top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF-misleiding van de media leidt tot massale luchtaanval op ondergronds tunnelnetwerk van Hamas


Ter illustratie. Foto IDF


Donderdagavond omstreeks 21.00 uur begon de IDF grondtroepen te verzamelen langs de grens met de Gazastrook. Sommige gepantserde en infanteriebataljons sloten zich aan bij de artilleriebatterijen die dagen eerder waren ingezet om Hamas- en Islamitische Jihad-doelen te verslaan.


Eerder op de dag zei de IDF dat een grondoffensief op tafel lag als een haalbare optie voor de voortzetting van Operatie Guardians of the Wall. De IDF sloeg hard op doelen van Hamas en de Islamitische Jihad vanuit de lucht in, maar op de grond zouden ze naar verwachting nog meer schade aanrichten, zij het met een groter risico voor de Israëlische troepen, zo meldt o.a. The Jerusalem Post.


Premier Benjamin Netanyahu leverde zijn bijdrage en zei donderdag dat de campagne tegen Hamas nog lang niet voorbij was en dat er meer Israëlische actie zou komen.


Om middernacht tweette de Engelse afdeling van de IDF-woordvoerder dat "IDF-lucht- en grondtroepen momenteel aanvallen in de Gazastrook." De buitenlandse media sprongen in op de tweet en interpreteerden het als zijnde dat Israël grondtroepen naar Gaza stuurde, een grote escalatie in de huidige operatie en een teken dat het nog lang niet voorbij was.


Websites van mediakanalen over de hele wereld, waaronder de Washington Post en ABC, maakten melding van de inval. "Israëlische troepen zijn de Gazastrook binnengekomen terwijl het conflict met Palestijnen escaleert, zegt het Israëlische leger", was de tweet van de Washington Post .


Het probleem was dat er geen grondinvasie was. Ja, de IDF had troepen langs de grens ingezet, maar ze trokken Gaza niet binnen. Wat er wel gebeurde, was in de lucht waar 160 vliegtuigen zich hadden verzameld voor een massale bombardement op de Gazastrook. Hun doelwit was wat de IDF Hamas '"Metro" noemde, een ondergronds netwerk van tunnels waar Hamas zijn wapens opsloeg en zich door Gaza voortbewoog, verborgen voor Israëlische vliegtuigen.Het "Metro" tunnelcomplexwas gebouwd in de jaren na de oorlog van 2014 in de Gazastrook, in Israël ook wel bekend als Operation Protective Edge. Het was een netwerk van tientallen kilometers tunnels dat Gaza doorkruiste en veiligheid bood tegen Israëlische luchtaanvallen.


Volgens rapporten stuurden Hamas en de Islamitische Jihad vanwege de inzet langs de grens en het nieuws dat in de buitenlandse media kwam over een grondinval, hun eerste verdedigingslinie de tunnels in om posities in te nemen. Dit waren de anti-tank raketteams en mortierploegen die bedoeld waren om de binnenkomende Israëlische grondtroepen aan te vallen.


Wat ze niet wisten, was dat er geen grondoffensief was. In plaats daarvan werden ze, toen ze eenmaal uit de tunnels waren, blootgesteld aan Israëlische vliegtuigen. Binnen enkele minuten ging de "Metro" aanval door .


Hoeveel Hamas- en Islamitische Jihad-terroristen werden tijdens de operatie gedood? Dat valt nog maar te bezien. IDF-woordvoerder Brig.-Gen. Hidai Zilberman zei vrijdagochtend dat het leger de gevolgen van de operatie nog aan het evalueren was.

1.988 weergaven1 opmerking

1 Comment


An Gosy
An Gosy
May 14, 2021

IDF misleiding van de media ! Misschien kan er nu wel een gesprek komen. Afwachten maar again and again and again. Denk aan alle mensen in Israel. Sterkte allen.

Like
bottom of page