top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Houdt hulpgelden uit handen van Hamas zegt de IDF


Hamas leider Sinwar. Screenshot KAN News


De Israel Defense Forces heeft aanbevolen dat internationale fondsen voor de wederopbouw van de Gazastrook na de laatste ronde van gevechten die afgelopen vrijdagochtend vroeg eindigde, uit de handen moeten worden gehouden van de terreurorganisatie Hamas die de Palestijnse enclave controleert.


IDF-stafchef Aviv Kochavi zei dat in plaats van toe te staan ​​dat het geld rechtstreeks aan Hamas wordt gegeven, het geld in plaats daarvan moet worden overgemaakt via de Palestijnse Autoriteit, die het vervolgens zal uitbetalen aan de bevolking van Gaza.


Volgens de IDF is een dergelijke stap noodzakelijk, aangezien Hamas eerder gelden die bedoeld waren voor de bevolking van Gaza, heeft gebruikt om zijn militaire capaciteiten uit te breiden, door het uit te geven aan raketten, onbemande luchtvaartuigen, tunnels en marine commando's.


Premier Benjamin Netanyahu heeft tot dusver het geld via Hamas laten gaan, zogenaamd om de legitimiteit van de Palestijnse Autoriteit te verzwakken, de al lang bestaande onderhandelingspartner van Israël die wordt geleid door de 'rivaliserende Fatah-organisatie.


Netanyahu vertelde naar verluidt eerder dit jaar aan leden van zijn Likud-partij dat steun van Hamas nodig was om de oprichting van een Palestijnse staat te dwarsbomen.


Volgens IDF-woordvoerder Brig. Generaal Hidai Zilberman, de regering verwierp ook de aanbeveling van Kochavi voor "agressieve actie" tegen Hamas die hij had gedaan ongeveer twee weken voordat de gevechten uitbraken op 10 mei.


Kochavi deed de aanbeveling nadat Hamas-leider in Gaza, Yahya Sinwar, begon aan te dringen op een meer offensieve positie tegen Israël nadat hij bijna een interne leiderschapsverkiezing had verloren.


Rond dezelfde tijd hervatte Hamas sporadische raketbeschietingen en brandstichtingsaanvallen op Zuid-Israël, de laatste met behulp van explosieven die via ballonnen vanuit Gaza werden verzonden.


Na het staakt-het-vuren raadde de IDF-chef de regering aan om elke aanval op Israëlisch grondgebied - zoals raketbeschietingen of brandgevaarlijke ballonnen - te beantwoorden met wat hij een overweldigende reactie van het leger noemde.


Kochavi heeft inmiddels de generale staf opdracht gegeven om zich voor te bereiden op een nieuwe ronde van gevechten tegen Hamas, die mogelijk in de nabije toekomst zou kunnen beginnen. Hamas heeft al aangekondigd dat elke aanslag op het leven van leden van zijn leiderschap zou worden beantwoord met raketbeschietingen.

30 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page