top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF nam deel aan internationale parachutesprong ter nagedachtenis Joodse verzetsstrijdster


Foto IDF woordvoerders eenheid


Een internationale parachutesprong vond plaats in Slovenië ter nagedachtenis aan de parachutisten van de Joodse gemeenschap en op de 100e verjaardag van de geboorte van de eerste Joodse vrouwelijke parachutist en verzetsstrijdster, wijlen Hanna Senesh.


De re-enactment van de historische parachutesprong werd uitgevoerd op de luchthaven van Cerklje in Slovakije, dicht bij de plaats van de oorspronkelijke sprong. Vanwege het weer was de sprong in twee delen gesplitst. In het eerste deel sprongen acht IDF-parachutisten van een hoogte van 12.000 voet (ca, 3.7 km).


Dit deel omvatte verschillende sprongen waaraan ook parachutisten uit vier andere landen aan deelnamen: Hongarije, Slovenië, Kroatië en Engeland.Het tweede deel van de sprong werd dinsdagochtend uitgevoerd, waarbij 100 leden van de "Lightning's Flash"-reis sprongen, waaronder het hoofd van het elitekorps van de IDF, MG Itay Virov, commandant van de Parachutistenbrigade, kolonel Yuval Gaz , en parachutisten van zowel reguliere als reserveplicht. De tweede sprong werd uitgevoerd vanaf een hoogte van 1.000 voet (300 mtr), gevolgd door een expeditie van een dag die het pad van de partizanen volgde.


Na de parachutesprong marcheerden de deelnemers aan de "Lightning's Flash"-reis langs het heroïsche pad dat de parachutisten van de Joodse gemeenschap, waaronder wijlen Hannah Senesh, liepen, door partizanenbossen in de buurt van de steden Draga en Šmit.


Foto IDF woordvoerders eenheid


Gelijktijdig met de eerste parachutesprong vond er een militaire ceremonie plaats in het parachutistengedeelte van Mount Herzl in Jeruzalem, in aanwezigheid van de voormalige commandant van het 101ste bataljon, kolonel (res.) Boaz Amidror, en commandanten en soldaten van de Parachutistenbrigade.


Daarnaast werd er een herdenkingsdienst gehouden ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de geboorte van wijlen Hannah Senesh, evenals een erfgoed educatie dag in het Hannah Senesh Museum in Kibbutz Sdot Yam.


Foto IDF woorvoerders eenheid


De bijeenkomst werd voorgezeten door de president van Israël, Isaac Herzog, waarbij ook aanwezig waren de voorzitter van de Hannah Senesh-organisatie; voormalig commandant van de Parachutistenbrigade, MG (Res.) Yitzhak "Jerry" Gershon, voorzitter van de Raad voor het Behoud van Sites; MG. (Res.) Ori Orr, en de familie Senesh.


Aan het einde van de parachute vond vandaag een ceremonie plaats waarbij unieke parachutistenvleugels werden uitgedeeld aan de deelnemers. De vleugels symboliseerden de 'Lightning's Flash'-reis, met een afbeelding van een parachute onder een wolk en een bliksemschicht om het gedicht van wijlen Hannah Senesh "A Walk to Caesarea" te herdenken:


"“God – may there be no end

To sea, to sand,

Water's splash,

Lightning's flash,

The prayer of man.”


Foto IDF woordvoerders eenheid


Vandaag, woensdag, wordt een monument opgericht ter nagedachtenis aan de parachutisten van de nederzetting die tijdens de Tweede Wereldoorlog dapper en moedig hebben gevochten in de stad Čakovec. Het monument zal worden opgericht in de eerste gevangenis waar wijlen Hannah Senesh z”l werd vastgehouden.


Donderdag, de laatste dag van de reis, staat in het teken van het Hongaarse Jodendom en een ontmoeting met de lokale Joodse gemeenschap. De reis wordt afgesloten met een ceremonie bij het graf van wijlen Hannah Senesh, op de begraafplaats in Kozma, Hongarije. Een gelijktijdige ceremonie zal worden gehouden in het Beit Hatfutsot Museum van het Joodse Volk in Jeruzalem.

60 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page