top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoogste prioriteit voor regering Netanyahu is uitbreiding nederzettingen op Westelijke Jordaanoever


Screenshot YouTube


De aantredende extreemrechtse regering van Benjamin Netanyahu heeft de uitbreiding van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever bovenaan haar prioriteitenlijst geplaatst als onderdeel van het coalitieakkoord dat werd bereikt tussen de Likud en de religieus-zionistische partij.


De Likud-partij van Netanyahu heeft woensdag de beleidsrichtlijnen van de nieuwe regering vrijgegeven, waarvan de eerste is dat ze "nederzettingen zal bevorderen en ontwikkelen in alle delen van het land Israël - in Galilea, de Negev, de Golanhoogten en Judea en Samaria". Bijbelse namen voor de Westelijke Jordaanoever.


"De natie Israël heeft een natuurlijk recht op het land Israël", aldus sectie 118 van het regeerakkoord.


"In het licht van het geloof in dat voornoemde recht, zal de premier beleid formuleren en bevorderen binnen het kader waarvan de soevereiniteit zal worden toegepast op Judea en Samaria", aldus het document.


De toezegging zou de nieuwe regering op ramkoers kunnen brengen met haar naaste bondgenoten, waaronder de Verenigde Staten en het Amerikaanse jodendom. De regering-Biden heeft gezegd sterk gekant te zijn tegen de uitbreiding van de nederzettingen en heeft de Israëlische regering er in het verleden voor berispt.


Het grootste deel van de internationale gemeenschap beschouwt de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever - de thuisbasis van ongeveer 500.000 Israëli's die naast ongeveer 2,5 miljoen Palestijnen wonen - als illegaal.


Het algemene beleid van de regering sprak niet over soevereiniteit, maar verwees naar het land Israël en maakte geen onderscheid tussen grondgebied dat binnen en buiten zijn soevereine grenzen lag.


Binnen diezelfde lijn beloofde de regering om Judea en Samaria te ontwikkelen, ook wel bekend als gebied C van de Westelijke Jordaanoever, dat buiten zijn soevereine grondgebied ligt.


De nieuwe regering van Netanyahu – de meest religieuze en rechtse in de geschiedenis van Israël – bestaat uit ultraorthodoxe partijen, een ultranationalistische religieuze factie en zijn Likud-partij. Donderdag wordt hij beëdigd.


Verschillende van Netanyahu's belangrijkste bondgenoten, waaronder de meeste van de Religieuze Zionistische Partij, zijn ultranationalistische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.


De nieuwe regering beloofde verder de status van Jeruzalem te versterken.


De kwestie van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte werd benadrukt, met de uitleg dat het een "strategische regio" was met een groot ontwikkelingspotentieel. Israël veroverde de Golanhoogten op Syrië tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 en annexeerde het in 1981. De Verenigde Staten erkenden die soevereiniteit in 2019, maar geen enkel ander land heeft dit voorbeeld gevolgd.


Met het oog op de regio beloofde de regering in haar beleidsrichtlijnen "de vrede met al onze buren te bevorderen en tegelijk de veiligheid, historische en nationale belangen van Israël te bewaren". Het beloofde ook het nucleaire programma van Iran te bestrijden.


Binnen haar coalitieovereenkomsten met de RZP-partij van Smotrich beloofde de regering de samenwerking met de Arabische landen waarmee zij de banden normaliseerde in 2020 uit te breiden, onder auspiciën van de door de VS bemiddelde Abraham akkoorden.


Het zal ook "werken aan het bevorderen van aanvullende vredesovereenkomsten om het Israëlisch-Arabische conflict te beëindigen".


Afzonderlijk beloofde de regering een visumvrijstellingsovereenkomst met de Verenigde Staten te bevorderen. Dat is opvallend, omdat toen de regering :Lapid met een dergelijk voorstel Netanyahu de rest van de oppositiepartijen opdroeg tegen een dergelijk voorstel te stemmen.


Op de agenda staan verder maatregelen op het gebied van rechte en orde.

"De regering zal stappen ondernemen om het bestuur te waarborgen en het juiste evenwicht tussen de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht te herstellen", zegt het in verwijzing naar een geplande "override law" die de Knesset in staat zal stellen om wetsvoorstellen die door het Hooggerechtshof zijn verworpen, opnieuw in wetgeving uit te voeren naast plannen om politici meer controle te geven over de selectie van rechters.


Het verwijst ook naar de eisen van extreemrechtse partijen om veiligheidstroepen meer speelruimte te geven bij het gebruik van dodelijk geweld tegen Palestijnse aanvallers.


"De regering zal werken aan het versterken van de veiligheidstroepen en het geven van steun aan de strijders en politieagenten om het terrorisme te bestrijden en te verslaan", zegt het.


Temidden van de vrees dat de aantredende regering zal overgaan tot het opleggen van religieuze wetten, verbindt de agenda zich er echter toe de zogenaamde status-quo te handhaven.


"De regering zal het joodse karakter van de staat en het erfgoed van Israël behouden, evenals de religies en tradities van aanhangers van de religies van het land respecteren, in overeenstemming met de waarden van de Onafhankelijkheidsverklaring", staat er.


"De status-quo op het gebied van religie en staat zal worden gehandhaafd zoals die al tientallen jaren in Israël is, ook met betrekking tot de heilige plaatsen", voegt het eraan toe.

150 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page