top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF herhaalt opnieuw oproep aan Palestijnen om kogel te overhandigen waarmee journalist werd gedood


Shireen Abu Akleh. Foto via Facebook


Na de bevooroordeelde onderzoeken die de afgelopen dagen zijn gepresenteerd, herhaalt de IDF nogmaals haar oproep aan de Palestijnen om toegang te delen tot de kogel waarmee de Palestijnse journalist Shireen Abu Akleh werd gedood.


De Palestijnse Autoriteit werkt van tijd tot tijd samen met Israël aan onderzoeken. De weigering van de Palestijnen om de kogel over te brengen en een gezamenlijk onderzoek in te stellen met de Amerikaanse vertegenwoordiging, maakt hun motieven duidelijk.


Opgemerkt moet worden dat dit een operationele gebeurtenis was waarbij een vuurgevecht plaatsvond tussen IDF-soldaten en Palestijnse schutters tijdens terrorismebestrijdingsactiviteiten in Jenin.


Sinds het incident heeft de IDF de omstandigheden van de dood van mevr. Abu Akleh onderzocht en herzien.


Deze week beval IDF-chef van de generale staf, LTG Aviv Kohavi, een uitbreiding van het onderzoek naar het vuurgevecht waarbij mevrouw Abu Akleh op 11 mei 2022 om het leven kwam. De chef van de generale staf besloot het onderzoek uit te breiden, om het begrip van documentatie van de gebeurtenissen op 11 mei te verdiepen. Hiervoor werd een senior officier met technologische expertise van de Inlichtingendienst aan het onderzoeksteam toegevoegd.


Het IDF-onderzoek concludeert duidelijk dat mevr. Abu Akleh niet opzettelijk werd neergeschoten door een IDF-soldaat en dat het niet mogelijk is om te bepalen of ze werd gedood door een Palestijnse schutter, die lukraak in haar gebied schoot of per ongeluk door een IDF-soldaat.


Het is bekend dat Palestijnse terroristen vaak gebruik maken van uit IDF-basissen gestolen wapens en munitie.


De IDF betreurt schade aan niet-strijders, ook tijdens vuurgevechten en actieve gevechtssituaties, en investeert zwaar in het handhaven van de bewegingsvrijheid en persvrijheid.
124 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page