top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hulpgoederen stromen Gaza binnen


Screenshot YouTube.

Vanaf vandaag gaan voor het eerst in twee weken doe grensdoorgangen naar Gaza open om brandstof en humanitaire hulpgoederen de enclave te laten ingaan. Via de Erez grensdoorgang kunnen Palestijnen uit Gaza die medische hulp in Israël zoeken Israël inkomen, zei Israëls liaison met de Palestijnen maandagavond.


Eerder werden alle grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook twee weken geleden volledig stilgelegd, toen de terreurgroep Hamas raketten op Jeruzalem lanceerde en 11 dagen strijd begon.


Vanaf dinsdagochtend is de Erez Crossing open voor humanitaire zaken, bijvoorbeeld voor Gazanen die medische behandeling in Israël nodig hebben en voor buitenlandse journalisten en hulpverleners.


De commerciële grensdoorgang Kerem Shalom is open voor brandstof en humanitaire hulp, zei COGAT, het kantoor dat optreedt als contactpersoon tussen de Palestijnen en Israël en de grensdoorgangen beheerd.

De Israëlische regering gaf ook toestemming voor de heropening van de Gaza-visserijzone tot de gebruikelijke zes mijl. Visserij is een belangrijke bron van inkomsten voor de belegerde enclave, en Israël heeft de limiet de afgelopen jaren verschillende keren verhoogd en verlaagd om Hamas onder druk te zetten.


Mocht echter door handelingen van Hamas & Co de veiligheidssituatie verslechteren dan zullen beide doorgangen worden gesloten.


Ondertussen dreigt Hamas met nieuwe raletbeschieti9ngen als het plan van minister van Defensie Gantz doorgaat om volledige opbouw van Gaza te beperken indien Hamas de stoffelijke overschotten van twee in 2014 gedode Israëlische soldaten en twee Israëlische gevangen niet terug geeft.


Hamas "kan niet worden gechanteerd", citeerde de Libanese krant Al-Akhbar maandag functionarissen van de terreurgroep in reactie op het voorstel van Gantz.113 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page