische Walla-nieuwssite heeft betaald om verhalen tegen Netanyahu te publiceren.

Verder waren er grote demonstraties in Haifa, Ra'anana, Rishon L'Zion, Eilat, Kfar Saba en een groot aantal andere locaties.

126 weergaven1 opmerking

1 Comment


R Thomasson
R Thomasson
Apr 16, 2023

Het is angstaanjagend wat voor schooiers heeft Bibi Netanyahu rond om zich heen verzameld. Luisteren naar Itamar Ben Gvir en deze Tally Gotliv is gewoon een beschamend vertoon. Mijn respect voor de demonstranten die onvermoeibaar doorgaan.

Like
bottom of page