top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Honderden top economen waarschuwen dat plannen regering de economie kunnen verlammen


Minister Levin en premier Netanyahu. Screenshot YouTube


Honderden Israëlische topeconomen, waaronder voormalige adviseurs van premier Netanyahu en Nobelprijswinnaars, publiceerden woensdag een "noodbrief" waarin ze waarschuwden dat de verreikende veranderingen van het juridische systeem grote nadelige gevolgen zal hebben voor de Israëlische economie.


Onder hen bevonden zich zowel rechtse als linkse senior academici, waaronder Nobelprijswinnaar prof. Daniel Kahneman; voormalig economisch adviseur van Netanyahu en hoofd van de Nationale Economische Raad prof. Eugene Kandel; prof. Omer Moav, voormalig adviseur van de minister van Financiën; prof. Avi Ben Bassat, voormalig directeur van het ministerie van Financiën; en prof. Manuel Trajtenberg, die een reeks belangrijke overheidsfuncties bekleedde.


"Het bestaan ​​van een grote politieke macht in handen van een heersende groep zonder sterke remmen en evenwichten, kan het land tot economische achteruitgang leiden zou de economie van het land kunnen verlammen", waarschuwt de brief.


Ook schrijven zij in de brief "dat de radicale maatregelen, die volgens experts het systeem van checks and balances die aan de democratische instellingen van Israël ten grondslag liggen, zouden elimineren, zouden kunnen leiden tot verminderde investeringen in de bloeiende lokale technologie-industrie, een van de meest betrouwbare motoren van economische groei".


De brief komt op de hielen van een ontmoeting tussen premier Benjamin Netanyahu en de gouverneur van de Bank of Israel, prof. Amir Yaron, waarin Yaron waarschuwde dat hooggeplaatste economische figuren uit de wereld in Davos hun bezorgdheid bij hem hadden geuit over de mogelijke gevolgen van de geplande gerechtelijke revisie van de regering.


Ook volgt deze waarschuwing van de topeconomen na waarschuwingen van internationale kredietbeoordelaars, waaronder S&P, dat de stappen ertoe kunnen leiden dat ze de kredietwaardigheid van Israël zullen gaan verlagen.

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page