top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF-agenten onthullen dramatische momenten van de redding van de gijzelaars

Majoor Eliav (midden) en zijn soldaten. Foto: IDF-woordvoerder


Gedurende vijf dagen van intensieve grondoperaties in centraal Gaza vochten honderden IDF-soldaten van de Kfir-, 7e- en Parachutistenbrigades tegen Hamas-terroristen van de Deir al-Balah Brigade, terwijl ze speciale voorbereidende doelstellingen uitvoerden, aldus Ynet.


De belangrijke voorbereidingen voorafgaand aan Operatie Arnon om vier Israëlische gijzelaars uit Hamas-gevangenschap te redden, waren zwaar verborgen. Slechts enkele tientallen Israëli's waren op de hoogte van de geplande operatie.


De hoogste leiding van de IDF slaagde erin de geplande operatie geheim te houden voor de bataljonsoldaten die zes dagen eerder met de operatie waren begonnen, officieel gedefinieerd als gericht op "ten oosten van Deir al-Balah en Nuseirat". Dit kon waarschijnlijk voorkomen dat de vijand argwaan zou wekken, omdat hij wist dat de gijzelaars in Nuseirat, ten zuiden van Gaza-stad, werden vastgehouden.


In feite bevonden de honderden infanterie- en pantserbrigadesoldaten die zaterdag rond 11.00 uur waren gemobiliseerd om te helpen bij de redding van de strijdkrachten van de Nationale Counter-Terrorism Unit (Yamam) van de Grenspolitie zich al urenlang in positie in de buurt van Nuseirat en waren slechts op de hoogte gebracht van hun missie tijdens de eerste ontmoeting tussen Yamam-officieren en terroristen. Alleen de bataljonscommandanten van de strijdkrachten werden vooraf geïnformeerd en zelfs toen slechts een dag of twee voordat de operatie werd uitgevoerd.


“De Kfir Brigade was de spil waarop de operatie berustte. Door middel van bedrieglijke en unieke acties die we uitvoerden op de routes en paden rond Nuseirat en het nabijgelegen Deir al-Balah, zowel bovengronds en ondergronds”, aldus majoor Eliav, operationeel officier van de Kfir Brigade.


“We hebben ons op deze operatie voorbereid nadat we actie hadden ondernomen rond verschillende gebouwen, toegangsroutes hadden beveiligd en hinderlagen hadden opgezet om het succes van de operatie te verzekeren en de vijand te misleiden, waarbij we de vuurkracht van de brigade hadden gebruikt om Hamas te misleiden”, voegde hij eraan toe.

Almog Meir Jan, Noah Argamani, Andrey Kozlov, Shlomi Ziv. Foto IDF-woordvoerder


De jonge officier werd ook op het laatste moment – ​​in een gevechtszone – over de operatie geïnformeerd en had moeite zijn opwinding te bedwingen. “Ik heb geen woorden om de spanning te beschrijven, vooral nadat het reddingsvoertuig vast kwam te zitten en de operatie werd uitgesteld. We waren de eersten die de Yamam-eenheid zagen en waren getuige van hun ongelooflijke capaciteiten.”


“Toen ik daar lag en onder vuur lag, voelde het een aantal spannende minuten als een Hollywoodfilm. Toen ik ze via onze communicatie hoorde zeggen: 'Ik herstelde' en vervolgens '3 herstelde', klopte mijn hart luid. Het vastzittende voertuig was een scenario waar we op hadden gerekend en daarom hebben we de vijand snel en agressief kunnen misleiden."


Nu is de brigade – die aan het begin van de oorlog voor het eerst heeft deelgenomen aan manoeuvres en heeft geopereerd in Shijaiyah, Beit Hanoun en Khan Younis – van plan in Nuseirat en Deir al-Balah te blijven om hun missie te voltooien: de finale verslaan. De lokale Hamas-brigade functioneert nog steeds, naast operaties tegen de Rafah-brigade van Hamas in het zuiden van Gaza.

Majoor Eliav. Foto IDF-woordvoerder


Majoor Eliav voegde hieraan toe: “We opereerden accuraat en professioneel tegen het Hamas-bataljon dat we tegenkwamen, dat gebouwen met boobytraps had voorzien en tegen ons vocht. Kfir-soldaten hebben onlangs twintig terroristen geëlimineerd bij deze gevechten, en we hebben nog veel werk te doen.


De commandant van de verkenningseenheid van de Parachutistenbrigade, majoor Roie, leidde de operatie om het vastzittende voertuig te redden. Zijn soldaten namen snel een gebouw vol terroristen over dat uitkeek op het kruispunt waar het voertuig met de gijzelaars en gewonden doorheen moest, zodat de weg veilig was.


Tot nu toe was de eenheid, net als andere IDF-brigades die in de Strook manoeuvreren, gebruikt om vijandelijke gebouwen te ontruimen na artillerievuur, luchtaanvallen en andere verwijderingsmethoden. Deze keer moesten de soldaten een onbekende wijk bestormen, met het bijbehorende risico.

De omgekomen hoofdinspecteur Arnon Zamora. Foto Israëlische politie


Majoor Roie vertelde: "We stonden vanaf de vroege ochtenduren paraat als reserve voor de operatie van de speciale strijdkrachten en werden blootgesteld aan hun objectieve uren voordat het gebeurde - voor het geval de zaken ingewikkeld zouden worden."


"Toen we begrepen dat een van hun voertuigen vast kwam te zitten in het veld, reden we zo snel mogelijk, bereikten het gebied waar de Yamam-troepen opereerden en waren verantwoordelijk voor de redding onder vuur om hun toegang tot de landingszones mogelijk te maken", zei hij. gezegd. "De Israëlische luchtmacht heeft de hele tijd opgetreden tegen Hamas-doelen. Je hebt het gevoel alsof je midden in een ring van rook en vuur zit die je omringt."


Majoor Roie voegde eraan toe: ‘De soldaten wisten niet eens waarvoor ze handelden totdat we in de voertuigen stapten. We hoorden alleen dat vier gijzelaars levend waren gered tijdens deze operatie, en in feite waren wij de laatsten die zich uit het gebied terugtrokken. , nadat het allemaal klaar was."

1.504 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 commentaire


P Bakker
P Bakker
6 dagen geleden

Geweldig

J'aime
bottom of page