top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF komt met bewijs van door Hamas gebruikte civiele gebouwen


Foto IDF-woordvoerderseenheid


In een poging om de legitimering van het leger voor acties in de Gazastrook te versterken, informeert de Israel Defense Forces de Israëlische en internationale media over Hamas-locaties in de kustenclave die in de buurt van civiele infrastructuur liggen.


De IDF is tijdens de militaire operaties in mei 2021 in de dichtbevolkte Gazastrook in het buitenland en in Israël zwaar bekritiseerd. Tijdens de 11 dagen durende operatie Guardian of the Walls van vorig jaar kreeg het Israëlische leger o.a. veel kritiek voor een aanval die gericht was op de 12 verdiepingen hoge Al-Jalaa toren in Gaza-stad, waar onder meer de kantoren van AP waren gehuisvest.


De aanvallen verleden jaar op het ondergrondse Hamas tunnelwerk, zo'n 60 km lang, zorgden ervoor dat enkele huizen instortten en meer dan 40 mensen omkwamen.


Na het conflict in mei opende de IDF een onderzoek naar public relations-gerelateerde kwesties die verband hielden met het conflict en begon te werken aan een betere coördinatie van haar publieke belangenbehartiging met haar acties tijdens oorlog.


Zo is een van de sites die woensdag aan journalisten werden bekendgemaakt, een tunnel die werd gebruikt om wapens en munitie op te slaan in Jabaliya naast een Pepsi-fabriek die na de oorlog van vorig jaar werd gesloten, en dicht bij een UNRWA-basisschool die wordt gebruikt als noodopvang voor zo'n 2500 mensen in tijden van vijandelijkheden.

Volgens de IDF heeft Hamas een munitieproductiefaciliteit in een gebouw dat ook als woongebouw wordt gebruikt . De site, die explosieven en ontvlambaar materiaal bevat dat extreme schade zou aanrichten als het zou ontploffen, ligt op 45 meter van een moskee, op 55 meter van een UNRWA-kliniek die wordt gebruikt als een centrum voor triage en primair screeningscentrum, en op 60 meter van het Shifa ziekenhuis.

Een andere door Hamas gebruikte tunnel in de wijk Zabara in Gaza-stad die woensdag door de IDF is geïdentificeerd, bevindt zich onder een UNWRA-school en een centraal ambulancecentrum met 14 ambulances en een opslagcomplex voor medische apparatuur. De tunnel loopt ook onder een kerk en scholen door die tijdens vijandelijkheden als schuilplaats worden gebruikt.

Een andere site is een tunnelingang die tijdens het conflict van vorig jaar werd blootgelegd in de buurt van de al-Azar universiteit in Gaza-stad, die ongeveer 20.000 studenten heeft. Volgens de IDF leidt de toegangsschacht van de tunnel naar een netwerk van ondergrondse tunnels die zich vertakt door het Tel-Hawa gebied ten zuidwesten van Gaza-stad en ook dicht bij een politiebureau, een UNWRA-school, een medische kliniek, een moskee, een gemeenschapscentrum en UNRWA's hoofdkwartier in het gebied.

"Hamas lanceert aanvallen vanuit bevolkingscentra en richt zich op bevolkingscentra - de wereld moet zich bewust zijn van deze misdaad tegen de menselijkheid en moet Hamas een hoge prijs vragen", zei minister van Defensie Benny Gantz na een rondleiding door de Gaza-divisie op woensdag, waarbij hij werd vergezeld door plaatsvervangend minister van Defensie Alon Shuster, generaal van het Zuidelijk Commando Maj. Gen. Eliezer Toledano, hoofd van het Operationeel Directoraat Maj. Gen. Oded Basiuk en hoofd van de Gaza-divisie Brig. Gen. Nimrod Aloni.


Hij voegde daaraan toe dat: “de IDF voorbeelden heeft laten zien hoe Hamas Palestijnse burgers in gevaar brengt. Hamas lanceert aanvallen vanuit bevolkingscentra richting bevolkingscentra. De hele wereld moet deze misdaad tegen de menselijkheid zien', zei hij.


“Israël zal met precisie en geweld optreden tegen terreurdoelen en de burgers van de staat Israël verdedigen”, aldus Gantz.125 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page