israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF en politie treden hard op tegen drugssmokkel langs grens met Egypte in de Sinai


Een zwaar bewapende IDF eenheid in de Sinai langs grens met Egypte. Foto IDF woordvoerders eenheid


De IDF heeft samen met de politie de Magen HaNegev-actie gelanceerd om wetteloosheid en drugs- en wapensmokkel langs de Egyptische grens aan te pakken en de algehele veiligheid in de Negev te verbeteren.


Terwijl wapen- en drugssmokkel in de Negev al tientallen jaren hoogtij viert, beginnen ze politie en IDF het pas sinds kort te zien als een risico voor de nationale veiligheid. "Eerst is er drugssmokkel en dan worden er wapens over de grens gesmokkeld en dan kun je terreuraanslagen krijgen", legde een hoge officier uit.


Een voorbeeld is wat twee maanden geleden in de nachtelijke uren gebeurde in het zand van de Sinaï-woestijn. Twee verdachten, die van plan waren 60 kilo drugs ter waarde van miljoenen shekels uit Egypte naar het grondgebied van de staat Israël te smokkelen, werden in hun twee voertuigen betrapt, in een operationele activiteit die "goudvernietiging" wordt genoemd.

De actie kon worden uitgevoerd dankzij inlichtingen en observatie door de Paran Brigade, in samenwerking met de politie, de HMS en de Magen (Negev Border Intelligence). Maar dit incident maakt slechts deel uit van een brede operatie die plaatsvindt van de "Magen Nitzana" brigade, en tot doel heeft de drugssmokkel en wapensmokkel aan de Egyptische grens te bestrijden en de veiligheid van de bewoners in het gebied te handhaven, als reactie op een toename bij smokkel- en misdaadpogingen in de afgelopen jaren.


Foto IDF woordvoerders eenheid


De operatie concentreerde zich rond de nederzettingen van Fatah Nitzana en duurde vijf intensieve dagen, waarin twee acties werden uitgevoerd, waarbij de smokkelaars werden gedwarsboomd en de voertuigen alsook de drugs en wapens werden gevonden.


Ook werden de operatie 100 kassen waar marihuana planten groeiden, vernietigd, en de eigenaren opgepakt.


Een drugssmokkelaar wordt opgepakt. Foto IDF woordvoerders eenheid


Bij de meeste smokkelpogingen rijden groepen mannen naar het grenshek aan de Egyptische kant van de grens en plaatsen ladders op het drie meter hoge hek waar ze snel op klimmen en zakken met drugs naar Israëlische bedoeïenensmokkelaars gooien die wachten aan de andere kant.


Hoewel het normaal enige tijd duurt voordat soldaten of agenten ter plekke zijn, gebruiken de IDF en de politie nu geavanceerde middelen voor het verzamelen van inlichtingen, waaronder drones, helikopters en terreinvoertuigen om degenen die betrokken zijn bij smokkelpogingen te pakken, van de man die de drugs oppakte die over het hek werden gegooid tot aan het hoofd van de smokkelbende.


Foto IDF woordvoerders eenheid


In 2019 werden 350 smokkelpogingen geïdentificeerd en 30 verijdeld. Het jaar daarop hield de IDF van de 280 smokkelpogingen er ongeveer 60 tegen en nam bijna 400 grote zakken drugs en 20 auto's in beslag en arresteerde zo'n 20 smokkelaars. Sinds januari zijn er 120 smokkelpogingen geweest, waarvan er meer dan 40 zijn verijdeld.


De totale waarde van de naar Israël gesmokkelde drugs is inmiddels gedaald van 4 miljard dollar in 2019 tot 1,86 miljard dollar in 2020.


De nieuwe voertuigen die worden gebruikt. Foto IDF woordvoerders eenheid


Volgens cijfers van de IDF kunnen Israëlische smokkelaars $ 50.000- $ 70.000 verdienen in een enkele smokkelpoging die $ 150.000 kost, terwijl degenen aan de Egyptische kant van de grens $ 25.000- $ 35.000 kunnen verdienen voor een poging die hen $ 50.000 zou opbrengen. Het hoofd van de ring aan Israëlische kant zou bijvoorbeeld $ 10.000 verdienen (vergeleken met $ 5.000 in de Sinaï), degene op de uitkijk zou tussen de $ 5.000 en $ 10.000 kunnen verdienen en de koerier zou tussen de $ 15.000 en $ 20.000 kunnen verdienen.


82 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws