top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hyperbare zuurstoftherapie is effectiever voor fibromyalgie veroorzaakt door hoofdletsel


Screenshot YouTube


Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv vergeleken de behandeling met een speciaal protocol van hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) met de farmacologische (medicamenteuze) behandeling die tegenwoordig beschikbaar is voor patiënten die lijden aan fibromyalgie als gevolg van een traumatisch hersenletsel (TBI).


De onderzoekers ontdekten dat de toegewijde hyperbare zuurstoftherapie veel effectiever is in het verminderen van pijn dan de medicamenteuze behandeling, en het resulteerde zelfs in genezing van 2 op de 5 patiënten. De vergelijking werd uitgevoerd door onderzoekers van de Sackler Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Tel Aviv, geleid door prof. Shai Efrati, MD, van het Sagol Center for Hyperbaric Medicine and Research in het Shamir Medical Center, en prof. Jacob Ablin, MD, van de Tel. Aviv Sourasky Medisch Centrum. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift PLOS One.


"Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom, waaraan tussen de 2% en 8% van de bevolking lijdt", legt prof. Shai Efrati uit. "Tot 15-20 jaar geleden waren er artsen die geloofden dat het een psychosomatische ziekte was en adviseerden patiënten met chronische pijn geestelijke gezondheidszorg te zoeken. Tegenwoordig weten we dat het een biologische ziekte is, die de verwerking van de ontvangen signalen door de hersenen schaadt. Als deze verwerking niet goed werkt, voel je pijn zonder enige echte schade op gerelateerde locaties.


Fibromyalgie kan worden veroorzaakt door variabele triggers - van bepaalde infecties, zoals we onlangs hebben gezien bij post-COVID-patiënten, tot posttraumatisch stresssyndroom aan hoofdletsel. We wilden testen of de nieuwe protocollen van hyperbare geneeskunde betere resultaten kunnen opleveren dan farmacologische geneeskunde, voor patiënten bij wie de fibromyalgie werd veroorzaakt door traumatisch hersenletsel."

Hyperbare geneeskunde is een vorm van behandeling waarbij de patiënten in speciale kamers verblijven waar de druk hoger is dan de atmosferische druk op zeeniveau en waar de patiënten 100% zuurstof inademen. Hyperbare geneeskunde wordt als veilig beschouwd, wordt op veel plaatsen gebruikt, waaronder Israël, en wordt al gebruikt om een lange lijst van medische aandoeningen te behandelen. In de afgelopen jaren is er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat bepaalde, nieuw ontwikkelde, toegewijde hyperbare behandelingsprotocollen kunnen leiden tot de groei van nieuwe bloedvaten en neuronen in de hersenen.


In hun huidige studie rekruteerden de onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv 64 Israëli's van 18 jaar en ouder die leden aan fibromyalgie als gevolg van een hoofdletsel, en verdeelden ze willekeurig in twee groepen: één groep werd blootgesteld aan 100% zuivere zuurstof onder een hoge druk van twee atmosfeer gedurende 90 minuten (met schommelingen in zuurstof tijdens de behandeling elke 20 minuten), 5 dagen per week, gedurende drie maanden. De tweede groep kreeg de conventionele farmacologische behandeling (d.w.z. de medicijnen pregabaline, bekend onder de handelsnaam "Lyrica", en duloxetine, beter bekend als "Cymbalta")


"De resultaten waren dramatisch", zegt prof. Efrati. "Aan het einde van de behandeling vertoonden 2 van de 5 patiënten in de hyperbare behandelingsgroep zo'n significante verbetering dat ze niet langer voldeden aan de criteria voor fibromyalgie. In de medicamenteuze behandelingsgroep gebeurde dit bij geen enkele patiënt. Bovendien was de gemiddelde verbetering in de pijngrenstesten was 12 keer beter in de hyperbare groep in vergelijking met de medicatiegroep. En in termen van indicatoren voor kwaliteit van leven, die de patiënten zelf rapporteerden, zagen we significante verbeteringen in alle indicatoren bij de patiënten die hyperbare behandeling."


"De huidige geaccepteerde behandeling van fibromyalgie omvat farmacologische en niet-farmacologische componenten", zegt prof. Ablin. "met betrekking tot de farmacologische benadering zijn deze medicijnen niet erg effectief en daarom ligt de nadruk op de niet-farmacologische kant, dat wil zeggen op externe correctie van pijnverwerking in het zenuwstelsel. Momenteel gebruikte aanbevelingen omvatten aerobe activiteit , hydrotherapie, cognitieve -gedragstherapie en bewegingstherapieën zoals Tai Chi. Daarnaast vragen nogal wat patiënten om behandeling met medicinale cannabis, en voor sommigen helpt het. Al met al zijn de bestaande behandelingen niet goed genoeg. Het is een chronische ziekte die aanzienlijk beïnvloedt de kwaliteit van leven, ook jonge mensen, en hyperbare geneeskunde voorziet in een acute behoefte van deze patiënten. Dit zijn natuurlijk voorbereidende studies, en we moeten volgen en zien welk effect het medisch protocol heeft op de patiënten na één, twee en drie jaar - en als het nodig is om de positieve resultaten te behouden met verdere blootstelling aan hyperbare sessies."


Volgens prof. Efrati ligt het belang van het onderzoek in het genezen van het beschadigde hersenweefsel - en niet in het behandelen van de oppervlakkige symptomen: "In de groep die hyperbare behandeling kreeg, kon je het herstel van het hersenweefsel zien, terwijl in de controlegroep groep was er alleen een poging om de

155 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page