top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Honderden oude munten uit de Mammeluk-periode en Romeinse tijd ontdekt voor kust Caesarea


Munten uit de Romeinse tijd. Foto: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority


Honderden zilveren en bronzen munten uit de Mamluk-periode, en uit de Romeinse tijd, een bronzen beeldje in de vorm van een adelaar - een symbool van de Romeinse heerschappij-, een beeldje van een pantomime-acteur met een masker uit een Romeins komedie, veel bronzen klokken ontworpen om boze geesten af ​​te weren, en aardewerk, werden door de Israel Antiquities Authority gevonden voor de kust van Caesarea.


Dit zijn items die zich waarschijnlijk bevonden op schepen die ongeveer 1700 jaar geleden en 600 jaar geleden op deze locatie zijn gezonken. De items werden de afgelopen maanden gevonden tijdens een onderwateronderzoek dat de afgelopen maanden is uitgevoerd door de Marine Archaeology Unit van de Israel Antiquities Authority. De munten en beeldjes uit de vrachtschepen en hun fragmenten werden gevonden in ondiep water, op een diepte van ongeveer vier meter, verspreid over de zeebodem.Bovendien werden op de locatie veel onderdelen van het wrak van een houten schip ontdekt, waaronder tientallen grote bronzen spijkers, loden leidingen van een vijverwaterpomp en een gebroken groot ijzeren anker, wat wijst op de grote kracht die erop inwerkte totdat het, blijkbaar, in een storm brak.


Sculpturen uit de Romeinse tijd. Foto: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority


Ook werden zeldzame persoonlijke spullen van mensen die op de schepen zaten, maar het niet overleefden, gevonden.


Gevonden rode edelsteen. Foto: Marine Archaeology Unit van de Israel Antiquities Authority


De onderwaterresten bevatten zeldzame persoonlijke bezittingen van de schipbreukslachtoffers. Daaronder bevond zich een prachtige rode edelsteen om in een 'gemma'-ring te plaatsen; het snijwerk van de edelsteen toont een lier. In de Joodse traditie wordt de lier Kinor David ('Davids harp') genoemd. Volgens 1 Samuël 16:23 bespeelde koning David zijn harp voor Saul (“Telkens wanneer de geest van God op Saul kwam, nam David zijn harp op en speelde. Dan zou Saul verlichting krijgen; hij zou zich beter voelen, en het kwaad geest zou hem verlaten").

Oude klokken. Foto: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority


Yaakov Sharvit en Dror Flanner, onderzoekers van de Marine Unit van de Antiquities Authority, beschreven de redenen die waarschijnlijk hebben geleid tot het zinken van de schepen: "Het lijkt erop dat de schepen in de buurt zijn aangemeerd en dat ze door een storm zijn gezonken.


In een gemeenschappelijke studie is dezelfde viool die in de Bijbel wordt genoemd eigenlijk het pondinstrument, in de Griekse mythologie bekend als het "pond van Apollo". Apollo, die een muziekliefhebber was, veranderde Hermes en zijn moeder in gode


Inktpatroon en antieke etui. Foto: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority


Een ander belangrijk item is een dikke gouden ring, gevormd in een achthoekige vorm en bezet met een groene edelsteen, waarop de figuur van een jonge jongen was gesneden, een "herder" gekleed in een tuniek, en op wiens schouders een ram of een schaap. Dit beeld, van de 'goede herder', wordt in de vroegchristelijke kunst erkend als een symbool van Jezus; Het is een gelijkenis van Jezus als de barmhartige herder van mensen, of als iemand die patronage uitspreidt over de mens of zijn gemeente van gelovigen.


Een gouden ring met een gamma en de figuur van de goede herder. Foto: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

De Israel Antiquities Authority zei dat het interessant was dat de unieke gouden ring, die de figuur van de goede herder draagt, werd onthuld in de buurt van de stad Caesarea, wat van grote betekenis is in de christelijke traditie. Een van de vroegste christelijke centra werd gevormd in Caesarea, waar een van de eerste christelijke gemeenschappen opereerde. Aanvankelijk omvatte deze gemeenschap alleen joden.


Volgens het Nieuwe Testament doopte de apostel Petrus in Caesarea de Romeinse centurio Cornelius. "Dit is het eerste geval waarin een niet-joods persoon onder de vleugels van het christendom is gebracht", zei Sharvit. "Hier begon de christelijke religie haar reis rond de wereld." Er wordt geschat dat de eigenaar van de ring die werd blootgelegd een van de eerste christenen was.


De directeur van de Israel Antiquities Authority, Eli Escozido, concludeerde: "De kusten van het land Israël zijn rijk aan oudheden en vondsten, die van groot belang zijn als nationaal en internationaal cultureel erfgoed. Langs de kusten van Israël worden veel sportactiviteiten gehouden - duiken, snorkelen, zwemmen in de open zee en zeilen, waarbij af en toe antiquiteiten werden ontdekt.83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page