top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF dood 3 Palestijnse terroristen bij drone-aanval op de Westelijke Jordaanoever


Van links naar rechts) Suhaib al-Ghoul, 27, Muhammad Awais, 28, en Ashraf a-Saadi, 17. Foto via social media


Een Israëlische drone raakte woensdagavond een auto met daarin drie Palestijnse schutters die zojuist het vuur hadden geopend bij een controlepost op de noordelijke Westelijke Jordaanoever in de buurt van Jenin, aldus het leger en de veiligheidsdienst Shin Bet.


Volgens de Israel Defense Forces en de veiligheidsdienst Shin Bet werd de aanval gelanceerd tegen “terreurdoelen die in een voertuig in de buurt van de Jalameh-overgang reisden. Deze doelen zitten achter verschillende schietaanvallen op de Westelijke Jordaanoever.”


Dit is de eerste gerichte luchtaanval op de Westelijke Jordaanoever waarbij Palestijnse terreurverdachten bijna twee decennia geleden werden gedood sinds het einde van de tweede intifada.


De scène van een Israëlische drone-aanval op een voertuig nabij de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever op 21 juni 2023, Foto via social media


Een Palestijnse medische bron vertelde Haaretz dat er drie lichamen in het voertuig waren gevonden. Het Israëlische leger bevestigde dit bericht later.


De militante groepering van de Islamitische Jihad in Jenin noemde de doden Suhaib al-Ghoul, 27, Muhammad Awais, 28, en Ashraf a-Saadi, 17. Al-Ghoul en a-Saadi waren leden van de militaire vleugel van de Islamitische Jihad, terwijl Awais een sleutelfiguur in de Al-Aqsa Martelarenbrug van Fatah.


De aanval, die volgens de IDF alle drie het leven kostte, markeerde de eerste gerichte moord op de Westelijke Jordaanoever sinds 2006, volgens de Israel Defense Forces, en kwam nadat aanvalshelikopters waren gebruikt bij een militaire aanval in de stad Jenin in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. deze week ook voor het eerst in zo'n twee decennia.


Islamitische Jihad zei ook dat "Israël de verantwoordelijkheid zal dragen voor hun stomme beslissing om deze agenten met drones aan te vallen.


De IDF en Shin Bet zeiden in een gezamenlijke verklaring dat de schutters het vuur hadden geopend bij Jalameh Checkpoint, ten noorden van Jenin. Na de schietaanval op het controlepunt voerde een drone een aanval uit op hun voertuig.


De cel was ook verantwoordelijk voor een aantal recente schietpartijen in het gebied, voegden de IDF en Shin Bet eraan toe, ook in de richting van steden in het noorden van Israël, over de veiligheids barrière op de Westelijke Jordaanoever.


IDF-woordvoerder admiraal Daniel Hagari vertelde verslaggevers dat drie Palestijnen werden gedood bij de aanval uitgevoerd door een Elbit Hermes 450-drone, bestuurd door het Artillery Corps.


De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, prees de veiligheidstroepen voor de aanval en zei: "We zullen een aanvallende en proactieve benadering van terreur hanteren, we zullen alle middelen gebruiken die tot onze beschikking staan ​​en de hoogste prijs eisen van elke terrorist."


Een Hamas-woordvoerder reageerde op de gerichte moorden door Israël en zei dat het een "gevaarlijke escalatie was die niet voorbij zal gaan zonder een reactie van het Palestijnse volk of de verzetskrachten".


Hoewel bewakingsdrones gemeengoed zijn, was de aanval door een Elbit Hermes-drone, die volgde op een zeldzaam gebruik van gevechtshelikopters tijdens de operatie in Jenin, de eerste door het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever sinds 2006, aldus de IDF.
102 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page